11 Termék, Amit Egészségesnek Álcáznak, De Valójában Ártalmasak:

Mindenki hallott már az egészséges táplálkozás fontosságáról. Egyesek számára ez fiziológiai szükségszerűség, mások számára életmód. Sokan inkább olyan termékeket vásárolnak, amelyek “egészségesnek” számítanak. Nem egészen világos azonban, hogy ezek az áruk valóban pozitívan hatnak-e az egészségünkre, vagy csak egy újabb marketingfogásról van szó.

 

11 “egészséges” termék, amely egyáltalán nem olyan egészséges, mint ahogy azt gondoltuk:

 

Gyümölcslé

 

Számos film és tévéműsor mutatja be nekünk, hogy egy pohár gyümölcslé elfogyasztása szinte egész napra elegendő energiát biztosít a szervezetnek. A gyümölcslégyártók reklámjaikban minden lehetséges módon jelzik a termékeikben lévő vitaminok és ásványi anyagok bőségét. Mindez azonban csak részben igaz.

 

Bár a gyümölcslevek fogyasztásának előnyei valóban jobbak, mint az üdítőké, mégis érdemes szem előtt tartani az italban lévő cukor mennyiségét. Éppen ezért a kellemetlen egészségügyi problémák elkerülése érdekében ügyeljünk arra, hogy mértékkel fogyasszuk ezt a gyümölcslevet.

 

Protein szeletek

 

A modern élet örvényében nagyon nehéz betartani az egészséges táplálkozást. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy az ebédszünetben teljes értékű ételeket fogyasszon. Szerencsére a szupermarketek polcai bővelkednek az útravaló rágcsálnivalókban. Ráadásul a gyártók előálltak a proteinszeletekkel, amelyeket egészséges és tápláló lehetőségként mutatnak be azoknak, akiknek fontos a testalkatuk. De vajon tényleg igaz ez?

 

Az ilyen fehérjeszeletek energiaértéke márkától függően nagyban változhat. Ez az összetételben szereplő összetevőknek köszönhető. A végtermék költségének csökkentése és az íz fokozása érdekében sok gyártó nagy mennyiségű cukrot vagy akár rossz minőségű fruktóz édesítőszert ad hozzá. Ennek az “egészséges” rágcsálnivalónak az állandó fogyasztása negatívan befolyásolhatja az egészséget.

 

Reggeli müzlik

 

Valószínűleg mindannyian fogyasztottunk már legalább egyszer gabonapelyhet. Tudat alatt azt hisszük, hogy ez egészséges étel, és még finomabb lesz, ha tejet vagy joghurtot adunk hozzá. A gyártók gyakran írják, hogy a termék teljes kiőrlésű gabonából áll, a csomagoláson pedig különböző rajzfilmfigurák jelenléte jelzi a száraz gabonapelyhes reggelik előnyeit, még a gyerekek számára is.

 

A számos kétségtelen előny ellenére (gyors, egyszerű és ízletes) az ilyen gabonaféléknek van egy jelentős hátrányuk is: magas fruktóztartalom kukoricaszirup formájában. A glikémiás index a vércukorszint relatív emelkedését méri, és ez az index magas egy ilyen terméknél, ami nemkívánatossá teszi a napi fogyasztást.

 

Tenyésztett lazac

 

A lazac számos étel része az egészséges táplálkozáshoz. Még híres szakácsok is gyakran használják receptjeikben. Talán sok olvasó egyetért azzal, hogy bárhogyan is főzik ezt a halat, mindig ízletes és tápláló. Ezért a szupermarketekben rengeteg speciális farmokon termesztett lazacot kínálnak.

 

Általánosan elfogadott, hogy az omega-6 túlzott tartalma az omega-3-hoz képest kedvezőtlenül befolyásolhatja az emberi szervezetet. Tanulmányok kimutatták, hogy az omega-3 és az omega-6 aránya a tenyésztett lazacban 3-4, a vadon élő lazacban pedig 10 volt. Ezért jobb, ha kétszer is meggondoljuk, mielőtt tenyésztett terméket vásárolunk.

 

Szusi

 

A sushi tekercsek azok az ételek, amelyekről alapból úgy gondolják, hogy diétásak és egészségesek, mivel tenger gyümölcseiből, tengeri algából és tiszta rizsből állnak. Azonban gyakran számos további összetevőt, köztük majonézt, cukrot és szószokat adnak a belsejükbe.

 

Egy 6-9 részre vágott szusitekercs akár 500 kalóriát is tartalmazhat, ami nem teszi jobbá, mint a gyorséttermi ételek. Majdnem ugyanennyi kalória van egy dupla hamburgerben is. Lehet, hogy sokan azt állítják, hogy az rendben van, ha 6 darabra korlátozzuk magunkat, de mégis, képzeljük el, mennyi zsír és cukor kerül a gyomrunkba. Ez az étel aligha nevezhető “egészségesnek”.

 

Diétás üdítő

 

Mivel egyes diétás üdítők kalóriamentesnek számítanak, feltételezhető, hogy fogyasztásuk segít a fogyásban, vagy legalábbis segít elkerülni a súlygyarapodást. A gyártók általában így reklámozzák nekünk a termékeiket. A dolgok azonban nem ilyen egyszerűek.

 

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a diétás üdítők és a mesterséges édesítőszerek gyakori fogyasztása növeli az elhízás és a metabolikus szindróma kockázatát. A tudósok úgy vélik, hogy az ital az éhséghormonok stimulálásával növeli az étvágyat.

 

Bolti joghurtok

 

Ha megkérdezünk valakit, hogy mi az egészségesebb, a joghurt vagy a majonéz, a legtöbb ember az elsőt választja. Ez nem meglepő, hiszen a tévében és az interneten számos reklám emlékeztet minket erre. Azonban, ahogy más termékek esetében is, ennek a kérdésnek is megvan a sötét oldala.

 

A szupermarketek polcain megszokott joghurtok közül sok nem tesz olyan jót az egészségünknek, mint ahogyan azt hiszik. Különböző színezékeket, tartósítószereket és természetesen nagy mennyiségű cukrot vagy édesítőszert tartalmaznak. Ezért nem mondhatjuk, hogy egészségesebbek, mint a majonéz.

 

Ahhoz, hogy biztosak legyünk a termék minőségében, jobb, ha otthon magunk készítjük el. A házi joghurt tartalmazni fogja az emésztés szempontjából jó baktériumokat.

 

Fehérje koktélok

 

A fehérjekoktél olyan ital, amelyben fehérjepor van feloldva. A fehérjeport növényekből, tojásból vagy tejből nyerik. Gyakran használják az aktívan sportoló emberek, mert az izomszövetnek nagy szüksége van a fehérjére a javításhoz és a növekedéshez.

 

A fehérjeturmix önmagában ártalmatlan, de van néhány árnyalat, amit érdemes szem előtt tartani. Nem lehet ellenőrizni, hogy a fehérjeporgyártók valóban a teljes összetevőt feltüntetik-e a csomagoláson. A tejtermékekkel szemben intoleranciában szenvedő embereknél gondot okozhat a gyomor-bélrendszer működése. Egyes porok hatalmas mennyiségű cukrot és egyéb ízesítő összetevőket tartalmazhatnak, ami viszont súlygyarapodáshoz és a vércukorszint emelkedéséhez vezethet.

 

Popcorn

 

A legtöbb mozilátogatás popcorn vásárlásával kezdődik. Ez a finomság tiszta formában főleg szénhidrátokból és fehérjékből áll, ami nemcsak diétássá, hanem igazán hasznossá is teszi. Amikor azonban a termék “tisztaságáról” beszélünk, be kell ismernünk, hogy kevesen fogyasztjuk a popcornt adalékanyagok, például cukor, só, vaj és egyéb ízfokozók nélkül.

 

A popcorn egyszerre lehet egészséges és egészségre káros nassolnivaló. Az otthon, mikrohullámú sütőben való elkészítésre szánt termék is sok egészségre káros diacetilt és transzzsírokat tartalmazhat.

 

Vegetáriánus pizza

 

Az utóbbi időben a pizzériák és éttermek az úgynevezett “egészséges”, azaz vegetáriánus pizzát kínálják nekünk. A szakácsok általában egyszerűen csak a pizza húsos összetevőjét cserélik ki zöldségre, fűszernövények vagy csírák hozzáadásával. Mindegy azonban, hogy milyen a töltelék, a tészta fehér lisztből készül, a sajt és a szósz is megmarad fő összetevőnek. Ebben az esetben az előnyök meglehetősen kétes értékűek, nem igaz? Arról nem is beszélve, hogy ehhez a pizzához gyakran járnak üdítőitalok, amelyek káros hatásait már fentebb leírtuk.

 

Növényi alapú tej

 

Gyermekkorunkban még talán azt gondolhattuk, hogy a boltokban csak tehén- vagy kecsketejet vásárolhatunk. A modern szupermarketek polcain azonban már jóval nagyobb választékot találunk, és a mandula-, zab- vagy rizs alapú tejfajták már nem jelentenek meglepetést a vásárlók számára. Egyes laktózérzékenyek számára az ilyen típusú tejek igazán életmentőek. Mások azért választják, mert úgy gondolják, hogy ez a tej jótékonyabb, mint a hagyományos.

 

A tehéntej gazdag fehérjében, kalciumban, káliumban, valamint A-, B- és D-vitaminban. Bár a növényi alapú alternatíva hasznos anyagokat tartalmaz, semmiképpen sem képes teljesen helyettesíteni az eredeti tejet. Ezért nem egészségesebb, mint a hagyományos tej. Ráadásul annak érdekében, hogy a növényi alapú tej ízletesebb legyen, a gyártók nádcukrot, rizsszirupot és más édesítőszereket adnak hozzá.

11 Termék, Amit Egészségesnek Álcáznak, De Valójában Ártalmasak

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!