12 Tipp, Ami A Nehéz Beszélgetéseket Segít Produktívvá Tenni:

Egy 2012-es online tanulmány kimutatta, hogy azok a párok, akik egészséges konfliktusokon mennek keresztül, tízszer nagyobb eséllyel lesznek boldog párkapcsolatban, mint azok, akik figyelmen kívül hagyják a nehéz beszélgetéseket. Ezért a párjával való veszekedés számos előnnyel járhat a kapcsolatára nézve, amennyiben Ön és szerelme ezt szeretetteljes, konstruktív módon teszi.

Megértjük, hogy a veszekedés mindig kellemetlen, ezért összegyűjtöttünk néhány módszert, amivel legalább tartalmassá teheted azt.


1. Időpontot és helyet egyeztessünk, ahol megbeszélhetjük a problémákat.

Ha úgy érzed, hogy a dolgok kezdenek elmérgesedni, válasszátok ki az időpontot és a helyet, ahol levezethetitek a frusztrációitokat. Ha szánsz egy kis időt, mielőtt vitatkozol a dologról, az segít mindkettőtöknek felkészülni és bölcsen kimondani a dolgokat, mielőtt dühből és frusztrációból egymáson csattansz. Ha tehát veszekedni kezdtek, mondjatok valami olyasmit, mint például: “Folytassuk ma este, vagy egy másik alkalommal, amikor lesz időnk megbeszélni a dolgokat” – magyarázzák a pszichológusok.

2. Győződj meg róla, hogy alapvető szükségleteid kielégültek, mielőtt beszélgetésbe bocsátkozol.

Az egyik fontos szabály, amit az egészséges viták érdekében be kell tartanunk, hogy ellenőrizzük, készen állunk-e a konfliktusban való eligazodásra. Egy szerettünkkel veszekedni rendkívül nehéz dolog, amire minimum fel kell készülnünk. Éppen ezért a szakértők azt tanácsolják az embereknek, hogy egy nehéz beszélgetés előtt győződjenek meg alapvető szükségleteikről, mint például az étel, a víz, a levegő és az alvás.

3. Maradj a témánál, és ne hozd fel a múltat.

Veszekedés közben nagyobb valószínűséggel hozod fel a múltbeli hibákat, és tereled el a témát más problémákra, amelyekről később akartál beszélni. Ez azonban csak ront a helyzeten, hiszen így mindketten nem tudtok egyszerre egy dologra koncentrálni. Ehelyett maradjatok a témánál, hogy az aktuális ügyet megbeszéljétek, és miután megoldottátok az első problémát, más körülmények között egy újabbal is foglalkozhattok.

4. Figyelmesen hallgassátok meg, mielőtt megszólalnátok.

Ha a szerette mond valamit, amivel nem ért egyet, valószínűleg azonnal vissza fog szólni. A legjobb azonban, ha addig hallgatod, amíg a partnered be nem fejezi a beszédét. Ez csak a tiszteletet, az együttműködési hajlandóságot, és ami a legfontosabb, a partnered meghallgatásának aktusát jelzi. Ne feledje azt sem, hogy a megfelelő testbeszéddel is éreztetheti, hogy meghallgatják.

5. Ossza meg, hogy mit érez valamivel kapcsolatban, ahelyett, hogy a másik személyt hibáztatná.

Egy egyszerű, mégis nagyon hatékony technika az “én” használata a “te” helyett. Más szóval, ha azt mondod: “Nem jöttél el a barátom születésnapjára”, az egészen más, mintha azt mondanád: “Az, hogy nem vettél részt a barátom születésnapján, elszomorított”. Ez valóban segít megosztani az érzéseidet és a csalódottságodat anélkül, hogy hibáztatni kezdenéd, aminek általában nincs jó vége.

6. Kerüld a túlzó kifejezéseket, mint például a mindig és a soha.

Amint valaki olyan általánosító szavakat kezd el használni, mint a “mindig” és a “soha”, automatikusan eltúlozza a helyzetet, ami azt váltja ki, hogy a másik személy védekező magatartásba kezd. Ez a helyzet azonban elkerülhető, ha arra koncentrálsz, hogy nyugodtan oszd meg az érzéseidet, vagy esetleg kevésbé agresszív szavakat használsz, például “alkalmanként”.

7. Legyen a kritikád építő jellegű.

A kritika normális része egy kapcsolatnak, hiszen az előtted álló személynek sok hibája és néhány elfogadhatatlan viselkedése lehet. Ha azonban a frusztrációdat durva verbális támadásokkal fejezed ki, azzal elveszed a partnered önbecsülését, és érzelmi távolságot teremtesz kettőtök között.

Ehelyett kommunikálj barátságosan, és koncentrálj magára a viselkedésre, ne pedig az előtted álló személyre. Az egyik technika, amit ebben az esetben használhatsz, a konfrontációs szendvics – dobj néhány dicsérő és bátorító szót a partnerednek a kritika elején és végén.

8. Figyelj oda az érzelmeidre.

A viták kemény dolog, és ha nem tanuljuk meg, hogyan uralkodjunk az érzelmeinken a nehéz időszakokban, akkor romboló pályára kerülhetünk. Viszont megtanulhatjuk, hogyan legyünk urai az érzelmeinknek, és hogyan maradjunk jelen és figyelmesek a heves pillanatokban, ezért is dicsérik a meditációt a párkapcsolati szakértők.

9. Tartson szünetet, ha önnek vagy partnerének szüksége van rá.

A dolgok gyorsan eszkalálódhatnak egy vita közepén, és néha egyikőtök elérheti a forráspontot, ami névvita, sértegetés vagy akár erőszakhoz is vezethet. Ebben az esetben a legjobb, ha elsétál a vitából, hogy lehűtse magát, és visszatérjen a valódi konfliktusmegoldáshoz. A szakértők szerint az időkérés nem lehet több 24 óránál, különben csak a szőnyeg alá söpörjük a dolgot.

10. Tükrözzétek egymás testbeszédét.

Valakinek a tükrözése azt jelenti, hogy átvesszük az illető testtartását, gesztusait és szavait. A pszichológiai kutatások szerint ez a viselkedés az erős kapcsolat jele, mert ha valakit tükrözünk, akkor jobban megértjük, hogy mit él át a másik az ő szemszögéből. Amikor ez megtörténik, mindketten egyfajta empátiát, kényelmet és bizalmat éreznek egymás iránt.

11. Ne feledjétek, hogy ugyanabban a csapatban vagytok.

Amikor úgy döntesz, hogy valakivel együtt vagy, akkor a problémák megoldása során félreteszed az egódat, ami azt jelenti, hogy valójában nem arra koncentrálsz, hogy kinek van igaza és kinek nincs, hanem ehelyett mindketten együtt dolgoztok a probléma megoldásán. Minden jobb lesz, ha elismeritek, hogy csapattársak vagytok, nem pedig ellenségek.

12. Állítsatok fel közös szabályokat a vitáitokra.

Néhány veszekedés után kezdjük megtanulni megérteni egymást és tiszteletben tartani egymás határait. Lehet, hogy a partnered például nem szereti, ha félbeszakítanak vagy elsétálnak a vita közepén, te pedig utálod, ha állandóan hibáztatnak. Legközelebb mindketten kerülni fogjátok ezeket a káros viselkedési formákat, és szabályokat állítotok fel arra vonatkozóan, hogyan szeretnétek megbeszélni a dolgokat.

12 Tipp, Ami A Nehéz Beszélgetéseket Segít Produktívvá Tenni

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!