15 Szabály, Amit Követned Kell, Ha El Akarod Érni A Tökéletes Belső Békét:

Jelenleg egy olyan társadalomban élünk, ahol a gondolataink és aggodalmaink hajlamosak felemészteni bennünket. Egy ilyen rohanó világban a belső béke elérése nehéz lehet.

 

Folyamatosan várjuk a következő dolgot az életünkben, és ez lehet az egyik olyan szempont, ami megzavarja a belső nyugalmunkat. Ebben a cikkben megosztjuk, hogyan találhatod meg a belső békét tizenöt bevált módszer segítségével.

 

Mi az a belső béke?

 

A belső béke a nyugalom állapota, amit magadban érzel. A körülötted lévő világ lehet stresszes és kaotikus, de ha ennek ellenére nyugalmat érzel, akkor lehet, hogy belső békét tapasztalsz. Ez egy elérhető lelkiállapot, amelynek több köze van az elmédhez, mint ahhoz, hogy mi történik a mindennapjaidban.

belső-béke

Hogyan érheted el a belső békét

 

Amikor a belső béke eléréséről van szó, az első lépés a megfelelő hozzáállás. Ha cinikus vagy, vagy akár túl szkeptikus vagy, az megakadályozza, hogy elérd ezt a nyugodt lelkiállapotot. Nyitott elmével kell elkezdened dolgoznod magadon, mielőtt a belső békét elérhetnéd.

 

Frissítés: a cikk megírása óta eltelt időben ismét foglalkoztunk a témával, és összeszedtünk egy 7 lépéses útmutatót a belső béke eléréséhez, amiben apróbb lépésekkel célozzuk meg a belső béke elérését. Ha inkább apró lépésekben szeretsz haladni, nem pedig nagy és átfogó témákat egyszerre feldolgozni, akkor javaslom, hogy nézd át az újabb alternatív útmutatónkat is.

 

1. Meditáció

 

Kezdetnek itt van a meditáció. Mindig mindenre gondolunk, legyen szó a jövőnkről, a munkahelyi feladatokról vagy arról, hogy mit fogunk vacsorára enni. Nincs olyan pillanat az életünkben, hogy ne gondolkodnánk a körülöttünk lévő dolgokon. Éppen ezért a meditáció az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért, hogy egyfajta békét teremtsünk az életünkben. A meditáció megadja azt a szünetet, amire szükségünk van a gondolataink zajától.

 

2. A közösségi média detox

 

A belső békét megzavaró okok egyike a közösségi média. A közösségi média a legkönnyebben elérhető platform, ahol az összehasonlítás folyamatosan jelen van. Ez az életed csúcspontjainak versenye. Azt azonban nem veszed észre, hogy senki sem posztolja ki a hétköznapi és normális pillanatokat. Ha a közösségi médiában mindig a csúcspontokat látod, az szorongást kelthet benned, hogy talán nem a legjobb életedet éled.

 

Ahogy látod a barátaidat és a követőidet, ahogy posztolják az utazásaikat, a kapcsolataikat, a sikereiket, te ott ragadsz, hogy a saját életedet az övékéhez hasonlítod. Ha nem vagy elég óvatos, a közösségi média megzavarhatja a belső békédet.

 

3. Önszeretetet fontossága

 

Általánosságban elmondható, hogy a világ békésebb lesz, ha szereted magad. Az egyik szempont, ami megzavarja a belső békénket, az az állandó háború, amit önmagunkban folytatunk. Azzal, hogy gyakorolod az önszeretetet, beengeded a belső békét az életedbe.

 

Ezt aktívan gyakorolhatod azzal, hogy olyan dolgokat csinálsz, amelyek boldoggá tesznek és javítják az életkedvedet. Ha a szenvedélyed közé tartozik az írás és a könyvek olvasása, akkor ezeket a tevékenységeket a szabadidődben is végezheted.

 

Azzal is gyakorolhatod az önszeretetet, hogy gondoskodsz magadról és a testedről. A testedzés az legkézenfekvőbb módszer. Nemcsak endorfint szabadít fel a testedben, hanem jó érzéssel tölt el, ami belső békéhez vezet. Ha olyasmit csinálsz, amiért szenvedélyesen rajongsz, az végső soron a legjobb módja annak, hogy belső békére tegyél szert.

 

A belső béke egyik fő oka a konfliktus és a szenvedély hiánya. Ha befektetsz magadba, és megfelelően gondoskodsz magadról, akkor több hely marad a belső békének az életedben.

 

4. Légy kedves

 

Akkor találhatsz belső nyugalmat, ha kedves vagy a körülötted élőkkel. Próbáltál mostanában kedvességeket vagy jótetteket tenni másokért? Békére lelhetsz, ha kedves dolgokat teszel az emberekért. Amikor jót bocsátasz ki a világba, jót kapsz vissza a sajátodba. Jóléted javul attól, hogy kedves vagy. Ha kaotikus időszakon mész keresztül, fontold meg, hogy napi rendszerességgel kedves cselekedeteket teszel.

 

Hamar meglátod, hogy belső békére lelsz, mert az elméd annyira a kedvességre összpontosít, hogy már észre sem veszed a drámát. Tölts időt olyan emberekkel, akik kevésbé szerencsések, mint te, mert valószínűleg szükségük lesz a segítségedre. Nagyobb békéd lesz, ha segítesz másoknak, hiszen ez neked is segít.

 

5. Kerüld el a negativitást

 

Ez a legalapvetőbb, mégis ez lehet a legnehezebb dolog, ahhoz hogy belső békét szerezz az életedben. Természetesen senki sem vágyik még több negativitásra az életében. Néha azonban a természetünkben rejlik, hogy inkább a negativitáson rágódunk, mint a pozitivitáson. Ha úgy döntesz, hogy az életedben a negativitással foglalkozol, akár a gondolataid, akár a szokásaid formájában, az megzavarja a békédet. A negativitás a leggyorsabb módja annak, hogy tönkretedd a jelenleg meglévő belső békédet.

 

6. Élj a jelenben

 

A békét úgy találhatod meg, ha a jelen pillanatban élsz. A legtöbb ember a múltban él, a múltbeli események megállás nélkül a fejében keringenek, vagy pánikolnak, hogy mi fog rosszul alakulni a jövőben. Elvégezhetsz egy meditációs gyakorlatot, amely segít abban, hogy a jelenre koncentrálj egy másik időkeret helyett. A mindennapi életnek nem kell bonyolultnak lennie. Amikor a dolgok stresszesek körülötted, fókuszálj a jelenre.

 

7. Kerüld az önsajnálatot

 

Bizonyos értelemben ez kapcsolódik a fentebb említett negativitáshoz. Emberként megvan ez a mérhetetlen hajlamunk arra, hogy önsajnálatba burkoljuk magunkat, amikor a dolgok nem úgy mennek, ahogyan szeretnénk. Ennek azonban nem így kellene lennie. Lehet, hogy ez egy normális tendencia, de nem éppen egészséges szokás. Az önsajnálat az egyik leggyorsabb módja annak, hogy depressziós és szorongó érzésekkel töltsük meg az életünket.

 

Az élet általában nehéz, és az önsajnálat nem változtat ezen a tényen semmit. Az egyetlen dolog, amit az önsajnálat tesz, az az, hogy jellemzően rosszabbul érzed magad, mint eredetileg, és magadra veszed mások felelősségét. Ahhoz, hogy visszanyerd a békédet, az önsajnálat helyett inkább vállalj felelősséget a helyzetért.

 

Ahelyett, hogy azt mondanád magadnak: “Nem tehetek róla”, inkább vállalj felelősséget, és mondd magadnak: “Lehet, hogy elszúrtam, de legközelebb jobban fogom csinálni”. Ha ezt a szokást gyakorolod, visszaveszed az irányítást, nagyobb önbizalmat építesz, és úgy döntesz, hogy teszel valamit az életedért.

 

8. Nevess sokat

 

Soha nem fogod átélni a belső béke érzését, ha túl komolyan veszed az életedet. Az élet elég nagy kihívás lehet, és végső soron a legjobb dolog, amit tehetsz magadért, ha megtalálod az apró örömöket az életedben. Nem baj, ha nevetsz, még a leghülyébb dolgokon is. A nevetés bizonyítottan a legjobb gyógyszer a szenvedés ellen.

 

9. Kommunikálj tisztelettel

 

Akkor találhatsz belső békét, ha rendszeresen tiszteletteljesen és határozottan kommunikálsz másokkal szemben. Ha hajlamos vagy határozottan, de pozitívan beszélni, kevés hely marad a félreértéseknek. Ne engedd, hogy az emberek átgázoljanak rajtad azzal, hogy rámenősek. A bántó és sértő kifejezéseket azonban hagyd ki az életedből. Senki sem akarja azt a drámát, amit a rosszul kimondott dolgok okoznak.

 

10. Tereld el a figyelmedet

 

Tudom, hogy egészségtelen lehet, ha az érzelmek elfelejtésére figyelemelterelést használsz. Bizonyos esetekben azonban a figyelemelterelés valóban jót tehet neked, és segíthet abban, hogy kordában tartsd az érzéseidet. Ha a szorongás vagy a saját gondolataid nyomasztanak, ésszerű, ha videojátékokhoz, edzéshez vagy Netflixhez menekülsz, hogy segítsenek visszanyerni az irányítást. Az érzelmeink irányíthatnak minket, ha nem vigyázunk, és ez nem szép látvány.

 

A figyelemelterelés segíthet, hogy tisztán gondolkodj, és újra rendet tegyél az elmédben, miközben nem nyomasztanak annyira a jelen pillanat problémái. A figyelemelterelést ebben az esetben nem arra használod, hogy elmenekülj az érzelmeid elől, hanem ez egy eszköz arra, hogy jobban feldolgozd az érzelmeidet.

 

11. Gyakorold az öngondoskodást

 

Amikor az öngondozást helyezed előtérbe, az javítja a mentális egészségedet és a jólétedet. A belső nyugalom akkor jön el, amikor gyakorolod annak elfogadását, aki vagy. Megérdemled, hogy élvezd az életet és békés elméd legyen. Csak annyit kell tenned, hogy jobban bánsz magaddal. Kezeld a nehéz érzelmeket a meditáció gyakorlásával, a negatív gondolatok pozitívra való átfogalmazásával és az öngondoskodás gyakorlásával. A béke megtalálása az öngondoskodással kezdődik.

 

12. Fejezd ki magad a művészeten keresztül

 

A béke megtalálása kihívást jelenthet, viszont a művészet a segítségedre lehet ebben a szituációban. A művészet minden fajtája javítja a közérzetedet. A modern világban az emberek rengeteg időt töltenek a művészet fogyasztásával, például zenével, közösségi média posztokkal és egyebekkel. Ehelyett legyél tudatosan a művészet alkotója. Fordíts figyelmet az apró részletekre.

 

Kerülj egy olyan flow-állapotba, ahol nem veszed észre, hogy az idő múlik, és élvezd a művészeti alkotás folyamatát. A flow-állapotban lévők gyakran nem veszik észre a szorongásaikat vagy a fájdalmaikat, mert a művészetükbe csatornázzák, és az valami gyönyörűvé alakul át.

 

13. Ne tartsd magad folyamatos nyomás alatt

 

A kiégettség és a kimerültség érzése valós dolog, amit akkor érezhetsz, ha nincs egyensúly az életedben. Vannak napok, amikor túl sok energiát fektetsz a munkádba, máskor pedig motiválatlannak és beteljesületlennek érzed magad. Miközben megpróbálsz mindent egyensúlyba hozni, ügyelned kell arra is, hogy kíméletes legyél önmagaddal szemben is.

 

Különösen igaz ez abban az esetben, ha maximalista és kontrolláló típusú személy vagy, ugyanis ilyenkor hajlamos lehetsz arra, hogy nyomást gyakorolj magadra, hogy az életed minden területét rendbe hozd most azonnal, viszont ez hamar a mentális egészséged kárára fog menni. Ha végső soron belső békére vágysz, fel kell ismerned, hogy te is ember vagy, és ugyanolyan tökéletlen vagy, mint bárki más.

 

14. Szakíts időt természetben töltött pihenésre

 

A természetben azonnal javíthatsz a mentális egészségeden és megtalálhatod a belső békédet. A mindennapokban menj el sétálni az erdőbe vagy a vízpartra, hogy egyedül legyél a természetben. Javíthatod általános közérzetedet, ha olyan tevékenységeket végzel, mint a kertészkedés, a túrázás, a futás, a hegymászás vagy akár a kerékpározás.

 

Jótékony élményt jelenthet, ha friss levegőt szívsz, és hagyod, hogy a nap az arcodra süssön, miközben csak a jelen pillanatra figyelsz és hátra hagyod a problémáidat. A szabadban töltött idő mindig gyors és egyszerű módja a belső béke elérésének.

 

15. Fogadd el a dolgokat úgy, ahogy vannak

 

A múltbeli hibáid nem téged tükröznek, hanem egy múltbeli énedet, aki még nem sok mindennel nem volt tisztában. Ha belső békét szeretnél találni magadban, a megbocsátás elengedhetetlen. A modern világban az emberek nem túl megbocsátóak. Sokan megszégyenítik az embereket a közösségi médiában, ha rossz napjuk van, ha hibáznak, ha “rossz ember”.

 

Az áldozati mentalitás nem szolgál téged. Felül kell emelkedned és el kell fogadnod, hogy az emberek hibáznak az életben – mindenki hibázik. Rugalmas embernek kell lenned, aki képes legyőzni a körülötted lévő világ káoszát. Csak a saját tetteidet tudod irányítani, minden mást meg kell tanulnod elfogadni.

15 Szabály, Amit Követned Kell, Ha El Akarod Érni A Tökéletes Belső Békét

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!