10 Szobanövény, Ami Segít Megőrizni Az Egészségünket:

A növények nélkülözhetetlenek a bolygónk életéhez, mivel a fotoszintézis révén ők állítják elő a légzésünkhöz használt oxigén nagy részét. Ez azonban nem az egyetlen funkciója ezeknek a csodálatos élőlényeknek. Némelyikük képes a levegő tisztítására, a rovarok elriasztására, a légzőszervi problémák gyógyítására, sőt, még a hangulatunkat is feldobja.

Ezeket a szobanövényeket érdemes otthon tartanod, hogy javítsd az egészségedet és a közérzetedet:

1. Házilapu

Amellett, hogy a házilapu remekül díszíthet bármilyen otthoni teret, csodálatos gyógyhatással is rendelkezik. Hatóanyagai segíthetnek a hasmenés enyhítésében, a szájban és a bőrön lévő fekélyek gyógyításában, valamint a rovarcsípések okozta viszketés kezelésében.

2. Geranio citronela

 

Mindössze némi fényre, tápanyagokkal teli talajra és jó vízelvezetésre van szükséged ahhoz, hogy citronellát ültethess otthon. Ha tehát úgy gondolod, hogy nem vagy az a kertészkedős alkat, az itt nem lesz kifogás, hiszen ezt a növényt nagyon könnyű gondozni.

 

Nem mellesleg a citronella citromra emlékeztető illatot áraszt, ami számunkra nagyszerű lehet, de a rovarok számára nem annyira. Ezért ideális a szúnyogok, legyek és darazsak elriasztására. Helyezze el a házban vagy a kertben, és máris búcsút mondhat a bosszantó csípéseknek.

3. Dracaena

 

Azt gondolhatjuk, hogy egy alapos takarítás után otthonunk mentes a szennyeződésektől és a kosztól. Vannak azonban olyan termékek, amelyeket nap mint nap használunk, és amelyek észrevétlenül mérgező anyagokat szabadítanak fel. A falfestékek például benzolt tartalmazhatnak, a kozmetikumok veszélyes vegyi anyagokat tartalmazhatnak, és ugyanez igaz a tisztítószerekre is. A Dracaena-t tisztító növénynek tartják, mert nagyon hatékonyan elnyeli a szén-monoxidot a levegőből és eltávolítja a benzolt.

 

Helyezd el valahol a házadban, ahol sok időt töltesz, vagy ahol úgy gondolod, hogy szükség van rá a levegő tisztításához. Győződj meg róla, hogy meleg és párás helyen van.

4. Echinacea

 

Az echinacea amellett, hogy tökéletesen alkalmas az otthonod díszítésére, jótékony egészségügyi tulajdonságokkal is rendelkezik. Például elősegíti a sebgyógyulást és csökkenti a gyulladást. Bizonyítottan a nátha ellen is felveszi a harcot.

5. Malamadár

 

Valószínűleg láttál már nagymamád házában szalag- vagy malamadár növényt. Ez azonban a világ egyik legjobban alkalmazkodó növénye. Kezdőknek ideális, mert könnyen gondozható. De emellett kiderült, hogy nagyon jótékony hatással vannak az egészségedre, hiszen csökkentik a stressz-szintet és tisztítják a levegőt.

6. Gardenia

 

A gardénia virágai olyan gyönyörűek, hogy bármilyen helyet díszíthetnek otthon. Ez egy olyan növény, amelyet főleg beltérben használnak, és csodálatos illatot áraszt. Emellett nyugtató tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segítenek csökkenteni az álmatlanságot, az ingerlékenységet, a szorongást, és kezelik a sebeket, ficamokat és izomfájdalmakat.

7. Bíbor királynő

 

Ha arra van szükséged, hogy javítsd az otthoni levegő minőségét, a bíbor királynő nagy segítségedre lehet. Ez a növény ideális az otthoni levegő tisztítására, mivel bizonyítottan eltávolítja a különböző vegyi anyagokból származó káros részecskéket. Ezenkívül nagyon szép és dekoratív, hogy életet és színt vigyen a területbe.

8. Árnika

 

Mondhatnánk, hogy ez a növény szinte varázslatos. Számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek jótékonyan hatnak az egészségünkre. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, így használható izomfájdalmak leküzdésére, zúzódások megelőzésére és fertőzések elkerülésére.

9. Anthurium

 

Ez a szobanövény igényel némi gondoskodást, hogy egészségesen nőjön, de egyáltalán nem bonyolult a fenntartása. Ügyeljünk arra, hogy jó fényben (de ne közvetlen napfényben), jó páratartalmú környezetben és huzattól védett helyen legyen. Cserébe az anthurium segít megtisztítani és fertőtleníteni otthonát, mivel képes felszívni az egyes tisztítószerek által kibocsátott vegyi anyagokat. Ezért ideális, ha otthonának fürdőszobájában vagy konyhájában helyezi el.

10. Hypericum

 

Fontos érdekesség ezzel a növénnyel kapcsolatban, hogy a középkorban a sebgyógyító képessége miatt használták. Emellett számos más előnye is van: javítja a hangulatot és enyhítheti a depressziós tüneteket, emellett segít a szorongás, a menopauzával kapcsolatos tünetek és a vírusfertőzések esetén. Ha tehát nem tudod, melyik növénnyel kezdj a kertedben, ez a növény remek választás.

10 Szobanövény, Ami Képes Megőrizni Az Egészségünket

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!