boldogsag

10 Dolog, Ami Miatt Az Okos Embereknek Nehéz Megtalálni A Boldogságot:

Albert Einstein IQ-ja 170, Stephen Hawking-é 160, Ashton Kutcher-é 160, és
Natalie Portman-é 140. Úgy tűnik, hogy az okos embereknek nincs sok problémájuk, és igazán boldogok. De mint kiderült, a boldogság ritka a kivételesen okos emberek között, és ebben a cikkben utánajárunk, miért.

Miért érzik magukat az intelligens emberek gyakran magányosnak, boldogtalannak és elveszettnek?


1. Hajlamosak túlelemezni a dolgokat.

A magas IQ-val rendelkező emberek hajlamosak folyamatosan elemezni az életük eseményeit. Ez idővel kimeríti őket, mert megállapításaik gyakran tele vannak félelemmel és csalódással, és valódi dilemmák merülnek fel a fejükben.

Robert Taibbi író és edző azt ajánlja, hogy tanuljuk meg elfogadni a hibázáshoz való jogunkat, ismerjük el azokat, és engedjük meg másoknak is, hogy tévedjenek. Az emberek hibásak, ezért ne csináljunk belőle tragédiát kritizálással vagy pletykálkodással. Sokkal jobban jársz, ha csak levonod a következtetéseket és továbblépsz.

2. Túlságosan igényesek önmagukkal és másokkal szemben.

Az okos emberek világosan tudják, mit akarnak. Gyakran idealista módon tekintenek a világra, és nehezen mondanak le az elvárásaikról. Ez megakadályozza őket abban, hogy elégedettséget kapjanak az élettől és boldognak érezzék magukat, és a körülöttük lévő világ valósága gyakran csak csalódást hoz.

Martin Seligman, a Pennsylvaniai Egyetem pszichológusa “Az igazi boldogság” című könyvében a mindennapos “hálaadás gyakorlására” szólít fel. Csak emlékezzünk azokra a dolgokra és eseményekre, amelyek hálát éreznek bennünk. Ez elvonja a figyelmedet a negatív gondolatoktól, és segít sok más dologra is rátekinteni. Vagy próbálj meg naplót vezetni azokról a dolgokról, amelyekért hálás vagy, és minden nap mindenképpen írd bele, hogy mi mindened van (család, egészség, barátok, oktatás, szabadság).

3. Hiányzik a meleg és baráti kapcsolat.

Mindenki szeretné megtapasztalni a megértést egy szoros kapcsolatban. De az intelligens emberek számára nagyon nehéz nyíltan beszélni egy beszélgetőpartnerrel, mivel gyakran félreértik őket. Fontos és jelentőségteljes eseményekről szeretnének beszélni, és ritkán fogadják el és értik meg őket. A tudósok szerint a magas IQ-val rendelkező emberek számára a szocializáció gyakran fájdalmasabb élmény, mint a magány.

Próbálja meg átgondolni a környezetét, és szabaduljon meg azoktól az emberektől, akik a “mélybe” húzzák vagy belsőleg kiüresítik. Keresse meg a módját, hogy új ismeretségeket kössön olyan emberekkel, akiknek a társaságára törekszik. Értékelje azokat a rokonokat, akik őszintén szeretik Önt – David G. Myers pszichológus szerint ez a legjobb módja annak, hogy megszabaduljon a boldogtalanság érzésétől.

4. Pszichológiai problémáktól szenvednek.

Számos tudományos munka igazolja, hogy az értelmiségiek gyakran szenvednek mentális zavarokban. A tudósok itt nem találtak közvetlen függőséget, de a tény tény marad. Az állandó elemzés szokása gyakori elmélkedésekhez vezet az életről, a halálról és a létezés értelméről. Mindez a legtöbb esetben depresszióhoz vezet.

A megoldás? Segítsünk gyakrabban másoknak, akár idegeneknek is. Tanulmányok kimutatták, hogy azok az emberek, akik másokat támogatnak, sokkal gyakrabban élik meg a belső harmónia érzését, mint azok, akik nem vesznek tudomást mások problémáiról. Ráadásul ez kiváló ürügy arra, hogy figyelmen kívül hagyjuk az állandó elmélkedéseket és a borús gondolatokat.

5. Igyekeznek megfelelni mások elvárásainak.

Az ilyen emberek tanulmányi sikerei még nagyobb jövőbeli elvárásokhoz vezetnek másokkal szemben. Az ilyen terhelés gyakran elviselhetetlen tehernek bizonyul, különösen a tehetséges gyermekek számára, akiket korán megfosztanak a gyermekkoruktól.

A túlzott énközpontúság és a mások szemében való megjelenésünk miatti aggodalom megakadályozza, hogy éljünk és szórakozzunk. Próbáljuk meg a tanulást és a munkát játékként kezelni: teljes mértékben vegyünk részt a folyamatban, és próbáljunk meg nem megragadni az eredménynél.

6. Ritkán hoznak racionális döntéseket.

Mint a tanulmány kimutatta, az értelmiségiek a mindennapi életük során ugyanannyi hibát követnek el, mint bárki más. “Az átlagon felüli IQ-val rendelkező emberek irracionális cselekedeteket hajtanak végre, hajlamosabbak a téveszmékre és jobban hagyatkoznak az intuícióra” – állítják a tanulmány szerzői.

Igor Grossman, a Waterloo-i Egyetem tudósa azt javasolja, hogy az ilyen embereknek harmadik személyben kellene beszélniük a problémáikról, hogy érzelmileg elhatárolódjanak, csökkentve az elfogultságot és bölcsebb következtetésekre jussanak.

7. Nem mindig sikeresek.

Tanulmányok kimutatták, hogy a pénzügyi jólét 85%-a olyan dolgokon múlik, mint az egyéniség, valamint a kommunikációs és tárgyalási képesség. A Nobel-díjas pszichológus, Daniel Kahneman megállapította, hogy az emberek szívesebben kötnek üzletet olyannal, akit kedvelnek és akiben megbíznak, még akkor is, ha az illető drágább terméket kínál.

A tudósok szerint az érzelmi, erkölcsi és fizikai értelem sokkal nagyobb szerepet játszik a pénzügyi siker elérésében. Tanuld meg ezeket fejleszteni magadnak. Az érzelmi intelligenciát az fejezi ki, hogy mennyire tudod megérteni a saját és mások érzéseit. Az erkölcsi intelligencia azt jelenti, hogy hogyan érzed magad a kötelességeiddel és a becsületességeddel kapcsolatban. A fizikai intelligencia mutatói azt mutatják, hogyan gondoskodsz a testedről (táplálkozás, sport, pihenés és egészség).

8. Több stresszt élnek át.

Kanadai tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a magas IQ-val rendelkező emberek sokkal élesebben érzékelik az egyszerű mindennapi problémákat. Szokásuk, hogy sokszor átgondolják, mi történik, beleértve a negatív dolgokat is, ami egyenesen krónikus stresszhez vezet.

Érdemes megtanulni, hogyan lehet átmenetileg kikapcsolni a negatív érzéseket, ha sok problémával találkozunk. Ez segít abban, hogy higgadtan elemezzük a helyzetet, és új utakat találjunk a nehéz helyzetből való kilábalásra.

9. Nagyobb valószínűséggel lesznek egészségügyi problémáik.

Minél intelligensebbek az emberek, annál később fekszenek le – erre a következtetésre jutottak a tudósok. Az ilyen rendszerről köztudott, hogy szívbetegségekhez vezet. Ezenkívül kiderült, hogy a magasan fejlett intelligenciájú emberek hajlamosak az alkoholizmusra és a dohányzásra a fokozott szorongás miatt.

Adam J. Jackson motivációs előadó, író és üzletember azt tanácsolja, hogy tanuljon meg lazítani. Próbáljon meg nyaralást szervezni, és ne felejtsen el naponta pihenni (egy teljes éjszakai alvás a kedvenc hobbijaival vegyítve), sőt, szánjon időt a semmittevésre is. Rendszeresen végezzen olyan fizikai gyakorlatokat, amelyeket a legjobban szeret. E tevékenységek során a szervezet “örömhormonokat” – más néven endorfinokat – képez, amelyek nagyban javítják a hangulatát.

10. Jobban érzik magukat egyedül.

A magas intelligenciájú emberek kellemetlen érzéseket tapasztalnak a barátokkal való gyakori érintkezés során. Túlságosan is a céljaik elérésére koncentrálnak, ezért elég könnyen lemondanak arról, hogy bármilyen társasággal időt töltsenek.

Ha jól érzi magát egyedül, az csodálatos, de nem szabad elszigetelnie magát másoktól. Pszichológusok bebizonyították, hogy azok az emberek, akik szándékosan találnak időt a szeretteikre, sokkal boldogabbnak érzik magukat életük végén. Fontos, hogy megosszátok élményeiteket és örömötöket – maga a kommunikáció folyamata is fontos. Gondolkodjon el azon, hogyan teheti érdekessé az interakciót az Ön számára is.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!