12 Káros Főzési Szokás, Amivel Elrontjuk A Házi Készítésű Ételeinket:

Néha még egy hatalmas halom kulináris tudás sem véd meg a kiábrándító hibáktól. A helyzet az, hogy gyakran a szokásaink szerint cselekszünk, és nem kérdőjelezzük meg a módszereinket, azt hisszük, hogy egyszerűen lehetetlen jobban csinálni. Emiatt a palacsintáink olyanok, mint a gumi, a rizsünk túl ragacsos, a darált húsunk pedig száraz és kemény lesz.

 

Úgy döntöttünk, hogy utána járunk, milyen elterjedt hibák akadályoznak meg minket abban, hogy élvezzük kulináris remekműveink ízét.

 

Mint kiderült, a főzési módszereink nagyon könnyen javíthatóak.

 

1. Túl keményre keverjük a palacsintatésztát.

 

Amikor palacsintatésztát főzünk, könnyen elragadtatjuk magunkat, és minden csomót összetörünk, hogy elérjük az ideális állagot. Valójában ez nagy hiba, hiszen így nem puffadt, levegős és puha palacsintákat kapunk, hanem lapos és gumiszerű palacsintákat.

 

Az okok 2 lehetséges változatban rejlenek. Az első, hogy a legtöbb receptben van egy bizonyos fajta sütőpor, és az intenzív keverés kiengedi az összes buborékot, amit a folyadékkal érintkezve termel. A második ok az, hogy túl sokáig kevered a tésztát, ami glutént termel, aminek a feleslege gumiszerűvé teszi a tésztát.

 

2. Túl rövid távolságból szórjuk a sót az edényre.

 

Bizonyára észrevetted már, hogy egyes profi szakácsok úgy fűszerezik vagy sózzák az ételt, hogy a kezüket magasan a tányér vagy a serpenyő fölé tartják. Kiderült, hogy ez nem hivalkodási kísérlet. Valójában minél magasabb a kiindulási pont, annál egyenletesebben oszlik el a fűszerezés a felületen. Ha a kéz túl alacsonyan van, fennáll a veszélye, hogy az egyik húsdarab vagy az étel sósabb lesz, mint a másik.

 

3. A rizst nem sütjük meg főzés előtt.

 

A főzésnek van egy olyan fázisa, amelytől a rizs morzsásabb lesz, és további ízekkel telítődik, de ezt inkább kihagyjuk. Ez a fázis az olajban való sütés, mielőtt vizet adnánk hozzá.

 

Ez a lépés nagyon egyszerű. Mindössze annyit kell tennünk, hogy a serpenyőben közepes lángon olajat hevítünk, majd beletesszük a rizst, és addig sütjük, amíg látható színváltozás nem jelentkezik. Ezután adjunk hozzá vizet, várjuk meg, amíg felforr, majd fedjük le, és hagyjuk alacsony hőfokon kb. 20 percig állni.

 

4. Nem melegítjük fel kellőképpen a serpenyőt és az olajat.

 

Ennek a szokásnak az a fő problémája, hogy a hideg serpenyőbe olaj fölé tett ételek magukba szívják ezt az olajat, ahelyett, hogy ropogósra sülnének benne. Végül olyan ételt kapunk, amely magas kalóriatartalmú és olajos, ez pedig jelentősen befolyásolhatja az ízminőségét.

 

5. Helytelenül használunk különböző borsfajtákat.

 

A fekete bors őrlési mérete számít az íz intenzitása szempontjából. A finomra őrölt bors lehetővé teszi, hogy egyenletesen átjárja az ételt az aromával, ugyanakkor csak kiegészítésként szolgál, nem pedig fő fűszerezésként. Ugyanakkor a durvára őrölt bors aromásabb, kirobbanó ízzel gazdagítja az ételt.

 

Ennek ismeretében könnyebb megérteni, hogy az egyes borsfajták melyik helyzetben alkalmasabbak. A durvára őrölt bors kevésbé alkalmas mártásokhoz, de tökéletes húsokhoz és salátákhoz, míg a finomra őrölt bors ezzel szemben lágy árnyalatot ad a mártásoknak, de nem nyomja el egy steak ízét.

 

6. Elfelejtjük, hogy nem minden összetevőnek kell végül a tányérra kerülnie.

 

Néha olyan összetevőket adunk a levesekhez vagy mártásokhoz, amelyek az íz javításához szükségesek, és különleges ízt adnak. De nem mindet kell végül megenni. Annak érdekében, hogy az étel tálalásakor ne kerüljenek felesleges dolgok a tányérba, jobb, ha előzetesen egy cérnával összekötözzük őket. Ebben az esetben csak a főzés végén kell fogóval megfogni az egész csokrot, és kidobni.

 

7. A sokáig a hűtőben tárolt hús felső rétegét nem kaparjuk le.

 

A hosszú ideig a fagyasztóban tárolt hús felső rétege néha elszíneződik vagy bevonattal borított lesz. Ez az árnyalat pedig kétes árnyalatot adhat az esetleges ételnek. Ennek ellenére nem kell feltétlenül kidobni az ilyen húst.

 

Csak le kell kaparni ezt a réteget a felületéről, csapvíz alatt megmosni, és papírtörlővel megszárítani. Természetesen a romlott húst ez nem menti meg – ez a módszer csak ellenőrzött termékkel használható.

 

8. Ugyanazt a spatulát használjuk különböző típusú ételekhez.

 

Talán kevesen gondolnak rá, de a konyhai spatulák formáinak és anyagainak sokfélesége okkal van így. Az egyes fajták bizonyos tevékenységekhez jobban és rosszabbul illenek, mint másokhoz.

 

Így a szilikon spatulák a legjobbak a lágy és nedves összetevők, például tészta vagy krém keveréséhez. A húsokhoz jobb, ha nem használunk fából készülteket, mivel a fa jó táptalajává válhat a baktériumoknak. Törékeny ételekhez, például tükörtojáshoz jobb, ha ívelt spatulákat használunk, nem pedig egyeneseket, hogy egészben maradjanak.

 

9. Keverjük össze a száraz és friss fűszernövények hozzáadásának sorrendjét.

 

A szárított fűszernövények teljesen eltérő hatással lehetnek egy étel ízére attól függően, hogy melyik pillanatban adjuk hozzá őket. Az általános ajánlás az, hogy a főzés elején vagy főzés közben adjuk hozzá őket, mivel időre van szükségük ahhoz, hogy megpuhuljanak és kiengedjék tartalmukat. Ha a végén vagy a kész ételhez adod őket, akkor nem csak, hogy nem nyílnak ki és nem adnak ki aromát, de kellemetlenül meg is ropognak a fogaidon – ezért jobb, ha ilyen helyzetben a friss zöldfűszereket választod.

 

10. Reszelés helyett vajkockákat adunk a tésztához.

 

Sok sütési receptben kulcsfontosságú részlet, hogy a vajnak elég puhának kell lennie ahhoz, hogy össze tudjon keveredni a többi hozzávalóval. Ugyanakkor nem szabad, hogy megolvadjon. Ebben az esetben ahelyett, hogy kockákra vágnánk és így adnánk hozzá, jobb, ha lereszeljük a fagyasztott vajat, és pár percig állni hagyjuk – a reszelt pelyhek hamar elérik az ideális hőmérsékletet.

 

Egy másik dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy egyes recepteknél a vajnak nem szabad hidegnek lennie, hogy a sütőben kiengedje a gőzt, ami viszont segíti a tészta kelését. Ebben az esetben a lisztben megforgatott és a tésztához adott reszelt fagyasztott vaj is tökéletes megoldás.

 

11. Túl intenzíven keverjük a darált húst.

 

Ha alaposan össze akarjuk keverni a darált húshoz adott hozzávalókat, az túlzott dagasztáshoz vezethet, ami viszont túl kemény és kevésbé ízletes tésztát eredményezhet. Valójában ahhoz, hogy a darált húsból készítendő húsgombócok és szeletkék puffasztottabbak és puhábbak legyenek, nagyon finoman és óvatosan kell bánni vele. Nem is kell túl erősen összenyomni a tésztát, amikor ezeket a golyókat készíted, hanem inkább enyhe paskolásokat használj.

 

Egyébként a darált hús sütésekor ügyeljünk arra, hogy ne nyomkodjuk vagy szúrjuk meg az ételt (mint például a szeleteket), nehogy véletlenül a végén kiengedjük belőlük a levet, és kiszárítsuk őket.

 

12. A rizst főzés előtt nem öblítjük le.

 

Gyakran előfordul, hogy a rizs ragadós lesz és kásává válik, nemcsak azért, mert nem tartjuk be a megfelelő főzési időt, hanem azért is, mert nem öblítjük le előtte. A helyzet az, hogy a rizsben sok keményítő van (ezért lesz zavaros a víz). Ha megfőzzük, ennek a keményítőnek nincs hová mennie, így ahogy a víz felszívódik vagy elpárolog, ragacsos masszává válik, ami megköti a szemeket.

 

Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, és a rizs morzsalékosabb legyen, szitán kell átöblíteni, amíg a víz tiszta nem lesz.

12 Káros Főzési Szokás, Amivel Elrontjuk A Házi Készítésű Ételeinket

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!