10 Mód, Ahogyan A Tudtunk Nélkül Tönkretesszük A Kedvenc Ruháinkat:

Még ha gondosan el is olvassuk a ruhacímkéken található utasításokat, és betartjuk a mosásra és vasalásra vonatkozó szabályokat, mindig fennáll a lehetősége annak, hogy véletlenül tönkretesszük kedvenc ruhadarabunkat. Hiszen már az is befolyásolhatja egy póló élettartamát, ahogyan hordjuk és levesszük.

 

Elemeztük a tipikus hibákat, amelyeket az emberek elkövetnek a ruhák viselése és ápolása során, és kiderítettük, hogyan kerülhetjük el ezeket.

 

Hátizsák viselése

 

A különböző anyagokból készült ruhákon pille képződhet. Ennek egyik oka, hogy hajlamosak vagyunk táskákat és hátizsákokat hordani, vagy több réteg ruhát viselni. A szövetek egymáshoz dörzsölődnek, ami tönkreteheti a ruhadarabot. Leggyakrabban a gyapjúból, pamutból, poliészterből és akrilból készült ruhákon fordulhat elő pillésedés Jobb, ha elkerüljük, hogy hátizsákot vagy táskát viseljünk az ilyen típusú ruháknál.

 

Parfümöt permetezni közvetlenül a ruhára

 

Általában a parfümök nem tudnak maradandó foltot hagyni a ruhákon, de a parfümök bizonyos összetevői elszínezhetik az anyagot. Ennek elkerülése érdekében először a bőrre kenjük a parfümöt, várjuk meg, amíg megszárad, és csak utána öltözzünk fel.

 

A rendszeres mosás segít megszabadulni a friss parfümfoltoktól a ruhákon. A lényeg, hogy először hideg vízzel öblítsük ki a foltot. A régi foltok eltávolításához keverj egyenlő arányban glicerint és vizet, vidd fel a foltra, és hagyd egy órán át állni, majd mosd ki a ruhadarabot.

 

A műselyemből készült ruhák külső vasalása

 

Sajnos ezt utólag már nem lehet kijavítani. Pedig könnyen elkerülhetjük az anyag károsodását: elég, ha belülről vasaljuk a ruhákat. Néhány rayon ruhadarabot azonban egyáltalán nem ajánlott vasalni, ezért a legjobb, ha előbb elolvasod a címkét.

 

Csak szín szerint válogatod a szennyest

 

Ajánlott a szennyest nem csak szín, hanem anyagtípus szerint is válogatni. A vastagabb szövetek károsíthatják a vékonyabbakat, elszakíthatják azokat. Ezért nem a legjobb ötlet együtt mosni az ágyneműt és az alsóneműt, vagy a pólót és a farmert a blúzokkal és ingekkel.

 

Sötét ruhák helytelen mosása

 

Ahhoz, hogy sötét ruháink ne fakuljanak ki, jobb, ha alacsony hőmérsékleten és a legrövidebb cikluson mossuk őket. Emellett ajánlott folyékony mosószert használni: a por állagú mosószer nem biztos, hogy teljesen feloldódik a hideg vízben.

 

Van még egy tipp a sötét ruhák védelmére: fordítsd ki őket mosás előtt, és ugyanígy szárítsd meg őket.

 

Ritkán mosott farmer

 

A ruháink helytelen mosása a károsodásukhoz vezethet, de a ritkán való mosás sem megoldás. A 100% pamutból készült farmerek rostjai például a viselés során ellazulnak, így a farmerek idővel megnyúlnak. A rendszeres mosás segít megelőzni ezt. A farmert nagyon forró vízben való mosással zsugoríthatod.

 

A ruhák hosszú ideig történő áztatása

 

Kézi mosás előtt a ruhákat általában vízben áztatjuk. De ha túl sokáig maradnak benne, elveszíthetik a színüket és a formájukat. A csipkét például csak 2-3 percig szabad áztatni, míg a selyem és a gyapjú akár 30 percig is áztatható. A pamut és más kevésbé kényes anyagok legfeljebb egy órán át áztathatók.

 

Öntapadó szöszhenger használata

 

Bár a ragadós szöszhengerrel könnyen eltávolíthatjuk a szőrszálakat a ruhákról, viszont van egy elég nagy hátulütőjük. A hengerek szintetikus ragasztómaradványt hagyhatnak a szöveten, ami még több szőrt és port vonz. Ez a maradék a ruhák kifakulását is okozhatja. Jobb, ha henger helyett természetes anyagokból készült kefét használsz.

 

A póló nyakánál fogva történő lehúzása

 

A régebbi pólók nyaka gyakran kinyúlik és elveszíti eredeti formáját. Általában azok szembesülnek ezzel a problémával, akik hajlamosak a pólójukat a fejük felett a nyakuknál fogva lehúzni. Ha egyszer már megnyúltak, lehetetlen megjavítani őket, de az új pólóidat megmentheted. Csak vedd le őket másképp: fogd meg őket a szegélyüknél fogva 2 kézzel, és húzd fel a fejed fölé.

 

A vászonruhák vasalása, amikor megszáradtak

 

A vászonruhákat szinte lehetetlen vasalni, ha teljesen szárazak. Ha nem akarjuk vasalóval tönkretenni az anyagot, vasalás előtt 5-10 perccel locsoljuk meg vízzel, különösen a gallért, a mandzsettákat és a zsebeket.

 

Viselés előtt hagyd a vászonruhát 10-15 percig száradni, különben gyorsan újra gyűrődik. Ha pedig úgy döntesz, hogy ránctalanító textilspray-t használsz, a legjobb, ha először egy belső szegélyen teszteled: egyes termékek foltot hagyhatnak a vászonruhán, különösen a sötét színűeken.

10 Mód, Ahogyan A Tudtunk Nélkül Tönkretesszük A Kedvenc Ruháinkat

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!