10 Tipp, Amivel A Nonverbális Kommunikáció Mesterévé Válhatsz:

Az erős kommunikációs készségek mind a magánéletben, mind a szakmai életben segíthetnek. Bár a szóbeli és írásbeli kommunikációs készségek fontosak, kutatások kimutatták, hogy a nonverbális viselkedés teszi ki a mindennapi interperszonális kommunikációnk nagy százalékát.

 

Hogyan fejlesztheted a nonverbális kommunikációs készségeidet?

 

A következő tippek segíthetnek megtanulni olvasni mások nonverbális jelzéseit, és javíthatják saját kommunikációs képességedet.

 

1. Figyelj a nonverbális jelekre

 

Az emberek számos módon képesek információt közölni, ezért figyelj olyan dolgokra, mint a szemkontaktus, a gesztusok, a testtartás, a testmozgás és a hangszín. Mindezek a jelek fontos információkat közvetíthetnek, amelyeket nem lehet szavakba önteni.

 

Ha jobban odafigyelsz mások ki nem mondott viselkedésére, az javíthatja saját nonverbális kommunikációs képességedet is.

 

2. Keresd az szokatlan viselkedéseket

 

Ha valakinek a szavai nem egyeznek a nonverbális viselkedésével, akkor nagyon figyelj oda. Például előfordulhat, hogy valaki azt mondja, hogy boldog, miközben a homlokát ráncolja és a földet bámulja.

 

Amikor a szavak nem felelnek meg a nonverbális jelzéseknek, az emberek hajlamosak figyelmen kívül hagyni a kimondottakat, és inkább a hangulat, a gondolatok és az érzelmek kimondatlan kifejezéseire koncentrálnak.

 

Amikor tehát valaki egy dolgot mond, de a testbeszéde mást sugall, hasznos lehet, ha extra figyelmet fordítunk ezekre a finom nonverbális jelzésekre.

 

3. Fókuszálj a hangszínre

 

A hangszíned rengeteg információt közvetíthet, a lelkesedéstől az érdektelenségen át a dühig. A hangszín hatékony módja lehet üzeneted felerősítésének.

 

Kezd el észrevenni, hogy a hanghordozásod hogyan befolyásolja azt, ahogyan mások reagálnak a szavaidra, és próbáld meg a hanghordozásoddal hangsúlyozni azokat a gondolatokat, amelyeket közölni szeretnél.

 

Ha például valódi érdeklődést szeretnél mutatni valami iránt, fejezd ki lelkesedését élénk hangszínnel. Az ilyen jelzések nemcsak az te érzéseidet közvetítik egy témával kapcsolatban, hanem segíthetnek érdeklődést kelteni a téged hallgató emberekben is.

 

4. Használj jó szemkontaktust

 

A jó szemkontaktus egy másik lényeges nonverbális kommunikációs készség. Amikor az emberek nem néznek mások szemébe, úgy tűnhet, mintha kitérnének vagy megpróbálnának eltitkolni valamit. Másrészt a túl sok szemkontaktus konfrontatívnak vagy megfélemlítőnek tűnhet.

 

Bár a szemkontaktus fontos része a kommunikációnak, fontos megjegyezni, hogy a jó szemkontaktus nem azt jelenti, hogy valaki mereven a szemébe bámulunk.

 

Hogyan állapíthatod meg, hogy mennyi szemkontaktus a megfelelő? Egyes kommunikációs szakértők négy-öt másodpercig tartó szemkontaktust javasolnak. A hatékony szemkontaktusnak természetesnek és kényelmesnek kell lennie mind számodra, mind a beszélgetőpartner számára.

 

5. Kérdések feltevése

 

Ha zavarban vagy egy másik személy nonverbális jelzéseivel kapcsolatban, ne félj kérdéseket feltenni. Jó ötlet, ha visszamondod az elhangzottak értelmezését, és pontosítást kérsz. Néhány példa erre:

  • “Tehát azt akarod mondani, hogy…”.
  • “Úgy érted, hogy nekünk…”
  • “Ha jól értem, akkor szerinted…”

 

Néha egyszerűen csak az ilyen kérdések feltevése nagyban tisztázhat egy helyzetet.

 

Például előfordulhat, hogy egy személy azért ad bizonyos nonverbális jeleket, mert valami más jár a fejében. Ha jobban rákérdezünk az üzenetére és a szándékára, talán jobb képet kaphatunk arról, hogy valójában mit is akar mondani.

 

6. Használj jeleket tudatosan a jelentés hozzáadására

 

Ne feledd, hogy a verbális és a nonverbális kommunikáció együttesen közvetíti az üzenetet. A szóbeli kommunikációdat javíthatod, ha olyan testbeszédet használsz, amely megerősíti és alátámasztja a mondanivalódat. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha prezentációkat tartasz, vagy ha nagy létszámú csoport előtt beszélsz.

 

Ha például az a célod, hogy magabiztosnak és felkészültnek tűnj egy prezentáció során, akkor olyan nonverbális jelek küldésére kell összpontosítanod, amelyek biztosítják, hogy mások magabiztosnak és rátermettnek lássanak. Magabiztosnak tűnhetsz a következő módon:

  • Szilárdan állsz egy helyben
  • Hátrahúzott vállakkal
  • Mindkét lábadon egyensúlyban tartod a súlyodat

 

7. Tekintsd az összes jelet egy egésznek

 

A jó nonverbális kommunikációs készségek másik fontos része, hogy képesek legyünk pontosabban megérteni azt, amit egy személy kommunikál. Egyetlen gesztus is jelenthet akárhány dolgot, vagy akár semmit.

 

A nonverbális viselkedés pontos értelmezésének kulcsa, hogy olyan jelek csoportjait keressük, amelyek egy közös pontot erősítenek. Ha túl nagy hangsúlyt fektetünk egyetlen jelre a sok közül, akkor téves következtetést vonhatunk le arról, hogy mit akar mondani az illető.

 

8. Vedd figyelembe a kontextust

 

Amikor másokkal kommunikálsz, mindig vedd figyelembe a helyzetet és a kontextust, amelyben a kommunikáció zajlik. Egyes helyzetek formálisabb viselkedést igényelnek, amelyet más környezetben egészen másképp értelmeznének.

 

Mérlegeld, hogy a nonverbális viselkedésmódok megfelelőek-e az adott kontextusban. Ha a saját nonverbális kommunikációdat próbálod fejleszteni, koncentrálj arra, hogy jelzéseid hogyan illeszkedjenek az adott helyzet által megkövetelt formalitás szintjéhez.

 

Például az általad a munkahelyén használt testbeszéd és nonverbális kommunikáció valószínűleg nagyon különbözik attól a fajta jelzéstől, amelyet egy laza péntek esti baráti társaságban küldesz. Törekedj arra, hogy nonverbális jeleidet a helyzethez igazítsd, hogy biztosítsd, hogy azt az üzenetet közvetíted, amit valóban el akarsz küldeni.

 

9. Legyél tisztában azzal, hogy a jeleket félre lehet érteni

 

Egyesek szerint a határozott kézfogás erős személyiségre utal, míg a gyenge kézfogást a bátorság hiányának veszik. Ez a példa jól szemlélteti a nonverbális jelek félreértésének lehetőségét. A gyenge kézfogás valójában valami egészen másra, például ízületi gyulladásra utalhat.

 

Ne feledd mindig a viselkedéscsoportokat keresni. Egy személy általános viselkedése sokkal árulkodóbb, mint egy-egy gesztus önmagában.

 

10. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

 

Úgy tűnik, néhány embernek egyszerűen van érzéke a nonverbális kommunikáció hatékony használatához és mások jelzéseinek helyes értelmezéséhez. Ezeket az embereket gyakran úgy jellemzik, hogy képesek “olvasni az emberekben”.

 

A valóságban a nonverbális kommunikáció olyan készség, amelyet lehet fejleszteni. Ezt a képességet úgy fejlesztheted, ha alaposan odafigyelsz a nonverbális viselkedésre, és gyakorlod másokkal a nonverbális kommunikáció különböző típusait.

 

Ha észreveszed a nonverbális viselkedést másokon, és gyakorolod a saját képességeidet, drámaian javíthatod kommunikációs képességeidet.

10 Tipp, Amivel A Nonverbális Kommunikáció Mesterévé Válhatsz

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!