3 Jel, Hogy Önpusztító Üzemmódban Vagy… És Hogyan Léphetsz Túl Rajta:

A negativitás az élet elkerülhetetlen velejárója, mert lássuk be: az élet nem tökéletes, és soha nem is lesz az. Mivel annyi minden történik a világban, az utóbbi időben túlteng a negativitás, és sokan közülünk anélkül, hogy észrevennénk, belekerülünk ebbe a körbe.

 

De nem engedhetjük, hogy ez a gondolkodásmód irányítsa az életünket, mert ha így teszünk, soha nem leszünk képesek azzá az emberré válni, akinek lennünk kell. Háromféle negatív gondolkodásmód létezik, amely gyakran a radar alá csúszik, de némi erőfeszítéssel és változtatási hajlandósággal legyőzhetjük őket. Képesnek kell lennünk felismerni a mintákat, és aktívan dolgozni azon, hogy megváltoztassuk – nemcsak magunk, hanem a körülöttünk lévő világ számára is.

 

1. Túlgondolkodás

 

A túlgondolkodás az a folyamat, amikor végigmegyünk minden egyes választáson és minden egyes kimenetelen, ami eszünkbe jut. Ez eredhet egy új projekt elkezdésének várakozásából vagy az első alkalommal együtt járó idegességéből. Amikor ezt csinálod, nem biztos, hogy rossz dologként értelmezed. Lehet, hogy azt gondolod, hogy ezzel előrébb kerülsz, vagy minimalizálod a kudarc kockázatát, de az a folyamat, hogy folyamatosan próbálsz irányítani – igen, irányítani, mert innen ered – mindent, megakadályoz abban, hogy jelen tudj lenni, és ténylegesen élvezd az életet.

 

Hogyan győzzük le

 

Az első lépés, hogy figyelj a mindennapi gondolataidra, és szakítsd meg őket, amikor újra és újra lejátszódik valami a fejedben. Hozz létre egy gyakorlatot, amely emlékeztet, hogy a fejben pácolódó gondolatok nem változtatnak a helyzeten, és irányítsd át a figyelmedet valami olyan dologra, amit irányítani tudsz.

 

Hozd meg a döntést, és tartsd magad hozzá, még akkor is, ha kényelmetlenül érzed magad tőle. Az aggódás nem fogja megváltoztatni az életünket, de az, hogy tudatában vagyunk a gondolatainknak, és aktívan dolgozunk a megváltoztatásukért, abszolút meg fogja.

 

2. “Ítélkező bírónak” lenni

 

“Hű, állandóan a telefonján van az íróasztalánál. Tudom, hogy nem végez semmilyen munkát. Biztos nem érdekli annyira, hogy megtartsa a munkáját.”

 

Ez egy példa egy megfigyelésre, amely egy teljes forgatókönyvvé vált, ami lehet, hogy pontos, de az is lehet, hogy nem. Az ítélkezés szinte azonnal megtörténik, mivel elménk így próbálja kategorizálni a tulajdonságokat, forgatókönyveket és egyéb információkat. Még akkor is, amikor először találkozunk valakivel, a múltbeli tapasztalatok (vagy azok hiánya), a tanultak, a személyes hitrendszerünk és a kultúránk alapján ítéljük meg. Mindannyian, így vagy úgy, de ítélkeztünk már valakiről, vagy ítélkeztek már felettünk, de az, hogy az említett ítélet alapján cselekszünk, és hagyjuk, hogy ezek a gondolatfolyamatok folytatódjanak, az tesz minket “ítélkezővé”. És, csak hogy tisztázzuk, akkor is lehetsz ítélkező, ha nem szólsz egy szót sem, mert a testbeszéd valós, és az emberek érzik.

 

Hogyan győzd le

 

A végére kell járnod annak, hogy miért érzed szükségét annak, hogy elítélj valakit – gyorsan. Amikor az ítélkező gondolat felbukkan a fejedben, meg kell állítani magad, majd meg kell kérdezned magadtól:

  • ” Miért érzem így/ honnan jön ez az érzés?”
  • ” Miért fontos ez? Az a személy közvetlenül engem érint?

 

És ha a 2. kérdésre igennel válaszolsz, menj vissza, és tedd fel újra az 1. kérdést. A kulcs az, hogy eljutsz annak a gyökeréig, hogy miért hiszed azt, hogy az adott személy megítélése rendben van. Adok egy tuti tippet: soha nincs jó alkalom arra, hogy elítélj valakit.

 

3. Mentális szűrés

 

“Utálom a munkámat. Soha nem lehetek a családommal vagy a barátaimmal. Nem kapok elég fizetést. A főnököm egy szemétláda. A munkatársaim mind csak lazsálnak. Nem is vagyok olyan jó a munkámban, ezért tudom, hogy nem fogok fizetésemelést kapni.”

 

Most lehet, hogy nem szereted a napi munkádat, de a mentális szűrés egy olyan gondolkodási folyamat, amely csak a negatív dolgokra összpontosít egy forgatókönyvvel, beszélgetéssel vagy akár a másokkal való kapcsolatainkkal kapcsolatban. A “szűrő” elveszi tőlünk azt a képességet, hogy a dolgokat egészében nézzük, ami fenntartja a negatív életszemléletet. Olyan ez, mintha olyan szemüveggel járkálnánk, amely csak a rossz aspektusait engedi látni mindennek, amit megnézünk.

 

Ez a kognitív aktus fokozhatja a depressziót és a szorongást, és határozottan megakadályozza, hogy a legjobb önmagad legyél. Néha még a másokkal való kapcsolatainkat is a valamiről alkotott negatív elképzelés alapján alakítjuk ki, mert a nyomorúság szereti a társaságot. Amint elkezdjük csak a negatívumokat tudomásul venni az életben, az az, amikor “kiszűrjük” a többit, és tönkretesszük az élet szépségét.

 

Hogyan győzzük le

 

Váljon szokássá, hogy leírod az összes pozitív dolgot, ami a nap folyamán történt. Ez lehet olyan apróság, mint: “Egy idegen tartotta nekem az ajtót”, vagy “Az ügyfelem megdicsért”. Kezeld kihívásként, hogy 30 napon keresztül egyenletesen csinálod ezt, és próbálj meg minden nap más dolgokat leírni. Akár olyan mondatokat is átfogalmazhatsz, amelyek pontosan ugyanazt jelentik. Ez a gyakorlat segíteni fog abban, hogy az agyad elkezdjen átállni a pozitív napi élményekre, ami egyből leveszi ezt a szűrőt.

 

Ha úgy érzed, hogy egy vagy több kapcsolatod középpontjában a negativitás áll, akkor a következőt teheted: beszélj velük, és tudasd velük, hogy azon dolgozol, hogy minden helyzetben megtaláld a pozitívumot, és hogy nem akarsz többé a negativitásról beszélni, hacsak nem építő jellegű. Ha veled együtt megteszik a változást, gratulálok, egészséges a kapcsolatod! Ha nem változtatnak, akkor lehet, hogy el kell határolódnod tőlük, vagy ki kell zárnod őket. Az, hogy olyan emberek között legyél, akik támogatják a változásodat, fontos ahhoz, hogy átmenj az életed “félig teli pohár” részébe, és ad neked néhány elszámoltatható partnert.

 

Megszabadulunk-e valaha a negativitástól? Nem. De megszabadulhatunk attól, hogy hagyjuk, hogy irányítsa az életünket és elvegye a boldogságunkat.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!