gyerekvallalas_elott_megbeszelni

11 Dolog, Amit Meg Kell Beszélni A Partnereddel A Gyerekvállalás Előtt:

Van egy mondás, miszerint “soha nem a legjobb az idő a babavállalásra”, ami valószínűleg igaz is. De ami egy kicsit gördülékenyebbé teheti ezt az izgalmas és őrülten mozgalmas időszakot az életedben, az a különböző témák megbeszélése, amelyekről esetleg megfeledkeztél. Sok mindent ki kell majd találni az út során. Ezekre a megbeszélésekre azonban akkor lesz idő, amikor a baba megérkezik, és az új örömcsokor lefoglalja majd az időt.

 

gyerekvallalas_elotti_dolgok

11 dolog, amit el kell döntenetek gyerekvállalás előtt:

1. Ki milyen munkákat fog végezni?

Bár csak egy személy hordhatja ki a gyermeket és élheti át a szülést (hacsak nem választjátok a gyermekvállalás más módját), még mindig sok olyan házimunka van, amelyet fel lehet osztani. Ott vannak azok a munkák, amelyek hozzájárulnak a baba gondozásához: lefekvés, etetés (ha nem szoptatunk), fürdetés és pelenkázás. Lehet, hogy mindketten szeretnétek részt venni és elvégezni ezeket, ezért jó, ha egy oldalon álltok.

De ott vannak még a házimunkák is: mosás, porszívózás, főzés és takarítás, amelyek a kisgyermek folyamatos rendetlenségét okozva meg fognak szaporodni. Bár lehet, hogy már megvannak a kijelölt feladatok, egy új rutint érdemes megbeszélni, hogy ne érezzétek magatokat túlterheltnek.

2. Mit fogunk tenni a gyermekfelügyeletért?

Lehet, hogy nyilvánvaló, de a gyermekfelügyeletről való beszélgetés beszélgetést vált ki arról, hogy ki fog dolgozni. Lehet, hogy Ön és a párja is úgy döntenek, hogy mindketten visszatérnek dolgozni. Ha így van, akkor ki kell találnotok, ki fog vigyázni a babára. Talán a rokonok tudnak segíteni, ami sok szervezést igényelhet a különböző emberek időbeosztását illetően.

Természetesen a dolgok változhatnak és alkalmazkodhatnak, amikor a gyermek megérkezik, de segít, ha kiteríted a kártyáidat arról, hogy mit képzelsz el a családi életedben.

3. Milyen pénzügyi döntéseket fogunk hozni?

Mindannyian tudjuk, hogy egy baba sok pénzbe kerül, de ezeknek a pénzügyeknek a megbeszélése létfontosságú. Hasznos lehet egy közös költségvetés elkészítése, valamint a pénzügyek terén meglévő erősségeitek és gyengeségeitek megbeszélése.

Emellett más tényezőket is figyelembe kell venni, például azt, hogy van egy vagy több jövedelemforrás. Ha elsőszülők vagytok, a költségek még magasabbak, és olyan dolgokkal kell számolnotok, mint az autósülés, a kiságy, a babakocsi és a ruhák. És, lehet, hogy korainak tűnik, de ha tudod, hogy mennyit kell félretenned az oktatásukra, az nagyszerű előnyt jelent.

4. Hogyan fegyelmezzük a gyermekünket?

Különböző elképzeléseink vannak arról, hogy mit jelent a fegyelmezés. Nem mindig a büntetésről van szó, hanem arról, hogy szülőként hogyan közelítünk meg egy helyzetet egységesen. Ha beszélünk arról, hogy gyermekként milyen módon fegyelmeztek benneteket, az segíthet tájékozódni arról, hogy bizonyos taktikákat építő jellegűnek tartotok-e a saját gyermeketek számára.

5. Milyen vallása lesz a gyermekünknek, ha egyáltalán lesz?

Ez egy egyszerű beszélgetés lehet, ha mindketten azonos vallásúak vagytok, de ha nem, akkor ez egy kicsit összetettebb lehet. Fontos átgondolni, hogy egy bizonyos hitben akarjátok-e nevelni a gyermeketeket. A hittel együtt járnak az ünnepek és az ünnepségek. Lehet, hogy vannak olyanok, amelyeket különösen megünnepeltek. Ha igen, akkor annak megbeszélése, hogy hol fogjátok tölteni ezeket az ünnepeket, segít konkretizálni, hogyan látjátok az életeteket.

A vallás mellett vannak olyan kulcsfontosságú értékeink, amelyek létfontosságúak számunkra. Érdemes lehet beszélgetni azokról az értékekről, amelyeket fontosnak tartotok átültetni a gyermeketekbe, és arról, hogyan tervezitek ezt megvalósítani.

6. Milyen más módszereket vehetnénk fontolóra a gyermekvállalás során?

Úgy érezhetitek, hogy mindketten ugyanazon az oldalon álltok, de megbeszéltétek már, hogyan szeretnétek gyermeket vállalni?

Ha nem tudtok teherbe esni, számos egyéb lehetőség van, például, hogy szeretnétek-e IVF-et, béranyaságot vagy örökbefogadást vizsgálni, és ezt érdemes átbeszélni. Lehet, hogy ez egy nehéz beszélgetés, de jó, ha őszinte a partnerével.

7. Hol szeretnénk felnevelni a gyermekünket?

Valamiért a babáknak rengeteg dolguk van, még akkor is, ha csak akkorák, mint egy görögdinnye. Ez azt jelentheti, hogy nagyobb helyre kell költöznünk, vagy a jelenlegi helyiséget kell átalakítanunk a hozzánk költöző új ember számára. Fontos, hogy kényelmessé és funkcionálissá tedd a teret.

Lehet, hogy a városból a külvárosba szeretne költözni, vagy közelebb szeretne költözni a családjához, hogy segítséget kapjon.

8. Milyenek lesznek az alvási szabályok?

Alvás. Az új szülők Szent Grálja. Megbeszéltétek már az alvásmegoldásokat, amikor a baba megérkezik? Például, hogy hol fog aludni a baba és az együttalvás. Amikor üresjáratúak vagyunk, hajlamosabbak vagyunk a szeretteinkre haragudni. Ezért kulcsfontosságú, hogy kidolgozzuk a módját annak, hogy mindkét szülő maximálisan ki tudja használni az alvásmennyiséget.

9. Milyen lesz a kapcsolatunk, ha megérkezik a baba?

A párok eltávolodhatnak egymástól, és akaratlanul is elhanyagolhatják egymást, ami érthető, amikor egy új ember minden figyelmet és szeretetet igényel. Gyakran a szülők úgy érzik, hogy ez könnyebb lesz, ahogy a gyermekük idősebb lesz, de amikor a gyermekük több időt tölt távol, a pár nehezen találhatja meg a kapcsolatot újra. Érdemes lehet beszélgetni arról, hogyan tudtok még együtt időt tölteni, amikor a baba megérkezik.

10. Akarunk-e egészségügyi szűrővizsgálatot?

Nemcsak a baba nemét lehet megtudni, de ha ezt választjátok, az orvosok azt is meg tudják állapítani, hogy vannak-e egyéb betegségek. Fontos, hogy már korán kifejezd érzéseidet a baba egészségügyi szűrésével kapcsolatban. Rendkívül nehéz belegondolni, de ha bármilyen rendellenesség van, segíthet annak megbeszélése, hogy mit tennél.

11. Hogyan fogjuk kezelni a gyermekünk jövőjével kapcsolatos nézeteltéréseket?

Egy felmérésben a szülők 54%-a mondta azt, hogy szerintük túl nagy nyomás nehezedik a gyermekekre, amikor a gyermek jövőbeli munkájáról van szó. Egyes szülők elképzelhetnek egy bizonyos életet vagy hobbit a gyermekük számára. Lehet, hogy Önnek és a párjának eltérő elképzelései vannak arról, hogy milyen iskolán kívüli tevékenységekre adják gyermeküket. De elkerülhetetlenül meglesznek a saját érdeklődési köreik, amelyeket ápolni kell.

A szülők között bizonyára lesznek nézeteltérések. De fontos, hogy ezeket a nézeteltéréseket négyszemközt, a gyerekektől távol dolgozzák fel. Segíthet, ha feltárjátok, hogy a nevelési stílusotok hogyan egészíti ki egymást, és megtanuljátok, hogyan lehet együtt nevelni.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!