24 Pszichológiai Tény, Amit Segíthet Jobban Megérteni És Elfogadni Önmagadat:

Munkájuk jellegéből adódóan a terapeuták rengeteg különböző témában adhatnak tanácsot. A képzésük során, ahogy a gyakorláshoz szükséges képesítések megszerzéséért dolgoznak, valamint a páciensekkel vagy ügyfelekkel töltött évek során a terapeuták rengeteget tanulnak, ami másoknak is hasznára válhat.

 

Néhány dolog, amit minden terapeuta megtanul, és amit valójában mindenkinek tudnia kellene, ismerősen hangozhat, néhányat pedig inkább kinyilatkoztatásnak vagy újdonságnak érezhetünk, de néhány olyan dolog ismerete, amit a terapeuták az idők során megtanulnak, igazán hasznos lehet a saját életükben – és ezek a dolgok lehetővé teszik, hogy jobb, hozzáértőbb, gondoskodóbb és képzettebb terapeuták legyenek.

 

Elég sok mindent megtudhatsz magadról, a kapcsolataidról, a céljaidról és törekvéseidről, a motivációidról és még sok minden mást is, amikor egy terapeutával dolgozol. Olyan készségeket tanulhatsz és sajátíthatsz el, amelyek segítenek jobban érvényesülni a világban és más emberekkel való interakcióban, valamint olyan készségeket, amelyek segítenek jobban megismerni önmagadat és kezelni bármit, ami az utadba kerül.

 

A terapeutával való munka nagyon hasznos lehet, függetlenül attól, hogy mennyire “rendben” vagy kiegyensúlyozottnak gondolod magad. Nem kell, hogy valami nyilvánvalóan rossz vagy felzaklató legyen ahhoz, hogy segítséget kérj tőle.

 

Azzal, hogy ismered azokat a dolgokat, amelyeket a terapeuták tudnak, akár aktívan dolgozol velük, akár nem, segíthet abban, hogy magabiztosabbnak, kevésbé magányosnak és alkalmasabbnak érezd magad.

 

24 tény terapeutákról, amit érdemes tudnod:

 

1. Tudatossá tenni a tudatalatti gondolatainkat megerősít minket

 

Sok gondolatunk tudattalan, és ha tudatosítjuk őket, csökkenthetjük a hatalmukat mind az érzelmeink, mind a viselkedésünk felett. Ez talán könnyebben hangzik, mint ahogyan a gyakorlatban gondolnád, de egy szakemberrel, például pszichiáterrel, pszichológussal vagy más terapeutával való együttműködés segíthet kitalálni a dolgokat.

 

2. Az érzések idővel változnak

 

Ez talán nem is olyan meglepő, ha megállsz és belegondolsz, de az, ahogyan érzel valamit, vagy az érzelmek, amelyeket egy adott körülményrendszer kiválthat, idővel változhatnak – nagyon is -. Semmi sincs kőbe vésve.

 

Néhány nehéz érzelem közepette, amit átélhetünk, olyan nehéznek érezhetjük, és néha azt gondolhatjuk, hogy az élet nem mehet tovább. Nehéz időszakok jönnek és mennek. Az érzelmeink előbb-utóbb megváltoznak, ezért fontos, hogy mindig a céljainkra koncentráljunk, és soha ne veszítsük el a reményt. Ha van remény az életeddel kapcsolatban, az átsegíthet néhány igazán nehéz helyzeten.

 

3. A terapeuták irányítanak, nem javítanak

 

Azt gondolhatnánk, hogy egy terapeuta feladata az emberek problémáinak megoldása, de ez nem így van. A terapeuták célja, hogy irányítsák azokat, akikkel dolgoznak. Megtanulták, hogy minden válasz, amire szükségük van az ügyfeleiknek, bennük van, és a terapeuta feladata az, hogy vezessük és megerősítsük őket.

 

4. Az érzéseid érvényesek, még akkor is, ha úgy gondolod, hogy nem azok

 

Ideális esetben mindenkit úgy neveltek volna, hogy azt higgye, hogy az érzései és az érzelmei érvényesek, még akkor is, ha mások nem értik meg őket, de általában nem ez a helyzet. Fontos tudni, hogy az érzéseidnek van létjogosultságuk, még akkor is, ha a környezeted nem osztja őket, vagy nem nagyon értik meg. A terapeutád tudja ezt, és neked is tudnod kell.

 

5. Az emberek nem gondolkodnak eleget aktívan a kapcsolataikról

 

Az emberek nem sok időt töltenek azzal, hogy a hozzájuk legközelebb álló emberekkel való kapcsolataikról gondolkodjanak. Ehelyett gyakran robotpilóta üzemmódban vannak. Ha átgondolod a kapcsolataidat, akkor sokkal őszintébben és hitelesebben tudsz kapcsolatba lépni az emberekkel.

 

6. A terapeutáknak sem megy jobban, mint neked

 

Úgy tűnik, néhányan azt gondolják, hogy a terapeuták valahogy mindent jobban csinálnak, mint mindenki más, de ez nem egészen így van. A terapeuták ugyanolyan zűrösek, mint mindenki más. Nekik sincs varázsformulájuk, és sokszor azért segítenek másoknak, mert menekülniük kell a magánéletünk teljes káoszából.

 

7. A reflektív hallgatás jó készség, hogy legyen

 

Ha dolgoztál már valaha terapeutával (vagy akár csak beszélgettél vele), talán észrevetted, hogy ők általában képzett reflektív hallgatók. De ez egy olyan technika, amelyet te is fejleszthetsz magadban.

 

A reflektív hallgatás egy csodálatos készség, amit a terapeuták megtanulnak, és amely következetes gyakorlást igényel, de mélyebb megértéshez és kapcsolathoz vezet. Csodálatos látni, ahogy a párok és családok megtanulják és gyakorolják ezt a képességet, és látják, hogyan javul a kommunikációjuk és mélyülnek a kapcsolataik.

 

8. Mindenkinek van valamilyen működési zavara – senki sem tökéletes

 

Senki sem tökéletes. Mindenki küzd valamivel. És bár ezt néha nehéz lehet megjegyezni, a terapeuták jól tudják. Az emberek különböző mértékben rendelkeznek diszfunkcióval, de valamilyen mértékben mindenkinek van.

 

9. A küzdelmi készségek fejlesztése elengedhetetlen

 

Mindenki átmegy nehéz időszakokon, de nagyon sok múlik a küzdési készségeken. Mindannyiunknak megvannak a maga vétkei, de egyesek könnyebben omlanak össze a nyomás alatt, mint mások. Ha azon dolgozol, hogy kifejleszd a nehéz időszakokon való átjutáshoz szükséges készségeket, az remélhetőleg segít abban, hogy egy kicsit kevésbé negatívan érintve kerülj ki a helyzetből, mint amilyen egyébként lehet, hogy lettél volna.

 

10. A terápia célja, hogy segítsen az embereknek jobb életet élni

 

A terápia segít az embereknek abban, hogy foglalkozzanak sajátos diszfunkciójukkal, és megtalálják a módját annak, hogy boldogabb és tartalmasabb életet éljenek. Nem csak arról van szó, hogy egy diagnózissal foglalkozunk, vagy csak a nagy, életet megváltoztató kérdésekre koncentrálunk. Arról van szó, hogy elismerjük, mi történik a saját életünkben, és azon dolgozunk, hogy boldogabbá és egészségesebbé tegyük az életünket.

 

11. Mindig van valaki más, aki épp azon megy keresztül, amin te.

 

Úgy érzem, a mai társadalomban azt gondoljuk, hogy mindenkinek jobb, mint nekünk, és hogy mindenki nagyobb és jobb dolgokat csinál, mint mi. Nézzük a közösségi médiát, és összehasonlítjuk valaki más életének egy rövid pillanatképét a mi egész életünkkel. Fontos felismerni ezt az összehasonlítást, mert segít megérteni, hogy nem vagyunk egyedül azokkal a problémákkal, amelyekkel küzdünk.

 

Még ha úgy is érzed, hogy egyedül vagy egy munkahely elvesztésével, egy családtag betegségével, extrém stresszel vagy bármi mással küzdve, valójában nem vagy egyedül – és ennek felidézése valóban segíthet.

 

12. Néha csak nevetned kell

 

A humorra néha szükség van ahhoz, hogy az igazán stresszes vagy szomorú dolgokat kezelni tudjuk. Képesnek kell lenned nevetni és lerázni a dolgokat.

 

Még ha az emberek nem is mindig értik, hogyan lehet humort találni egy lesújtó helyzetben, néha az, hogy megtalálod a nevetés módját, segíthet átvészelni a helyzetet.

 

13. A boldogság nem mindenkinek ugyanazt jelenti

 

A terapeuták azt is megtanulják, hogy az embereknek különböző definíciói vannak a boldogságra, amit mindenképpen jó lenne mindenkinek tudnia. Amikor ezt nem ismerik fel, másokhoz fordulnak, hogy mit kellene tenniük, még akkor is, ha ők teljesen más úton járnak.

 

A terapeutától várják a válaszokat és a meglátásokat, és ha a terapeuta úgy látná a szerepét, hogy ő adja meg ezeket a válaszokat, akkor azt a jelzést küldené, hogy az illető nem kompetens erre, ami még nagyobb függőséghez és önbizalomhiányhoz vezet.

 

14. Mindenkinek szüksége van néha egy kis szünetre

 

A szünetek beiktatása nagyon fontos, de sokan nem ismerik fel, hogy valójában mekkora értéket képvisel, ha adunk magunknak egy kis időt. Egy kis szünet vagy nyaralás segíthet abban, hogy úgy térjünk vissza, hogy biztosabbak legyünk abban, mi lehet a következő lépésünk, vagy mik lehetnek a céljaink.

 

15. Az érzelmek figyelmen kívül hagyása nem vezet sehová

 

Az egyik dolog, amit terapeutaként megtanulunk, hogy az érzelmek információt szolgáltatnak, és minden érzelmünkre figyelnünk kell, még akkor is, ha nem értjük teljesen őket, vagy ha úgy tűnik, hogy jelen pillanatban nincs értelmük. Egyes érzelmeket “másodlagos érzelmeknek” nevezünk, ami azt jelenti, hogy a felszínen egy érzelmet élünk át és mutatunk ki, holott valójában valami mélyebbet élünk át a felszín alatt, aminek lehet, hogy tudatában vagyunk, de lehet, hogy nem.

 

Az érzelmek figyelmen kívül hagyása, valójában nem segít annyira, mint ahogyan azt a pillanatban gondolnád. Az érzelmeid elismerése segíthet abban, hogy átlásd, mit is tapasztalsz valójában.

 

16. Önmagadat kell szem előtt tartanod, amikor kapcsolatot keresel.

 

Rendkívül fontos, hogy ne feledkezz meg a prioritásaidról és arról, hogy mit akarsz az élettől, amikor partnert keresel. Nagyon fontos, hogy ne feledkezz meg magadról, miközben társat keresel. Ha elveszíted a fókuszt a vágyaidról és az álmaidról, akkor amikor találsz valakit, az arra kényszeríthet, hogy a kapcsolatot üresnek érezd.

 

Önmagadat prioritássá tenni nem mindig olyan dolog, ami könnyen megy az embereknek, és néha a kompromisszumok túlságosan is könnyen jönnek. Az a tudat, hogy a terapeuták megtanulták, hogy nem szabad megfeledkezni önmagadról, segíthet emlékeztetni téged, hogy ezt tedd.

 

17. A családod valószínűleg hasonló mintákat követ

 

Az emberek másképp gondolkodnak, viselkednek és mutatják ki az érzelmeiket, de minden családban hasonló mintákat követnek. Tehát lehet, hogy valójában jobban hasonlítotok egymásra, mint azt korábban gondoltad. Lehet, hogy több betekintést nyerhetsz magadba a családodat vizsgálva, mint gondoltad volna.

 

18. Az érzelmek előjönnek, ha tetszik, ha nem.

 

Az egyik ok, amiért olyan fontos az érzelmek felismerése, az az, hogy azok előbb-utóbb előjönnek, akár akarod, akár nem. Tehát még ha nem is értjük, miért vagyunk annyira dühösek, szomorúak vagy aggódóak, fontos elfogadni a valóságot, hogy ezek jelen vannak. Azt érzed, amit érzel, és fontos, hogy számba vegyük, mi történik az adott pillanatban.

 

19. Nem mindenki fogja szeretni a másikat és ez rendben van

 

Nem fog mindenki szeretni téged, és nem fogsz mindenkit szeretni. Fektess be az egészséges kapcsolatokba, és törődj a saját dolgoddal. Ezt néhány embernek nehéz lehet elfogadni, még akkor is, ha már hallották korábban, vagy akár saját tapasztalatból is tudják. A terapeuták azonban megtanulják, hogy ez csak az élet része, és ezt tényleg mindenkinek tudnia kell.

 

20. Nem mindenki boldog egy kapcsolatban

 

Sokszor előfordulhat, hogy aki egyedülálló vagy keres valakit, úgy érzi, hogy az élet nem jó, mert mindenki más kapcsolatban él, és te vagy az egyetlen, aki nem talált valakit. Láttam, hogy az emberek annyi energiát fektetnek egy kapcsolat megtalálásába, hogy elvonják a figyelmet önmagukról. Értsd meg, hogy sokan csak azért vannak most párkapcsolatban, hogy azt mondhassák, hogy kapcsolatban vannak, de nem igazán boldogok.

 

Úgy tűnhet, hogy ezért nem vagy olyan boldog, mint amilyen lehetnél, vagy hogy boldogabb lennél, ha te is párkapcsolatban élnél, de a párkapcsolat nem garancia az élet elégedettségére.

 

21. Nem az érzelmeid irányítják az életedet, hanem te magad

 

Az összes érzésed elismerése úgy tűnhet, mintha az érzelmeid irányítanák az életedet, de fontos, hogy ne feledd, te vagy az, aki irányítja az életedet. Elismerhetjük, hogy jelen vannak, és eldönthetjük, hogy továbbra is élni fogjuk az életünket, és azt tesszük, ami fontos számunkra, anélkül, hogy ezek a negatív érzelmek negatívan befolyásolnák az életünket.

 

22. Olyan szerepeket töltesz be a kapcsolatokban, amelyekről azt hiszed, hogy neked kellene betöltened.

 

A kapcsolatainkat olyan “szerepekben” végezzük, amelyeket felveszünk, ahelyett, hogy magunkat és másokat egyéniségként ismernénk fel. Ha úgy látod magadat és mindenki mást körülötted, mint olyan egyéniségeket, amilyenek mindannyian vagytok, az hitelesebb kapcsolatokat eredményezhet.

 

23. Nem törődsz magaddal úgy, ahogy kellene

 

Az öngondoskodás több mint egy divatszó. Az emberek talán kézzelfogható dolgokat szereznek az életben, de belül üresnek és hiányosnak érzik magukat. Kezdj el időt szakítani arra, hogy élvezd az életet a lehető legautentikusabban. Ezt könnyen megteheted, ha időt szakítasz valami olyan egyszerű dologra, mint a napfelkelte vagy -nyugta megfigyelése, vagy ha elmész egy virágágyáshoz, és megnézed a virágokat. Ezek az egyszerű örömök segítenek két lábbal a földön tartani minket, és fenntartani a kapcsolatot valódi önmagunkkal.

 

24. Az emberek elvárják, hogy mindenki más az ő szemszögükből lássa a dolgokat

 

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mások ugyanúgy gondolkodnak, mint mi, és a velük szembeni elvárásainkat arra alapozzuk, hogy úgy lássák a világot, ahogy mi. Könnyen előfordulhat, hogy félreértjük vagy félreértelmezzük a többi embert, ha azt feltételezzük, hogy ők pontosan úgy látják a dolgokat, ahogyan mi, holott a valóságban az ő nézőpontjuk valójában a sajátjuk.

24 Pszichológiai Tény, Amit Segíthet Jobban Megérteni És Elfogadni Önmagadat(2)

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!