3 Kérdéses Pszichológiai Teszt: Mérd Fel Az Intellektusod Szintjét Mindössze 2 Perc Alatt

2005-ben Shane Frederick pszichológus megalkotta a legrövidebb tesztet az intellektus értékelésére. Mindössze 3 kérdésből áll, amelyekre a lehető leggyorsabban kell válaszolnod. A válaszokat akár te magad is ellenőrizheted!

 

Kérdések

 

1. Egy teniszütő és egy labda együttesen 110 forintba kerül. A teniszütő 100 forinttal drágább, mint a labda. Mennyibe kerül a labda?

 

2. 5 gép 5 perc alatt 5 alkatrészt állít elő. Hány perc alatt gyárt 100 gép 100 alkatrészt?

 

3. Egy tóban tavirózsák nőnek. Elég gyorsan nőnek, naponta megduplázva az elfoglalt területet. A tó teljes beborítása 48 nap alatt történik meg. Hány napra van szüksége a tavirózsáknak ahhoz, hogy a tó felét befedjék?

 

A teszt háttere:

 

Shane Frederick a Yale School of Management professzora. Szakterülete az emberek döntési és választási szokásainak kutatása. Még egy Nobel-díjas kutatóval, Daniel Kahnemannal is együtt dolgozott. Frederick csapatával együtt mintegy 1000 embert kérdezett meg.

 

A tudósok amellett, hogy tesztelték ezeket az embereket kognitív képességeikre vonatkozóan, még egy dologról is megkérdezték őket. A megkérdezetteknek 3400 dollárt ajánlottak fel most azonnal, vagy kaphatnak 3800 dollárt, de azt egy hónap múlva. Mint kiderült, a legtöbb ember, aki alacsony pontszámot kapott a tesztben, nem volt hajlandó várni, és inkább azonnal egy kisebb összeget szeretett volna kapni. Ezzel szemben a tesztelésben magas eredményt elérő emberek erős akaraterőről tettek tanúbizonyságot, ami segített nekik abban, hogy jobb díjazást kapjanak.

 

A teszt lényege, hogy először a rossz válaszok jutnak eszünkbe: 100 forint, 100 perc, 24 nap. Ezeket a válaszokat leggyakrabban az intuitív gondolkodású emberek adják, míg a racionálisabb típusú gondolkodással rendelkezők átlagosan jobb válaszokat adnak.

 

Válaszok

 

1. A válasz 5 forint. Ha a labda 10 forintba kerülne, az ütő 110 forintba kerülne.

 

2. A válasz 5 perc. Mivel gépek egyszerre dolgoznak, ezért a számuk növekedése nem befolyásolja az egy alkatrész előállításához szükséges időt.

 

3. A válasz 47 nap, nem pedig 24 nap. Ha a tavirózsák mennyisége minden nap megduplázódik, és a tó teljes beborításához szükséges napok száma 48, akkor logikus, hogy a tavirózsák egy nappal előtte a tó felét beborítják.

3 Kérdéses Pszichológiai Teszt Mérd Fel Az Intellektusod Szintjét Mindössze 2 Perc Alatt

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!