pozitív-gondolkodásmod-borítókép

14 Tipp A Pozitív Gondolkodásmód Kialakításához:

Mindannyian tudjuk, hogy nem mindig választhatjuk meg, hogy éppen boldogok vagyunk-e vagy sem.

 

Lesznek olyan dolgok az életedben, mint a veszteség, a betegség és a mentális egészséggel való küzdelem, amelyek megakadályozzák, hogy egyszerűen felébredj és azt mondd: “Azt hiszem, ma boldog leszek!”. És ez így van rendjén. Szerencsére vannak olyan külső tényezők, amelyek hozzájárulnak a boldogtalansághoz, és amelyeken az emberek dolgozhatnak.

 

Bár nem választhatod meg mindig, hogy boldog legyél-e vagy sem, mégis megpróbálhatod megváltoztatni néhány negatív gondolatodat, hogy pozitívabb kilátásokat adj magadnak.

 

Íme néhány általános tipp, amivel pozitív mentalitást építhetsz magadnak:

 

Hét szokás, amely segít megszüntetni az általános negativitást

 

Néha egyszerűen csak érezzük, hogy belefásulunk a napi rutinunkba. Bármi történjen is, nehéz megváltoztatni a szemléletünket, hogy a dolgok rosszak, és mindig is rosszak lesznek. Őszintén szólva, a rossz dolgok az élet részei; mindig elő fognak fordulni, de ez nem jelenti azt, hogy ezt el is kéne fogadnunk úgy ahogy van.

 

Lehet, hogy nem tudod megváltoztatni a körülményeket, de dolgozhatsz azon, hogy megváltoztasd a rájuk vonatkozó perspektívádat. Hogy segíts lerázni magadról a negatív hangulatot, próbálj ki néhányat az alábbi egyszerű tippek közül.

 

 1. Indíts hálanaplót. Egyszerű, és segít megváltoztatni a helyzetedre vonatkozó perspektívádat. Néhány nap úgy érezheted, hogy nincs miért hálásnak lenned, de ne érezd magadat rosszul emiatt. Válassz apró dolgokat, például azt az igazán ízletes finomságot, amit desszertnek ettél, vagy azt a jéghideg vizes palackot, amit egy forró napon félretettél. Extra kihívásként írd le a nap elején azokat a dolgokat, amelyekért hálás vagy. Ha egy esetleges stresszes helyzetbe már most hálásan mész bele bizonyos szempontok miatt, nagyobb valószínűséggel fogsz pozitív hozzáállással távozni.
 2. Igyál kevesebb koffeint. A túl sok koffein szorongóvá tehet, amitől negatívabban állsz a dolgokhoz.
 3. Meditálj vagy gyakorold a mély légzést. Miközben ezt teszed, gondolj olyan dolgokra, amelyek pozitívak, vagy amelyek boldoggá tesznek. Ha ez nem megy, próbáld meg inkább kitisztítani a gondolataidat.
 4. Menj ki a természetbe. A növények és fák közelében lenni bizonyítottan hangulatjavító hatású.
 5. Gyakorold a tudatosságot. Ennek sokféle módja van, de a kedvencem az, hogy hangosan beszélek arról, amit csinálok vagy gondolok. Amikor negatív gondolatok csapdájába esel, nagyon segít, ha átbeszéled magad bármilyen feladaton, amit éppen csinálsz. Ha azon kapom magam, hogy főzés közben egy fájdalmas élményt játszok le a fejemben, akkor azt mondom magamnak: “Hű, ennek jó illata van! Most már csak a fűszereket kell beletennem. Most pedig ki kell raknom a tányérokat és az evőeszközöket”. Nevetségesnek tűnik, de segít elterelni a figyelmedet arról a negatív gondolatról, aminek a csapdájába estél.
 6. Fejlessz ki egy edzésrutint. Nem kell semmi extrém dolgot csinálnod, és még csak edzőterembe sem kell járnod! Ha hetente néhányszor, körülbelül 30 percig nyújtózkodsz vagy egyszerű aerobik gyakorlatokat végzel, az segíthet javítani az általános hangulatodon.
 7. Hallgass arra, amit a tested mond neked. Nagyon könnyű hagyni, hogy a negatív érzéseid kicsússzanak a kezedből, ha kevés a táplálék utánpótlás vagy az alvás. Ügyelj arra, hogy rendszeresen étkezz, és ha két étkezés között éhesnek érzed magadat, akkor inkább valami egészséges harapnivaló után nyúlj. Emellett, amennyire csak tudsz, próbálj meg eleget aludni. Ha nehezen megy az alvás akkor próbálj meg lefekvés előtt pár órával edzeni, hogy kifáraszd magad.

 

Hét szokás, amely segít megszüntetni az önmagaddal szembeni negatív hozzáállást

 

Sokszor a legnagyobb kritikusunk mi magunk vagyunk. Hajlamosak vagyunk szigorúak lenni önmagunkkal szemben, holott másokkal szemben előzékenyek és megbocsátóak lennénk.

 

A legrosszabb pillanatainkat sem hagyjuk eltűnni a feledés homályába, pedig mások kedvéért hajlandóak vagyunk elfelejteni dolgokat. Ha készen állsz arra, hogy megpróbáld megállítani a magaddal kapcsolatos negatív gondolataidat, fontold meg ezeket a tippeket.

 

 1. Mond ki hangosan magadnak a negatív gondolataidat. Ha hallod, hogy kimondod, az segíteni fog abban, hogy rájöjj, mennyire keményen fogalmazol.
 2. Mindig mondj valami szépet magadnak. Ha kell, állíts be egy időzítőt, hogy meghatározott időközönként meg kelljen dicsérned magadat. Lehet egy meghatározott számú bók is, amit meg kell adnod magadnak, mielőtt a nap véget ér.
 3. Gyakorold az önsajnálatot. Amikor elrontasz valamit, ne arra gondolj, hogy “Miért vagyok ilyen idióta?”. Ehelyett nézd át a helyzetet egy kicsit más szemszögből. Mondhatsz magadnak valami olyasmit, hogy “Nagyon elfoglalt és stresszes voltam. Tudom, hogy helyre tudom hozni, és igyekszem, hogy a jövőben ne így végződjön”. Hozzáteheted a klasszikus “mindenki követ el hibákat” mondatot is, hogy emlékeztesd magad arra, hogy a baklövés nem mindig a világ legrosszabb dolga, és az élet elkerülhetetlen része.
 4. Ne idézd fel újra és újra a negatív eseményeket a fejedben. Bármi is történt, nem tudsz rajta változtatni azzal, hogy rágondolsz. Amikor elkezdesz ebbe a rossz szokásba esni, állítsd meg magad, és gyakorold a tudatosságot.
 5. Emlékeztesd magadat, hogy vannak olyan körülmények, amelyeket nem tudsz befolyásolni. A bennünk élő maximalista azt szeretné hinni, hogy minden egyes alkalommal, minden egyes forgatókönyvben képesek vagyunk a legjobbat kihozni magunkból – nyilvánvalóan ez nem igaz. Bocsáss meg magadnak azokért a dolgokért, amelyeket amúgy sem tudtál volna irányítani.
 6. Emlékeztesd magad arra, hogy nem tudod irányítani, mit gondolnak rólad mások. Ha valaki félreért téged, ne áltasd magad azzal, hogy azt a helyzetet kezelhetted volna még. Félreértések előfordulnak. Ha a jövőben tudsz vele foglalkozni, akkor tedd meg, ha nem, akkor felejtsd el. Annak a személynek a véleménye rólad nem változtatja meg azt, aki vagy.
 7. Legyél együttérző önmagaddal. Amikor elkezdesz negatívan érezni egy eseményt, kérdezd meg magadtól, hogy ugyanezért kritizálnád-e egy családtagodat vagy barátodat. Egy forgatókönyv szerint talán az utolsó pillanatban le kellett mondanod valamit, mert nem érezted magad önmagadnak. Lehet, hogy nehezen tudtál túllépni a bűntudaton, mert úgy gondolod, hogy cserben hagytál másokat, vagy kellemetlenséget okoztál nekik. Utálnád a testvéredet vagy a barátaidat, ha nekik is ugyanezt kellene tenniük? Ha másokkal megértő tudsz lenni, akkor magaddal is megértőnek kell lenned.

 

Hogyan állítsuk meg a negatív gondolatmintákat?

 

Bár az életben sok olyan szerencsétlen vagy sajnálatos helyzet van, amelyet nem tudsz befolyásolni, van néhány egyszerű dolog, amit megtehetsz, hogy pozitívabb szemléletet érj el. Gyakorold, hogy kedves, együttérző és megértő légy önmagaddal.

 

Ez segít leküzdeni az önmagaddal szemben táplált káros, negatív gondolatokat. Az olyan apró dolgok rendszeres elvégzése, mint a testmozgás, a testedre való odafigyelés és a mindfulness meditáció gyakorlása szintén segíthet az általános negativitással szemben.

14 Tipp A Pozitív Gondolkodásmód Kialakításához

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!