3+1 Házi Praktika A Vízkő Eltávolítására. Bonúszként Pedig Eláruljuk A Profik Módszerét:

Sokan a vízkövet elsősorban esztétikai problémának tekintik, amely a berendezési tárgyakon megtelepedve csúfítja el az adott helyiség megjelenését. A szabad szemmel is látható vízkő ugyanakkor nem csupán bizonyos használati tárgyaink felületén jelenhet meg, hanem a lefolyócsőben is komoly problémákat okozhat. Bár rendszerint ezt kevéssé szoktuk észrevenni, ám az itt megtelepedő vízkő egy idő után duguláshoz fog vezetni. A duguláselhárítás szempontjából különösen a mosdó és a vécé elképzelhető a vízkő által veszélyeztetett, ám háztartásokon kívül – például az irodákban található pissoiroknál – is szembesülhetünk ezzel a problémával.

Mi is pontosan a vízkő?

A vízkő alapjáraton a különböző ásványi anyagok miatt keletkezik, amelyek oldott állapotban találhatók meg a csapvízben. Az elsősorban magnézium és kalciumkarbonátokat tartalmazó anyag a lefolyó belső falára fog rakódni. Mivel a vízkő jelentősen rontja a cső áteresztő képességét, így egy idő után elkerülhetetlen lesz a keletkezett dugulás elhárítása.
Habár a pár milliméteres nagyságú vízkövek kezdetben nem fogják zavarni a vécé vagy a mosdó zavartalan működését, az idő múlásával viszont egyre inkább több ilyen ásványi anyag tapad meg a lefolyócső belső falán. Amennyiben a rétegesen lerakodó vízkövek az 50-70 milliméteres nagyságot is elérik, akkor már a toalettben használt papír sem fog tudni rendesen távozni a csatornába, amely elkerülhetetlenné fogja tenni a keletkezett dugulás elhárítását.

Vízkő megelőzése:

Hazánkban a vizek keménysége változó és a legtöbb esetben nem is igényel semmiféle kezelést. A vízkő egy szabad szemmel látható vízből kivált lebegő ásványi anyag, amely főként só, ezért könnyen tönkreteheti a vizel kapcsolatos háztartási gépeinket. A sima víz rengeteg ásványi anyagot tartalmaz mint például: kalcium, magnézium-karbonát, mészkő stb.. és ezek leggyakrabban a melegebb hőmérsékletű részeken rakódnak le.

A víz lágyítás egy olyan folyamat, amikor a lerakódott szennyeződéseket és ásványi anyagokat valamilyen savas eljárással ismét oldatba visszük. A vezetékes víz kemény, ezért minden évben javasolt a tisztítani háztartási gépeinket. A vízkő nagymértékben függ a beállított hő foktól a víz keménységétől, a melegítendő víz mennyiségétől. Aggódásra semmi ok, egészségünkre nem ártalmas, mivel literenként 50 -150 mg kalcium-oxidban határozza meg az ivóvíz keménységét. Ezért nem kell meglepődni, ha a csapból nem kristálytiszta víz folyik mivel egészen biztosan megtalálhatóak benne az oldott anyagok.

Most pedig mutatunk néhány olyan jól bevált otthoni trükköt, amivel a csempéink gyönyörűbbek lesznek, mint új korukban! Bónuszként pedig megmutatjuk, hogy mit csinálnak a profik!

3+1 Vízkőtelenítő Módszer:

A só az egyik legjobb módja annak, hogy megtisztíthassuk a fürdőszoba csempéit a vízkőtől. Nincs más dolgunk, mint víz hozzáadásával pasztát készíteni belőle és egy szivacs durvább oldalával alaposan áttörölgetni vele a csempét.

Faszén

Ha a nyári grillezésből maradt egy kevés faszén, akkor nyugodtan bevethetjük erre a problémára. Tegyük a faszenet a fürdőszobába egy kevés tároló edénybe, vagy bármibe, ha zavar a látványa és hagyjuk a fürdőkád közelében. Segít felszívni a párás, nedves levegőt és kevesebb víz csapódik ezután le a csempére.

 

Ecet

Kis ecetet keverjünk össze ugyanannyi vízzel és permetezzük be vele a csempét. Várjunk körülbelül 30 percet, amíg feloldja a vízkövet, ezután nedves, végül száraz ronggyal törölgessük át.

Bónusz – Citromsavas Vízkőoldó

Online rendelhető, vagy különféle szerelvényboltokban lehet megtalálni és ha nem akarunk a fent említett megoldásokkal bajlódni, akkor ez lehet a megoldás. Természetesen természetbarát, lebomló szerekből van így nem is minősül veszélyes anyagnak. Egyetlen dologra kell odafigyelni: nem szabad sokáig hagyni a felületen állni, különben nyomot hagyhat!

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!