16 Lépés Amivel Egészséges, Erős És Fényes Hajad Lehet:

A szépség sok mindenből áll. De az biztos, hogy az egészséges és jól ápolt haj az egyik legfontosabb szerepet játssza az egyedi és vonzó kép kialakításában.

Ma egy útmutatót kínálunk a leggyakoribb hibákról, amelyeket a nők elkövetnek, amikor tökéletes hajat szeretnének varázsolni maguknak.

1. Válassza ki a megfelelő sampont!

A sampon kiválasztása kulcsfontosságú a hajápolás szempontjából. A káros következmények elkerülése érdekében győződjön meg róla, hogy a sampon megfelel a hajtípusának.

2. Mossa meg a haját eleget.

Az ajánlott gyakoriság egyéni tényezőktől függ, például a hajtípustól és az általad használt víz minőségétől. Ha a hajad a zsíros kategóriába tartozik, célszerű 1-2 naponta egyszer hajat mosni.

3. Alkalmazza helyesen a sampont.

Alaposan fésülje át a haját hajmosás előtt. A használandó sampon mennyisége a hajad hosszától függ. Vigyázzon, hogy ne használjon túl sokat. Használjon próbamódszert a norma meghatározásához.

Tegye a sampont a tenyerére, és dörzsölje össze, hogy felverje a habot. Ezután vigye fel a sampont a hajtövekre. Használj masszírozó mozdulatokat, ügyelve arra, hogy csak a puha ujjbegyeiddel érintsd a bőrt (és ne a körmeiddel, hogy ne okozz karcolásokat). A hajmosás alatt folyamatosan masszírozd a fejedet – ez jótékonyan hat a hajtövekre.

4. Ne felejtsd el hidratálni és táplálni a hajadat.

A haj gyorsan veszíti a nedvességet. Használhatsz speciális balzsamokat és hajmaszkokat, hogy kezeld ezt a problémát (ügyelj arra, hogy a használt termékek ne legyenek károsak a hajtípusodra). A balzsamot vagy a samponnal egyidejűleg, vagy közvetlenül a leöblítés után használd. A balzsam felvitelének helyes módja, hogy a haj teljes hosszában kenje fel, ugyanakkor kerülje a bőrbe dörzsölést.

Ami a hajpakolásokat illeti – hetente legfeljebb egyszer használd őket.

5. Válassza ki a megfelelő vízhőmérsékletet.

Sokan túl forró vizet használnak hajmosáskor. Ez egy komoly hiba. A forró víz megfosztja a hajadat a színétől, és aktiválja az olajtermelő mirigyeket. Ideális esetben meleg vagy langyos vizet kellene használnod – ez segít felhígítani az olajmirigyek váladékát, eltávolítja a szennyeződéseket, és javítja a vérkeringést.

A legjobb, ha az eljárást azzal fejezed be, hogy hideg vagy hűvös zuhannyal kezeled a hajadat – egy ilyen befejezés serkenti a vérkeringést a hajgyökereknél, és a hajad sima és fényes lesz.

6. Ne törölközővel szárítsd meg a hajadat.

Miután megmostad a hajad, gyengéden törülközővel töröld meg a hajadat a tövektől a hajvégekig. Ne kösd a törölközőt a fejed köré – ez károsíthatja a hajhagymákat. Ha sietve kell megszárítanod a hajad, használj pamutpólót törölköző helyett!

7. Ne használj gyakori és agresszív fésülködést.

A túlzott fésülködéstől a hajad túlságosan megnyúlhat vagy törékennyé válhat. Ne fésülködjön közvetlenül hajmosás után. Várd meg, amíg a nedves szálak megszáradnak, majd óvatosan válaszd szét őket az ujjaiddal. Csak ezután kezdhet hozzá a fésüléshez. Mindenképpen széles fogazású fésűt használjon.

Kezdje a fésülést a végektől, és fokozatosan haladjon a tövek felé.

8. Felejtse el a hajformázó termékek gyakori használatát.

A hajszárítók, a hajformázó vasalók és más hasonló eszközök hatására a hajad folyadékot veszít, ami kiszárítja és törékennyé teszi. Ha nem tudsz lemondani a gyakori hajformázásról, ne felejts el először hővédő spray-t alkalmazni a haj teljes hosszában.

9. Használd helyesen a hajszárítót.

A hajszárító helytelen használata károsíthatja a hajadat. Íme egy lépésről-lépésre útmutató, amely segít elkerülni a hibákat:

Kezdetnek törölje le a nedves hajat egy törölközővel. Ezután fogj egy lapos fúvókás tartozékot, és illeszd a hajszárítódra. Kezdje el szárítani a haját a hajtövektől a hajvégekig, ügyelve arra, hogy a hajszárító fúvókája éles szögben helyezkedjen el a hajszálakhoz képest. Ez a technika segít lezárni a kutikulákat.

Az elején, amíg a haj még nedves, nem baj, ha a hajszárítót maximális hőmérsékletre kapcsolja. Ezután azonban fokozatosan csökkenteni kell a hőmérsékletet, hogy elkerüljük a túlszárítást. Egy jó tanács – hajszárító vásárlásakor részesítse előnyben a többféle hőmérséklet-beállítással rendelkező modelleket!

Az eljárást azzal fejezze be, hogy néhány hideg levegővel kezeli a haját.

10. Étkezzen egészségesen!

A rosszul kiegyensúlyozott étrend és az egészségtelen étkezési rend lehetetlenné teszi, hogy a szervezet pótolja vitamin- és ásványi anyag készleteit. Ha ez a helyzet válik normává, elfelejtheted, hogy dús és szép hajad lesz! Ügyeljen arra, hogy a napi étkezésekbe mindig építsen be állati eredetű fehérjetartalmú ételeket.

A hajbarát táplálkozási formula másik fontos összetevője a cink. Hogy elkerülje a hiányát, ügyeljen arra, hogy étlapján szerepeljen tojás, tenger gyümölcsei, karalábé, zabkása, avokádó vagy aszalt szilva. És ne feledkezz meg a vasról és a kalciumról sem! Ezeket megtalálhatod a hüvelyesekben, a halakban, a baromfiban, a májban, a búzában, a hajdinában és a diófélékben.

11. Vigyázzon az egészségére.

Bizonyos esetekben a haj gyors romlása és a hajhullás súlyos betegségek jele lehet. Ezek közé tartozhatnak a gyomor-bélrendszeri vagy pajzsmirigyproblémák, hormonális zavarok, stressz és cukorbetegség. Szervezetünk úgy működik, hogy a hajunk mindig az utolsó a sorban, amikor tápanyaghoz jut. Ezért a hajproblémák más szervek problémáira is utalhatnak. Mindenesetre a legjobb, ha trichológushoz fordulva tisztázzuk a helyzetet.

12. Viselj kalapot!

Egy sapka vagy kalap jó védelmet nyújthat a nap ellen. A gyapjúból készült sapka távol tartja a hideget. Egy speciális szaunasapka megóvja a hajadat a gőz káros hatásaitól. A kalap kiválasztásakor ügyelj arra, hogy kényelmes legyen a viselése, és ne üljön túl szorosan.

13. Mosd meg a fésűt.

A fésűt legalább hetente egyszer meleg vízben meg kell mosni. Emellett ne felejtse el rendszeresen lecserélni a régi fésűket.

14. Trimmeld a hajad.

Nagyon fontos, hogy legalább kéthavonta egyszer vágd meg a hajadat. A töredezett hajvégek levágásával megelőzheted, hogy a hajad még jobban töredezzen.

15. Aludj feltűzött hajjal.

Ha hosszú vagy közepesen hosszú a hajad, lefekvés előtt fond be. Ez megakadályozza, hogy összegubancolódjon és göndör legyen. Ennek eredményeként – nem kell majd annyi időt töltened reggelente a készülődéssel!

16. Használj vazelint a haj növekedésére.

Az ok, amiért a hajad töredezik és töredezik, valószínűleg az, hogy túl száraz. Akárcsak a bőrödnek, a hajadnak is szüksége van nedvességre, hogy egészséges, erős és fényes maradjon. A vazelin ideális a haj hidratálására és táplálására, megakadályozza a töredezett hajvégeket, és lehetővé teszi az erősebb hajnövekedést.

16 Lépés Amivel Egészséges, Erős És Fényes Hajad Lehet

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!