3 Fontos Változás, Ami Végbe Megy Az Elménkben, Ahogy Öregszünk:

Az érzelmek elkerülhetetlenek, de idővel változnak is, és ha azt hitted, hogy ugyanolyanok maradnak, akkor új felfedezésben lesz részed. Ha megérted, hogy hogyan hat az öregedés az érzelmeinkre, akkor megértheted, hogy például a nagyapád miért viselkedik úgy, ahogyan viselkedik. Természetesen további előnyei is vannak annak, ha az eszedbe vésed az alábbi információkat. Ezek a pszichológiai tényezők ugyanis mindenkinél jelentkeznek a kor előrehaladtával, így ha bizonyos életkorú emberekkel találkozol az életedben, akkor könnyebben tudod megérteni a motivációikat, érzelmeiket és a gondolataikat, ezzel is egy lépéssel mindenki előtt járva.

 

A kutatások szerint ez a 3 dolog változik az emberek pszichéjében a koruk előrehaladtával:

 

1. Az idősebb emberek jobban meg tudnak birkózni a haraggal.

 

Valószínűleg mindannyian voltunk már tanúi vagy tapasztaltunk zaklatást fiatalabb korunkban, mikor is az érzékenységünk sokkal nagyobb volt, mint jelenleg. A fiatal kamaszok talán azért dühösebbek, mert nem tudják, hogyan kell megfelelően elemezni és megosztani az érzéseiket. A pubertáskori hormonjaik nagyban befolyásolhatják a hangulatukat, és nem igazán tudják úgy kezelni a nagy érzéseket, például a dühöt, mint a felnőttek.

 

Bizonyos értelemben az idő némileg elmossa a haragot. Az idősebbek a múltbeli tapasztalataikat használják fel arra, hogy jobban megbirkózzanak a haraggal. Emellett gyakran kevesebb emberrel élnek együtt, és kevesebb életeseményben vesznek részt, ezáltal kevesebb kiváltó okkal kell megbirkózniuk az életükben.

 

2. Több pozitív érzelemmel és pozitív szemlélettel is rendelkeznek.

 

Bár az életkor előrehaladtával kevesebb félelmet és haragot érzünk, a szúró boldogság iránti érzékenységünk nem változik, és lassan halmozódik az életkor előrehaladtával. Az idősebb emberek más mentális perspektívával is rendelkeznek, amikor az öregedésről van szó. Minél inkább tudatában vannak annak, hogy már csak kevés idejük van hátra, annál inkább hajlamosak olyan helyzetekbe szorítani magukat, amelyek pozitív érzelmeket tartalmaznak, és megszabadulnak a negatív érzelmektől.

 

3. Az idősek kevésbé aggódnak.

 

Bár logikusnak tűnik, hogy az idősebbek az egészségügyi problémáik és a kevesebb társas kapcsolat miatt jobban aggódnak, valójában sokkal kevésbé aggódnak, mint a fiatal felnőttek.

 

Teljesen tisztában vannak azzal, hogy az életkor előrehaladtával változnak, így jobban tudnak megbirkózni vele, és jobban elfogadják azt, akik – ami kevesebb aggodalomhoz vezet. Ha azonban nehéz számukra az élet jó oldalát nézni, akkor érzelemszabályozási stratégiákat alkalmaznak, hogy megfelelően csökkentsék ezeket a nyomasztó érzéseket.

3 Fontos Változás, Ami Végbe Megy Az Elménkben, Ahogy Öregszünk

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!