8 Ok, Amiért Kis Dudorok Lehetnek Az Arcodon:

Biztos lehetsz benne, hogy nem vagy egyedül, ha észreveszel néhány apró dudort az arcodon. A jó hír az, hogy a legtöbb ilyen dudor – amelyek különböző formájúak, színűek és textúrájúak – teljesen ártalmatlanok. Némelyiket könnyen azonosíthatja pattanásként, míg másoknál némi detektívmunkára – és orvosra – lehet szükség, hogy kiderüljön, valójában miről van szó. Bizonyos esetekben ezek valami kicsit aggasztóbb dolog jelei lehetnek.

Általánosságban elmondható, hogy ha egy dudor az arcodon nem vérzik, nem sötétedik, vagy nem változik meg aggasztó módon, akkor valószínűleg nem igényel semmiféle orvosi beavatkozást. Egyes dudorok, például a pattanások gyakran otthon vagy a bőrgyógyászoddal együtt kezelhetők bőrápolási kúrával, mondja.

De ha egy dudor színe vagy alakja megváltozik, vérzik vagy gyorsan nő a mérete, akkor ideje időpontot kérni egy szakvizsgázott bőrgyógyászhoz, hogy kivizsgáltassa. Ezek a jelek arra utalnak, hogy a púp mögöttes egészségügyi problémával állhat összefüggésben (erről hamarosan bővebben), ezért nagyon fontos, hogy kivizsgáltassuk.

Persze lehet, hogy a világjárvány miatt most nem szívesen szervezel személyes találkozót. Sok orvos, köztük a bőrgyógyászok is, virtuálisan is tudnak ellátást nyújtani, az Ön konkrét aggodalmaitól függően. (Itt talál néhány hasznos tippet az orvosi rendelések időpontjának a világjárvány idején történő egyeztetésével kapcsolatban). Ha aggódik, hogy valami rendellenes, hívjon fel egy bőrgyógyászt vagy a háziorvosát, hogy megbeszéljék a problémát, ha teheti.
De ismétlem, sok apró dudor ártalmatlan.

 

Az alábbi információk segíthetnek megállapítani, hogy milyen típusú dudorod van, és hogy érdemes-e orvoshoz fordulnod vele.

1. Komedók


Ezek a gyakori dudorok az arcon és a test más részein is megjelenhetnek, és két csoportba sorolhatók: zárt komedók (közismertebb nevükön fehérfejűek) és nyílt komedók (mitesszerek).

Abban hasonlítanak egymásra, hogy mindkettő olyan pórus, amely eltömődött a felesleges olajjal és elhalt hámsejtekkel. A különbség az, hogy “a mitesszereknél a komedó nyitott, így az olaj és az elhalt hámsejtek oxidálódnak, és barna vagy fekete árnyalatot vesznek fel. A mitesszerek viszont zártak, így a bennük lévő koktél fehérnek, rózsaszínűnek vagy hússzínűnek tűnik.

 

Hogyan kezelhetjük és előzhetjük meg a komedókat

Bár nem károsak, ezek a göbök bosszantóak lehetnek. Kezelésükhöz (és a teljes kiütések megelőzéséhez) lefekvés előtt mindig mossuk meg az arcunkat olyan tisztítószerrel, amely legalább 2 százalékos szalicilsavat tartalmaz (ezek recept nélkül is megvásárolhatók). Ez az elhalt hámsejtek feloldásával működik, hogy kitisztítsa az eltömődött pórusokat, és segítsen megelőzni a jövőbeli kitöréseket.

Az is fontos, hogy ne használjon póruscsíkokat a mitesszerek eltávolítására. A ragasztó, amellyel a bőrre ragasztják őket, károsíthatja az arcbőrt. Ráadásul megfosztják a bőrt a természetes olajoktól, és általában csak a mitesszerek tetejét sikerül eltávolítaniuk, így a pórusok eltömődve maradnak, és a problémád is megmarad.”

2. Gyulladt pattanások


Akkor tudod, hogy ilyened van, ha észreveszed, hogy egy fájdalmas pattanás jelenik meg az arcodon, néha nagy fehér fejjel és esetleg egy kipirosodott körrel körülötte. Ezek akkor keletkeznek, amikor a pórusainkban lévő baktériumok elkezdenek keveredni az elhalt hámsejtek és az olaj felesleges felhalmozódásával, ami pattanásokat okoz. A gyulladt pattanások gyakran vörösek, fájdalmasak, duzzadtak, és néha gennyel teltek.

Ha gyulladásos pattanásod alakul ki, bármit is teszel, kerüld a folt összenyomását, mert ez még több pirossághoz és gyulladáshoz vezethet. Ráadásul növelheti a heg kialakulásának kockázatát.

Hogyan kezeljük és megelőzzük a gyulladt pattanásokat

Az ilyen jellegű pattanások csökkentésére benzoil-peroxidot tartalmazó gyengéd tisztítószer és olajmentes bőrápoló termékek használatát javasoljuk. Emellett néhány gyulladáscsökkentő kezelést is beiktathat: Amint a pattanás kialakul, egy biztonságos módja annak, hogy megpróbáljuk gyorsan csökkenteni a gyulladást, ha összekeverjük az 1 százalékos hidrokortizonkrémet és a benzoil-peroxidos krémet, és naponta kétszer kenjük a pattanásra, amíg a gyulladás meg nem szűnik.

 

 

3. Milia


Ha valaha is észrevettél néhány apró, fehérfejűnek tűnő dudort az arcodon, amelyek nem mozdultak el, akárhányszor is próbáltad lemosni őket pattanás elleni tisztítószerrel, valószínűleg egyfajta ártalmatlan ciszta, az úgynevezett milia volt.

Ezek a keratinnal teli ciszták általában a szem, az arc és az orr közelében bukkannak fel, bármilyen bőrtípuson vagy bőrszínen előfordulhatnak, és történetesen nagyon gyakoriak az újszülötteknél. A miliák gyakran minden különösebb ok nélkül jelennek meg, bár gyakoribbak az olyan bőrbetegségekben szenvedőknél, mint a rosacea, valamint azoknál, akiknek túlzott napkárosodásuk van, akik bőrsérülést, például égési sérülést szenvedtek, vagy akiknek a pórusait krónikusan eltömíti az olajalapú smink és bőrápolás.

 

Hogyan kezeljük és előzzük meg a miliát

A miliák alapvetően a bőr alá ragadt elhalt hámsejtek, és nem károsak. Ha azonban meg akarsz próbálni megszabadulni tőlük, ahhoz a bőr hámlasztására alfa-hidroxi savakat (AHA) tartalmazó termékeket válassz. Ezenkívül a bőrgyógyász egy kis bemetszéssel eltávolíthatja a miliát.

 

 

4. Keratosis pilaris


Ezek az apró, libabőrszerű jelek jellemzően a combokon és a felkarokon fordulnak elő, de az arcon is megjelenhetnek. Néha örökletesek is lehetnek, és bár bármely életkorban megjelenhetnek, általában a gyermekeknél gyakoribbak.

A Keratosis pilaris dudorok összetéveszthetők a “libabőrrel” vagy akár a pattanásokkal, de valójában az elhalt hámsejtek kis dudorai okozzák, amelyek elzárják a szőrtüszőt. Nem jelentenek egészségügyi kockázatot, és nem feltétlenül igényelnek kezelést, de a bőr rendszeres hámlasztása segíthet a keratosis pilaris dudorok javításában.

 

 

5. Anyajegyek


Akár mindig is megvoltak, akár csak most veszed észre, hogy a korod előrehaladtával felbukkannak néhányan a bőrödön, az anyajegyek teljesen normálisak és a legtöbbször ártalmatlanok. Gyakran barna, vörös vagy hússzínű foltok vagy dudorok formájában jelennek meg az arcon, valamint a test más részein, és meglehetősen gyakoriak.

Az ilyen típusú dudorok vagy foltok akkor alakulnak ki, amikor a melanociták – a melanint termelő bőrsejtek – összecsomósodnak vagy csomókban nőnek, ahelyett, hogy szétterülnének. A szakértők nem teljesen biztosak abban, hogy mi okozza az anyajegyek kialakulását, de a napozás vélhetően növeli az anyajegyek számát a bőrön.

Az anyajegyek lehetnek laposak vagy domborúak, és ha ártalmatlanok, általában kerek alakúak. Normális hogy az életkor előrehaladtával világosodnak vagy sötétednek. Azokat az anyajegyeket, amelyek nem jelentenek rákveszélyt, nem kell kezelni vagy eltávolítani.

 

Hogyan kezeljük és előzzük meg az anyajegyeket

A közönséges anyajegyek általában nem igényelnek kezelést. Az AAD szerint a bőrgyógyászok kozmetikai okokból eltávolítják az anyajegyeket, ha az anyajegy a ruházatához dörzsölődik, és ez zavarja Önt, vagy ha azt gyanítják, hogy az anyajegy bőrrák lehet.

6. Dermatosis papulosa nigra (DPN)


Ezek nem anyajegyek, hanem egy másfajta bőrdudor: Dermatosis papulosa nigra (DPN), amelyek teljesen jóindulatú és ártalmatlan bőrfoltok, amelyek a sötétebb bőrtónusúaknál gyakoriak, és általában családon belül fordulnak elő. Dr. Garden szerint ezek a foltok technikailag nem anyajegyek, és nem válhatnak rákká. “Az anyajegyek mélyebben vannak a bőrben, de a DPN-ek a hámsejtek nagyon felszínes felhalmozódása, és általában a 20-as éveinkben kezdenek megjelenni” – mondja. “Ezek a barna dudorok nagyon kicsik lehetnek, és nem nőnek sokkal nagyobbra néhány milliméternél; egy embernek azonban több tucatnyi foltja lehet az arcán”.
A DPN kezelése és megelőzése

Ha úgy gondolja, hogy DPN-ben szenvedhet, érdemes felhívnia egy bőrgyógyászt, hogy megerősítse a gyanúját. A DPN kialakulásának vagy észrevehetőbbé válásának megelőzése érdekében nem sokat tehet a naptej viselésén és a napvédelem gyakorlásán kívül. A napvédő krém minden bőrápolási rutin fontos része a bőrrák megelőzése érdekében, ezért fontos, hogy olyan krémet találjon, amelyet szeret. Supergoop! Play a SELF szerkesztők egyik kedvence (22 dollár, Sephora).

Ha már vannak dudorok, megpróbálhatsz szalicilsavat vagy glikolsavat tartalmazó, vény nélkül kapható lemosót használni, amelyek “gyengéd kémiai hámlasztók, amelyek talán egy kicsit vékonyabbak vagy kisebbek maradnak ezek a foltok” – teszi hozzá Dr. Garden. “Ezenkívül a vényköteles retinoidok is potenciálisan csökkenthetik a DPN-ek megjelenését, bár nem valószínű, hogy eltávolítják őket.”

Ezeket a foltokat egy szakvizsgázott bőrgyógyász lézerrel vagy kauterrel is kíméletesen eltávolíthatja. A sötét bőrű embereknél azonban a lézer használatától hiperpigmentáció alakulhat ki, ezért érdemes orvosával beszélnie az Ön számára legmegfelelőbb kezelésről.
 

7. Bőrcédulák

 

Ezek általában ovális alakú, jóindulatú bőrkinövések, amelyek egy száron keresztül kapcsolódnak a test vagy az arc bőréhez. Puha tapintásúak, és jellemzően a nyakon, a mellkas felső részén, a szemhéjakon, az ágyéktájékon és a hónaljban jelennek meg – mondja Dr. Schlessinger. Általában az idősebb felnőtteknél alakulnak ki a bőrcimpák, amelyek a szakértők szerint a bőr dörzsölődésekor alakulhatnak ki – írja a Mount Sinai Health.
 

Hogyan kezeljük és előzzük meg a bőrcédulákat

A bőrcímkék teljesen ártalmatlanok, amíg nem nőnek gyorsan, nem változik a színük, nem fertőződnek meg, és nem válnak fájdalmasak semmilyen módon. “Nagyon gyakori, hogy olyan pácienseim vannak, akik azt hiszik, hogy valami olyan van rajtuk, ami úgy néz ki, mint egy “bőrcédula”, de valójában bőrrák vagy más, sokkal aggasztóbb állapot” – mondja Dr. Schlessinger. Ha tehát a bőrcédulád bármilyen aggasztó elváltozást mutat (mint az anyajegyeknél), hívj fel egy bőrgyógyászt, hogy kivizsgáltassa, ha tudod.

Ez azt jelenti, hogy ha a bőrpöttyök nem zavarnak, nincs okod eltávolítani őket. “De esztétikai célból egy bőrgyógyász eltávolíthatja őket úgy, hogy levágja vagy hővel kiégeti őket” – mondja Dr. Schlessinger.
 

8. Allergiás reakció


Néha az arcon vagy más testrészeken megjelenő dudorok allergiás reakció következményei lehetnek valamire, amit ettél vagy viseltél, vagy egy általad alkalmazott termékre.

Bizonyos esetekben a testén lévő foltok csalánkiütés (más néven csalánkiütés) lehetnek, amelyet kipirosodott, viszkető dudorok vagy hólyagok jellemeznek, amelyek egy allergénnel való érintkezést követően hirtelen jelennek meg. Ha a csalánkiütés enyhe, akkor egyszerűen kezelje otthon hűvös fürdővel, vény nélkül kapható allergiagyógyszerekkel vagy hűvös borogatással a helyszínen. Ha a csalánkiütés súlyosabb, vagy légszomjat, duzzanatot vagy légzési nehézségeket is tapasztal, hívja fel háziorvosát, vagy ha nincs, forduljon sürgősségi osztályra.

A bőrön megjelenő, gyakori allergiás reakció vagy bőrérzékenység egy másik típusa az úgynevezett irritatív kontakt dermatitis. Ez láthatóan különbözik a csalánkiütéstől abban az értelemben, hogy inkább általános bőrpírként jelentkezik, nem pedig konkrét hegesedésként. Ez is olyan dolgokkal való közvetlen bőrkontaktus eredménye, mint a mérges szömörce, ékszerek, vagy a bőrápoló vagy sminktermékek összetevői.

 

Hogyan kezeljük és előzzük meg az allergiás reakciókat

Ez valószínűleg nyilvánvaló, de mindenképpen abba kell hagynia a reakciót kiváltó anyag használatát vagy azzal való érintkezést, ha pontosan meg tudja határozni a forrást. Annak megállapításához, hogy mi áll az allergia hátterében, segíthet, ha átgondolod, milyen termékváltoztatásokat hajtottál végre a közelmúltban, például új mosószert, testápolót vagy dezodort. Ezután igyekezz minél kevesebbet vakargatni a területet, hogy a sérült bőr elkezdhessen gyógyulni. Szájon át szedhetsz antihisztamint, és használhatsz vény nélkül kapható hidrokortizonos kezelőbalzsamot.

Ha ezek a taktikák nem segítenek, beszéljen bőrgyógyászával, aki felírhat erősebb viszketéscsillapítót vagy kortikoszteroid injekciót a gyulladás csillapítására.

8 Ok, Amiért Kis Dudorok Lehetnek Az Arcodon

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!