3 Fontos Különbség Abban, Ahogyan A Férfiak És A Nők A Stresszt Kezelik:

A kutatók szerint a nők nagyobb valószínűséggel számolnak be fizikai tünetekről, például fejfájásról és gyomorrontásról a stressz miatt. Emellett a nők a férfiaknál nagyobb valószínűséggel számolnak be arról, hogy nagy a stressz. De lássuk, hogy valójában mire van szüksége mindkét nemnek ahhoz, hogy kezelni tudja.

 

Megvizsgáltuk azt a különös témát, hogy a két nem hogyan kezeli a stresszt, és szeretnénk megosztani néhány megállapítást.

 

Különböző hormonális hatások

 

A stresszre adott reakciónkban 3 dolog játszik óriási szerepet. Ezek a kortizol, az adrenalin és az oxitocin. A stresszes nőknél a kortizol és az adrenalin a véráramba kerül, az oxitocin pedig felszabadul az agyból, és ez elősegíti az érzelmeket. A férfiaknál az oxitocin sokkal kisebb mennyiségben szabadul fel, így kevesebb érzelemmel jár.

 

A nők és a férfiak másképp reagálnak a stresszre.

 

Tanulmányok kimutatták, hogy a nők hajlamosak arra, hogy stressz esetén védjék magukat és szeretteiket. Több biztonság számukra, egyenlő a kevesebb stresszel. A baráti hálózatuk kialakítása és fenntartása szintén gyógyírként hat a nőkre. A férfiak, akik kisebb mennyiségű oxitocint szabadítanak fel, stressz esetén hajlamosak a “harcolj vagy menekülj” reakcióra – vagyis vagy elzárkóznak és menekülnek, vagy visszavágnak.

 

A stressz elfojtásának ezekkel a módjaival kapcsolatban a lényeg az egyensúly megtartása. “Az önfeláldozásos kapcsolatokban sok nő rendkívül stresszes”. A férfiak esetében “a mindenáron győztes teljesítmény elérése az, ami miatt sok férfi stresszel”.

 

Különböző tevékenységekkel küzdik le a stresszt.

 

A kutatók szerint a nők a férfiaknál nagyobb olvasnak, hogy kezelni tudják a stresszt. Emellett inkább kötődnek emberekhez és tevékenységekhez, például a barátokkal vagy a családdal való együttléthez. A férfiak nagyobb valószínűséggel sportolnak és zenét hallgatnak, hogy jobban érezzék magukat.

 

A nők a férfiaknál nagyobb valószínűséggel mondják, hogy a stressz kezelésének egyik módja az evés, míg a férfiak azért sportolnak, mert ez ad nekik valami elfoglaltságot. Arra a kérdésre, hogy min kellene változtatniuk ahhoz, hogy javuljon a mentális állapotuk, a nők a férfiaknál gyakrabban jelezték, hogy kevesebb fáradtságra, több energiára és több időre lenne szükségük. A férfiak azt mondják, hogy kevesebb bátorításra van szükségük a barátoktól vagy a családtól, de több pénzre lenne szükségük.

3 Fontos Különbség Abban, Ahogyan A Férfiak És A Nők A Stresszt Kezelik

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!