12 Tény, Amelyek Megismerése Segít Javítani A Hajad Minőségét:

Az internet tele van hajápolási tippekkel és trükkökkel, amelyek néha megszédítenek minket, és amelyek gyakran ellentmondanak egymásnak. Végül a szalonban kötünk ki, ahol megkérjük, hogy vágjanak le néhány centit, megvesszük a terméket, amit a fodrász ajánl, és kezdjük elölről az egészet.

 

Ezért most megosztunk veled néhány részletet a hajadról, hogy megtanulhasd, hogyan kell gondoskodni róla.

1. Havonta körülbelül 1 centit nő.

 

A haj havonta körülbelül 1 centit nő. Átlagosan 120 000 tüszőnk van, és ezek mindegyike életciklusának különböző fázisain megy keresztül: növekedés, átmenet, pihenés és vedlés. Jó tudni, hogy a haj követi természetes ciklusát, függetlenül attól, hogy úgy döntesz-e, hogy levágod vagy sem.

 

2. A korpásodás szeborreás dermatitisz néven is ismert.

 

A korpásodás nem száraz fejbőr problémája, sőt, szinte mindig akkor fordul elő, ha a fejbőr zsíros. Ez egy Malassezia nevű természetes gomba elszaporodása a fejbőrön, amely az olajokban nő. Minél zsírosabb, annál több korpásodással találkozunk. Ajánlott speciális sampon, maszkok és fejbőrkezelések használata, valamint B-vitaminban és cinkben gazdag étrend követése, olyan ételek fogyasztása, mint az avokádó és a gyömbér.

 

3. A fejbőrödet ugyanúgy kell kezelni, mint a bőröd többi részét.

 

Győződj meg róla, hogy tiszta és jól hidratált, ugyanúgy, mint amikor a tested többi részét mosod meg egy zuhanyzás során. Ha sokat sportolsz, lehet, hogy kicsit többet kell mosnod.

 

4. Több haj = több faggyúmirigy

 

Valószínűleg, ha finom hajad van, észrevetted, hogy ha nem mosod meg naponta, a tövek nagyon zsírosak lesznek. Ez azért történik, mert ha finom hajad van, akkor több szőrszál van a fejbőrödön. Mivel minden egyes hajszál egy-egy faggyúmirigyhez kapcsolódik, ez azt jelenti, hogy több mirigyed van, ezért a hajad zsírosabb lesz.

 

5. A hajmosás azt jelenti, hogy hidratáljuk a hajat.

 

Bár gyakori lehet, hogy a göndör vagy texturált hajat nem akarjuk túl sokat mosni, ne feledd, hogy a hajmosás a hidratálási folyamat része. Tehát minél többet mosod, annál jobban hidratálod.

 

6. Kúp alakban nő.

 

Mivel a haj természetes módon kúposan nő, amikor borotválod, csak a tompa végeket vágod le, vagyis a hajszál egy vastagabb pontján vágod le a hajat a hajszál mentén. Amikor viszont gyantázol, akkor a fátylat kihúzod a tüszőből, és a szőrszálak elejétől kezdve nőnek.

 

Azonban egyik módszer sem akadályozza meg, hogy kúp alakban nőjön tovább. Ezért a borotválkozástól nem fog vastagabban visszanőni.

 

7. Az, ahogyan szárítod, károsíthatja.

 

Ha hajszárítóval szárítod a hajad, vagy hagyod magától megszáradni, az nem fog változást hozni, de az, ahogyan ezt a 2 alternatívát végzed, igen. Ha összekötöd, és egy része vizes lesz, ha túl sokat dörzsölöd a törölközővel, vagy ha hozzáérsz és túl erőlteted, ugyanúgy károsíthatod, mintha túl magas hőmérsékletű hajszárítót használnál.

 

8. A sampon eltávolítja a már meglazult hajszálakat.

 

A samponozás azt is teszi, hogy eltávolítja a szőrszálakat, amelyek már kint voltak a szőrtüszőjükből, és készen álltak arra, hogy kijöjjenek. Normális, hogy naponta akár 100 hajszálat is elveszítünk. Ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, a hajmosás nem okoz hajhullást. Éppen ellenkezőleg, segít megőrizni a fejbőr egészségét, és a hajad erősebben fog nőni.

 

9. A géneken múlik, hogy milyen korban kezd el őszülni a hajad.

 

A melanin az, ami a hajad színét adja, így amikor leáll a termelés, akkor a hajad őszülni kezd. Az, hogy mikor kezd őszülni a hajad, nagyban függ a génjeidtől. Ha például édesanyád vagy édesapád már fiatalon őszülni kezdett, ez növeli annak az esélyét, hogy te is örökölni fogod. Azonban a stressz is felgyorsíthatja a folyamatot.

Ne tépd ki az ősz hajszálaidat, hosszú távon csak károsítod a tüszőid, és ez sokkal károsabb, mintha egyszerűen ignorálnád őket.

 

10. A töredezett hajvégek a mindennapi kopás miatt keletkeznek.

 

A hajszárítás, a törölközős szárítás, a fésülködés, valamint a szél, a nap, vagy télen akár egy sapka is fokozatosan károsítja a hajat. A haj nem regenerálódik, ezért nagyon kell rá vigyáznunk. A töredezett hajvégektől csak úgy szabadulhatunk meg, ha levágjuk őket.

 

11. A jó alvás segíti a haj egészségét.

 

Amikor alszunk, a szervezetünk egy melatonin nevű hormont termel. Ez a hormon szabályozza az alvást és segíti a haj növekedését. Ezért az alváshiány a melatoninszint csökkenéséhez, és így hajhulláshoz vezethet.

Másrészt az alváshiány stresszt okozhat, ez pedig telogen effluviumot okozhat, egy olyan állapotot, amely a hajat nyugalmi állapotba taszítja, és korai hajhullást okoz.

 

12. A fejbőrmasszázs segíti a haj növekedését

 

Számos tanulmány többféle előnyét is megállapította a fejbőrmasszázsnak, többek között a vastagabb hajat és a hajhullás vagy az alopecia csökkenését. Ennek oka, hogy a masszázs megnyújtja a hajhagymák sejtjeit, és így stimulálja azokat. Úgy vélik továbbá, hogy kitágítja a bőr alatti ereket, és ez hozzájárul a növekedéshez.

Masszírozhatja az ujjaival, gyengéden és körkörösen, mosás közben, kefével vagy masszázsszerszámokkal, de használhat illóolajokat is, például levendula- vagy borsmentaolajat.

Érdemes elmentened ezt a pint későbbre is, hogy következetesen és hosszú távon tudd követni ezeket az irányelveket!

12 Tény, Amelyek Megismerése Segít Javítani A Hajad Minőségét

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!