10 Mód, Ahogyan Napi Egy Paradicsom Csodát Tesz A Testeddel:

A paradicsom egy likopin nevű vegyületet tartalmaz, amely számos egészségügyi előnnyel jár. Valójában minden piros zöldség vagy gyümölcs tartalmaz egy kis likopint – ez az anyag adja élénkpiros színüket. A paradicsom azonban több likopint tartalmaz, mint más zöldségek, egy közepes paradicsom körülbelül 2-3 grammot. Érdekes módon a paradicsomlé lényegesen több likopint tartalmaz, mint a nyers paradicsom.

 

Megvizsgáltuk a likopin hatásait az emberi szervezetre, és az eredmények néhány esetben egészen váratlanok.

 

1. A paradicsom megvédheti a bőrödet.

 

A tanulmány szerint a paradicsom segíthet a káros UV-sugarak elleni védelemben, és csökkentheti a leégés kockázatát. A kutatók úgy vélik, hogy ez a karotinoidok magas koncentrációjának köszönhető, ami a likopin egyik összetevője.

 

A tudósok azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a napvédő krémeket nem helyettesíthetjük csupán a paradicsom fogyasztásával. Ezen az egészségügyi előnyön kívül egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a paradicsomnak öregedésgátló tulajdonságai is vannak.

 

2. A paradicsom jót tesz a szívnek.

 

A likopin egy antioxidáns, amely képes megvédeni a szervezeted sejtjeit az oxidációtól. Egyes tanulmányok szerint a likopint fogyasztó embereknél kisebb a szívbetegség, a cukorbetegség és a stroke kockázata.

 

A likopin szerepet játszhat a “rossz” koleszterinszint, valamint a vérnyomás csökkentésében is. Ennek eredményeképpen a szívbetegségek esélye is csökkenhet. Ráadásul a paradicsom más vitaminok és tápanyagok, például B- és E-vitaminok, valamint flavonoidok gazdag forrása is, amelyek javíthatják a szív egészségét.

 

3. A paradicsom javíthatja a látásodat.

 

A likopin mellett a paradicsom tartalmaz még néhány más tápanyagot is, például luteint és béta-karotint, amelyek mind jót tesznek a szemednek. Kutatások szerint ezek a tápanyagok megvédik a szemet a betegségektől, például a szürkehályogtól, miközben támogatják a látás általános egészségét.

 

A paradicsom olyan anyagokat is tartalmaz, különösen zeaxantint és luteint, amelyek jótékonyan védik a látását a digitális eszközök, például az okostelefonok által kibocsátott kék fénytől. Szerepet játszhatnak a szemfáradtságból eredő fejfájás enyhítésében is.

 

4. Erősíthetik az immunrendszeredet.

 

Azzal, hogy a szervezetedet likopinnal látod el, amely antioxidánsként működik, csökkentheted a szabad gyököknek nevezett molekulákat, amelyek károsíthatják a sejtjeidet és gyengíthetik az immunrendszeredet. Ezért van az, hogy az ebben az anyagban gazdag ételek, mint például a paradicsom, csökkenthetik a tüdő-, prosztata- vagy gyomorrák kockázatát.

 

5. A paradicsom erősítheti a csontjaidat.

 

A paradicsom elősegítheti csontjaid egészségét. Jó forrása a csonterősítő anyagoknak, például a K-vitaminnak és a kalciumnak, amelyek nemcsak a csontjaidat tarthatják jó formában, hanem segíthetnek a csontszövetek helyreállításában is.

 

6. Hangulatjavítás

 

A legtöbb egészséges élelmiszer, köztük a paradicsom is, gazdag ásványi anyagokban, például rézben, cinkben és mangánban. Egyéb egészségügyi előnyök mellett pozitívan befolyásolhatják az agyműködést és a hangulatot. Tehát, ha szomorúnak vagy csak fáradtnak érzed magad, számíthatsz az ásványi anyagokra, hogy feldobják a hangulatodat.

 

7. Még a hajadnak is jót tesznek.

 

Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy már napi 4-5 paradicsom elfogyasztása is egészségesebbé teheti a hajadat. Ez a sokoldalú zöldség ugyanis gazdag A-vitaminban, ami erőssé és fényessé teheti a hajadat. Sajnos a paradicsomnak nincs meg az a szuperereje, hogy a ritkuló hajat dúsabbá tegye, de a meglévő hajad állapotán javíthat.

 

8. A paradicsom nagyszerű a fogyáshoz.

 

A paradicsom segíthet a fogyásban. Nagyszerű alacsony szénhidráttartalmú étel a fogyókúrázók számára, mert sok rostot és vizet tartalmaz, amitől teltebbnek érezheted magad. A paradicsom emellett egyensúlyban tarthatja a vércukorszintedet, ami kulcsfontosságú a fogyás szempontjából. Krómot is tartalmaznak, ami segít szabályozni a vércukorszintet.

 

9. Jót tesz a tüdődnek.

 

A likopin antioxidáns tulajdonságai segíthetnek kordában tartani a szabad gyökök szintjét, így megvédik a szervezetedet a légzőszervi problémáktól. A paradicsom béta-karotint tartalmaz, amely köztudottan javítja a tüdőfunkciót. Mi több, lassíthatja a tüdő öregedését. Egyes kutatások szerint a paradicsom még a dohányzás okozta tüdőkárosodást is helyreállíthatja.

 

10. A paradicsom elősegítheti a száj egészségét.

 

Tanulmányok kimutatták, hogy a likopin segíthet a fogínybetegségek, az ínygyulladás és a parodontitis ellen a szabad gyökök elleni küzdelem révén. Vigyázni kell azonban, hogy ne fogyasszunk sok nyers paradicsomot. A bennük lévő magas savtartalomnak köszönhetően ugyanis károsíthatják a fogzománcot, és a nem sokkal későbbi fogmosás csak ronthat a helyzeten. Jó ötlet, ha vársz legalább 30 percet a fogmosással, vagy csak öblítsd ki a szádat, miután paradicsomot ettél.

10 Mód, Ahogyan Napi Egy Paradicsom Csodát Tesz A Testeddel

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!