10 Pszichológiai Trükk, Ami Miatt Szórjuk A Pénzünket Észrevétlenül:

Valószínűleg mindannyian átéltünk már olyan helyzetet, amikor bementünk egy élelmiszerboltba, hogy kenyeret vegyünk, és különböző élelmiszerekkel teli szatyrokkal távoztunk. És szerencsések vagyunk, ha a kenyér is ezek között az élelmiszerek között volt, különben újra vissza kellett mennünk a boltba. Miért történik ez?

Összegyűjtöttük a főbb példákat arra, hogy az embereket hogyan befolyásolják pszichológiai trükkökkel:

 

1. Diderot-effektus


Diderot-effektusnak nevezzük azt, amikor veszel valami újat, de aztán ahhoz képest a többi holmid elhasználódottnak tűnik, így végül azokat is lecseréled. Ez egy véget nem érő folyamat, mert minden új dolog hamarosan régivé válik, és újra cserére szorul.

Ezt a hatást Denis Diderot francia filozófusról nevezték el. Ő sosem volt gazdag, de egyszer kapott egy nagy összeget, és vett egy gyönyörű skarlátvörös köntöst. Ez a ruhadarab annyira különbözött a többi ruhájától, hogy arra kényszerítette, hogy minden régi ruháját újakra cserélje.

Hogyan lehet ez ellen küzdeni?

Mielőtt vásárolnál, próbáld megérteni, hogy kötődnek-e hozzá remények és elvárások. Például azért akarsz okostelefont venni, hogy mindig kapcsolatban legyél és több munkát végezhess, vagy azért, mert arról álmodsz, hogy előléptetnek és több pénzt keresel? Nem lenne hatékonyabb, ha átgondolná a munkához való hozzáállását?

2. A sznob hatás


Amikor azért veszel olyan dolgokat, amiket mások nem, hogy kitűnj, ezt a fajta viselkedést sznobhatásnak nevezzük. Sokan szeretnek a figyelem középpontjában lenni, és egy új ruhadarab az egyik legjobb módja annak, hogy reflektorfénybe kerüljenek.

Hogyan lehet ez ellen küzdeni?

Készíts egy listát azokról a témákról, amelyekben jó vagy, és azokról a dolgokról, amelyekre büszke vagy. A lista nem lesz rövid, ne aggódj. A ruhadarabok nem az egyetlen módja a figyelemfelkeltésnek. Lehet egy érdekes beszélgetés vagy a pozitív és kellemes személyiséged is.

3. Birka-effektus


Ez a hatás a sznob hatás pontos ellentéte. Ez akkor következik be, amikor valaki azért vesz meg egy tárgyat, mert az divatos, és mindenkinek másnak is megvan. Lehet, hogy ez a tárgy nem illik hozzád vagy az életstílusodhoz, de mégis megveszed, hogy trendi legyél.

Hogyan küzdhetsz ez ellen?

Mielőtt vásárolnál, kérdezd meg magadtól: “Miért akarom megvenni?”. Lehet, hogy nagyon tetszik ez a dolog, és szükséged van rá. Vagy talán csak mások hatása alá kerültél.

4. A jövőre szánt tárgyak


Az emberek szeretnek pozitívak maradni. Ezért vásárolunk néha ruhadarabokat a jövőre nézve, például egy 2 számmal kisebb szoknyát, mert úgy gondoljuk, hogy ez motiválni fog minket a fogyásra, vagy egy pár cipőt álmaink randijára, amikor még nincs is párunk.

Hogyan lehet ez ellen küzdeni?

Ne feledd, hogy egy újabb ruhadarab megvásárlásától nem leszel karcsúbb, okosabb vagy vonzóbb. Magadon kell dolgoznod, hogy ezt elérd. Semmilyen drága vagy divatos holmi nem fog közelebb vinni a boldog jövődhöz, amit annyira vársz.

5. Impulzusvásárlás


Rossz napod volt, és úgy döntöttél, hogy beugrasz a kedvenc boltodba, vagy végül azért veszel valamit, mert a munkahelyeden kiérdemeltél egy kis bónuszt. Az ilyen vásárlás okozta boldogság azonban nagyon gyorsan elmúlik, míg a megvásárolt tárgyat elfelejted, vagy éppen feldühít, mert annyi pénzt költöttél rá.

Hogyan küzdhetsz ez ellen?

Az impulzusvásárlás a pozitív érzelmek hiányának következménye. Próbálj meg olyan tevékenységet találni, amely segít leküzdeni a rossz hangulatot, a fáradtságot és a stresszt.

6. Tudatalatti kiskereskedelmi trükkök


Kellemes zene, meleg színek és otthonos illatok – ezek mind hatással vannak ránk, amikor belépünk egy üzletbe, bár talán nem is sejtjük. Odabent meleg és kényelmes, az ablakai pedig általában le vannak takarva. Ellazulunk, elfelejtjük az időt, és vásárolni kezdünk.

Hogyan lehet ez ellen küzdeni?

Menjünk vásárolni, amikor nem vagyunk éhesek, és viseljünk fülhallgatót, amiben zene szól. Ez a legjobb módja annak, hogy távol tartsuk magunkat a marketing trükköktől.

7. Eladások és promóciók


Ez az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek olyan dolgokat vásárolnak, amire nincs szükségük. Az üzletek 3 terméket kínálnak nekünk 2 áráért, vagy 50%-os kedvezményt, ami csak egy napra érvényes. Ez elég előnyösnek tűnik, így végül olyan dolgokat vásárolunk, amelyekre valójában nincs is szükségünk.

Hogyan lehet ez ellen küzdeni?

Korlátozza a helyiséget, ahol a dolgait tartja – különítsen el egy külön szekrényt az összesnek, és ügyeljen arra, hogy az ne legyen zsúfolt.

8. Olcsó áruk


Annak érdekében, hogy pénzt spóroljunk, előfordulhat, hogy olcsóbb analógokat vásárolunk azokból az árukból, amelyekre valóban szükségünk van. Ez az előny azonban néha illuzórikus. A jó farmerek sok évig szolgálhatnak minket, míg az olcsóak elég hamar elhasználódnak, és új párat kell vennünk.

Hogyan lehet ez ellen küzdeni?

Van egy mondás: “vegyél szépet, vagy vegyél kétszer”. Ha most spórolunk, a jövőben sokkal többet költhetünk javításra és cserére. Amikor vásárolunk valamit, az árcédula helyett inkább a minőségére figyeljünk.

 

9. Meggyőző bolti eladók


Sok bolti eladó tudja, hogyan kell megnyerni a bizalmunkat. Megbízhatnak abban, hogy az egyik árucikk nem igazán jó, míg a másik “sokkal jobb”. A bolti eladók minden áru minőségét ismerik, és biztosan találnak valamit, amiről álmodtál, még akkor is, ha 10 pólót veszel ahelyett az egy helyett, amit valójában terveztél.

Hogyan tudsz ez ellen küzdeni?

Mindig tartsd szem előtt, hogy mit szándékozol vásárolni. Előzetesen keressen információt az interneten a keresett áruról, hogy kevesebb kérdést tegyen fel. Az eladók először azokhoz a vásárlókhoz fordulnak, akik nem tudják eldönteni, hogy melyik árucikket vegyék meg – ezeket az embereket könnyebb meggyőzni a vásárlásról. Egy másik megoldás, ha barátokkal együtt megy vásárolni, hiszen így nehezebb lesz befolyásolni mindannyiuk véleményét.

10. Félelmeink


Gyakran előfordulhat, hogy okkal vagy ok nélkül aggódunk, így működik az agyunk. Amikor elmegyünk egy olyan áru mellett, amit nem terveztünk megvenni, arra gondolhatunk, hogy legközelebb talán nem lesz elég pénzünk erre a vásárlásra, így végül úgy döntünk, hogy megvesszük. A másik ok lehet, ha a szüleid gyerekkorodban sokat mondtak neked nemet.

Hogyan tudsz ez ellen küzdeni?

Képzeld el, hogy egy másik országba kell költöznöd. Milyen dolgokat vinnél magaddal? Nem túl sokat, ugye? Ezek azok a dolgok, amelyekre valóban szükséged van, a többi felesleges. Jobban jársz, ha utazásra vagy érdekes eseményekre költöd a pénzed, amelyek sokkal szélesebb és fényesebb érzelmeket hoznak neked.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!