10 Minden Idők Legjobb Mentális Egészség Tippjei Közül (5/5)

A mentális egészség magában foglalja az érzelmi, pszichológiai és szociális jólétünket. Ez befolyásolja, hogyan gondolkodunk, érzünk és cselekszünk. Azt is meghatározza, hogyan kezeljük a stresszt, hogyan viszonyulunk másokhoz, és hogyan hozunk döntéseket. A mentális egészség az élet minden szakaszában fontos, a gyermek- és serdülőkortól a felnőttkorig.

 

Életünk során, ha mentális egészségügyi problémákat tapasztalunk, az befolyásolhatja gondolkodásunkat, hangulatunkat és viselkedésünket. Számos tényező járul hozzá a mentális egészségügyi problémákhoz, többek között:

  • Biológiai tényezők, például a gének vagy az agy kémiai összetétele.
  • Élettapasztalatok, például trauma vagy bántalmazás

A mentális egészségügyi problémák gyakoriak, de segítség is elérhető. A mentális egészségügyi problémákkal küzdő emberek meggyógyulhatnak, és sokan teljesen felépülnek.

 

Tevékenységek, amelyek javítják mentális egészségedet:

1. Hozzon létre egy átmeneti rituálét, amely adhat némi teret a lélegzetvételre, amikor a nap egyik részéből a másikba lép. Az átmeneti rituálék olyan apró pillanatok, amelyek jelzik az agyunknak, hogy ideje sebességet váltani. Akkor jönnek jól, amikor nagyobb időtömbök között mozgunk. Például az irodába való mindennapos ingázás lehet az átmeneti rituálé. Vagy talán a délutáni tea, vagy a séta a háztömb körül. Ezek a rituálék sokat segíthetnek abban, hogy a nap folyamán legyen időnk kikapcsolódni, miközben struktúrát és rutint adnak hozzá – és különösen hasznosak lehetnek, ha sok időt töltünk otthon.

 

2. Készítsünk “pihenőidő-listákat”, hogy némi struktúrát adjunk a szabadidőnknek. Ez remekül használható azoknak, akik “rosszul csinálják a semmit”. A pihenés nehéz lehet, különösen, ha szorongással, magányossággal vagy más mentális problémával küzdesz. Sokunk számára a szabadidő is nehezen elérhető, így amikor van, akkor is úgy érezzük, hogy mindig úgy érezzük, hogy bölcsebben is eltölthetnénk. Ha mindezek bármelyike igaz rád, készíts egy pihenőidő-listát – a tennivalók listájának hűvösebb unokatestvére.

 

3. Ne törődj azzal, hogy kidolgozott reggeli rutint hozz létre. Ehelyett készítsd elő magad egy jó napra azzal, hogy néhány apró szokással kezded, amit élvezel és hasznosnak találsz. Sok ember számára a rutinok biztosítják a szükséges struktúrát. De az öngondoskodásról szóló beszélgetésekben sokat dobálóznak velük, és egy ilyen rutin létrehozása (és betartása) úgy érezheti, mintha még egy dolog lenne, amit fel kell venni a listára. Ehelyett válasszon ki néhány egyszerű reggeli szokást, amelyektől jól érzi magát, mint például az ágyazás. Ezek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a napod hátralévő részét sikerre vidd.

 

4. Ugyanez vonatkozik a lefekvésre is – találjon néhány olyan éjszakai szokást, amitől jól érzi magát, és kötelezze el magát, hogy rendszeresen csinálja őket. Ha nincs egyórás lefekvési rutin, semmi gond. Ha szentelsz egy kis időt annak, hogy kitaláld, milyen szokások segítenek ellazulni, az végső soron segíthet abban, hogy jobban aludj. Töltsön el tehát néhány éjszakát kísérletezéssel, nézze meg, mi tetszik, és próbáljon meg szokást csinálni belőle!

 

5. Próbálj ki naponta egy apró módot a hála gyakorlására, például tölts el néhány pillanatot lefekvés előtt azzal, hogy átgondolod, miért vagy hálás, vagy tedd meg a dolgod, hogy megköszönj valakinek valamit, amit tett. Egy 2010-ben a Clinical Psychology Review című szaklapban megjelent meta-áttekintés szerint azok az emberek, akik magasabb szintű hálával rendelkeznek, valószínűleg kevesebb depressziót, nagyobb jólétet és több szociális támogatást is tapasztalnak, többek között. Vannak olyan kutatások is, amelyek arra utalnak, hogy a hála gyakorlása valódi, mérhető előnyökkel járhat mentális egészségünk szempontjából. Ez majdnem olyan, mint a… varázslat?

 

6. Próbáld meg fenntartani a társas kapcsolataidat. Amikor magányosnak és elszigeteltnek érezzük magunkat, kevésbé látjuk úgy a dolgokat, ahogy vannak. Ha azon kapod magad, hogy a szokásosnál jobban elszigetelődsz a környezetedtől, tegyél egy lépést, hogy kapcsolatba lépj valakivel, aki közel áll hozzád, akár virtuálisan, akár személyesen. Ha van egy beszélgetőpartnered, az segíthet abban, hogy földhözragadtabbnak érezd magad – és közelebb kerülhetsz ahhoz is, hogy véget vess annak a problémának, ami miatt elszigetelődtél.

7. Váljon szokássá a naplóírás, hogy megtapasztalja annak legnagyobb előnyeit. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki a naplózásból, fontos, hogy rendszeresen végezzük. Ha így teszel, beépített pillanatokban ellenőrizheted magadat, segít, hogy a naplóírás között kicsit tisztább maradjon a fejed, és nyomon követheted, hogy a szokás valóban segít neked.

8. Tervezz be egy mentális egészség napot – és amikor ezt megteszed, valóban kapcsolódj ki a munkából. Ahogyan a legjobb, ha kiveszel egy betegnapot, amikor a tested nincs jól, úgy a legjobb, ha kiveszel egy mentális egészségnapot, amikor az elmédnek szüksége van rá. Ennek bármilyen oka lehet – ha mentális betegséggel küzdesz, ha gyászolsz, ha kiégettnek érzed magad, ha szakításon mész keresztül… a lista folytatható. Amikor mentális egészségnapot tart, mindenképpen használja ki a lehető legjobban, és valóban kapcsolja ki a munkából. Még ha nehéz is, több hasznot fogsz belőle húzni.

9. Írj egy tennivalólistát a munkahét végén. Ez segíthet elkerülni a rettegett vasárnapi ijedtséget. Győződj meg róla, hogy mindent lejegyeztél – a befejezetlen feladatoktól kezdve a gondolatokig vagy érzésekig, amelyekre később szeretnél visszatérni -, hogy ne a szabadidődben mindent átgondolva töprengj a fejedben. Így felkészültebbnek érzi majd magát a munkába való visszatérésre, és remélhetőleg kevésbé lesz szorongó is.

10. Írd be a naptáradba a pihenésre és kikapcsolódásra szánt időt. Ha nem tervezünk be előre dolgokat, hajlamosak vagyunk könnyebben átsiklani felettük. Ha tehát addig vársz a pihenéssel, amíg nem lesz rá időd, előfordulhat, hogy sokkal kevesebb pihenőidőd lesz, mint amennyire valójában szükséged lenne ahhoz, hogy egészségesnek és jól érezd magad. Legyen szó akár heti egy kis időtömegről, akár egy 15 perces szünetről a nap közepén, írd be ezt az időt a naptáradba. Sokat segíthet.

10 Minden Idők Legjobb Mentális Egészség Tippjei Közül (55)

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!