mentalis_egeszseg_negyedik_resz

10 Minden Idők Legjobb Mentális Egészség Tippjei Közül (4/5)

Tudjuk hogy rengeteg mentális egészséggel és öngondoskodással kapcsolatos információt kell átválogatni az interneten. Mi lenne, ha összeszednénk az összes legjobb, leghasznosabb mentális egészségügyi tippünket, és egyetlen cikkbe foglalnánk őket? Az eredmény az, amit az alábbiakban láthat: egy átfogó, de mégis áttekinthető és emészthető lista mentális egészségügyi tippekkel a különböző helyzetekre és érzésekre.

Tevékenységek, amelyek javítják mentális egészségedet:

1. Használj mentális egészségügyi alkalmazást, hogy megbirkózz, feldolgozd, amit érzel, és talán találj egy kis nyugalmat és feloldódást. A mentális egészséggel kapcsolatos munkafüzetekhez hasonlóan rengeteg mentális egészséggel kapcsolatos alkalmazás áll rendelkezésre, amelyek végigvezethetnek azon, amit átélsz, vagy akár segíthetnek a rendszeres öngondoskodásban.

2. Ha nem tudsz elaludni, ne küzdj magaddal! Ehelyett csinálj valami nyugtatót. Az ágyban fekve azon gondolkodni, hogy miért nem tudsz elaludni, a végén még több stresszt okozhat… ami csak kevesebb alváshoz vezet. Ehelyett hallgass a testedre, és kelj ki az ágyból. Csináljon valami pihentető dolgot, például olvasson vagy színezzen, akár csak 10 vagy 20 percig. Aztán adjon még egy esélyt az alvásnak.

3. Cseréld le az ágyneműdet! Miért? Segít, hogy produktívnak érezd magad, jót tesz a higiéniának, és sokkal kellemesebbé teszi az ágyba bújást. Megérdemled a tiszta lepedőt. Ugyanebben a szellemben van egy csomó más, alacsony emelésű ötletünk is, ami segíthet abban, hogy te is jobban érezd magad. (Nyisd ki az ablakot! Ez az, ez a tipp.)

4. Tarts egy igazi, hangos beszélgetést magaddal. Egy másik módja annak, hogy kitaláld, mire van szükséged: Kérdezd meg magadtól hangosan, hogy mit érzel. Próbáld meg azt mondani: “Hogy érzed magad?” vagy “Mire van szükséged ahhoz, hogy nyugodtabbnak érezd magad?”. Aztán gondolkodj el azon, hogy mit válaszolna a tested vagy az elméd. Meglepődhet, hogy egy valódi beszélgetés önmagával mennyire segíthet.

5. Döntsd el, hogy megoldást akarsz-e találni arra, amit érzel, vagy csak hagyod, hogy az érzés a maga útján haladjon. Ez a technika az egyetlen Kristen Belltől származik. Amikor a lányai elkezdenek idegeskedni, Bell megkérdezi tőlük: “Akarsz megoldást erre a problémára, ami miatt sírsz, vagy csak hagyod, hogy ez az érzés átjárjon téged?”. Néha az érzéseink annyira nyomasztóak, hogy a megfelelő megoldást megtalálni rájuk abban a pillanatban nehéz lehet. Ilyenkor a legjobb lehet, ha egyszerűen csak érezzük őket – sírunk, naplózunk stb. Máskor viszont konkrét megoldásra vagy cselekvésre vágyunk. Döntsük el, hogy melyikre van szükségünk, és cselekedjünk ennek megfelelően.

6. Ne feledd, hogy semmi sem tart örökké – a legjobb érzéseid sem, de a legrosszabb érzéseid sem. Ez is el fog múlni. Semmi sem tart örökké, hogyan segített neki átvészelni a legnehezebb pillanatokat: “Az egyetlen dolog, amit biztosan tudok, hogy semmi sem tart örökké. Minden borzalmas mélypont végül feloldódott. Minden jó érzés megenyhült. A hullámvölgyek a világjárvány túlélésének részei”. Természetesen ez mindenre érvényes az életben a COVID-19-en kívül is.

7. Adj magadnak engedélyt arra, hogy eltereld a figyelmedet arról, hogy mit érzel. A figyelemelterelés nem feltétlenül azonos a tagadással; nem mindig negatív vagy kudarcra utaló jel. Sőt, rendkívül legitim módja lehet a túlélésnek. A mentális újraindítás abban is segíthet, hogy újult erővel és talán új szemlélettel térjen vissza ahhoz, amit tennie kell – feldolgozni az érzelmeit, szembenézni azzal a dologgal, ami szorongást vagy felzaklatást okoz. Szóval igen – teljesen rendben van, ha néhány este Netflixet nézel.

 

 

8. Amikor ítélkezel vagy kemény vagy magaddal szemben, próbálj ki egy RAIN meditációt: Ismerd fel, engedd meg, vizsgáld meg, és ne azonosítsd vagy tápláld. Ismerd fel a gondolataidat és az érzéseidet, ahogyan történnek; engedd meg, hogy a gondolat vagy az érzelem létezzen, anélkül, hogy eltaszítanád magadtól; vizsgáld meg magad azzal a kérdéssel, hogy miért érezhetsz így, vagy mit akar mondani az érzelem; majd távolítsd el az érzelmet az önértékelésedből – más szóval, ne azonosulj vele.

 

 

9. Amikor azon kezd el gondolkodni, hogy mit “kellene” most tennie, gondolja át a gondolatait arra, amit valójában szeretne, szeretne vagy meg tud tenni. A “kellene” gyakran ítéletekkel és bűntudattal jár együtt – ez nem tesz jót a mentális egészségnek. Ahelyett, hogy azt mondanád magadnak, hogy “X-et kellene tennem”, mondd azt, hogy mit szeretnél, akarsz vagy tudsz tenni ebben a pillanatban. Ez segít abban, hogy ott találkozz magaddal, ahol éppen vagy, és reális célokat tűzz ki magad elé, amelyek remélhetőleg ahhoz vezethetnek, hogy egy kicsit jobban érzed magad.

 

10. Emlékeztesd magad, hogy nem baj, ha szünetet tartasz a céljaiddal kapcsolatban. Válság idején mindig jó ötlet levenni magunkról annyi nyomást, amennyit csak tudunk. Nem könnyű ezt megtenni, de az igazság az, hogy az élet változik, a körülményeink változnak, mi magunk is változunk – és néha a terveinknek vagy a remélt céljainknak is változnia kell. Ha valakit keresel, aki elmondja neked, hogy nem baj, ha szünetet tartasz abban a nem lényeges dologban, amit megfogadtál – nos, ez biztosan így van.

10 Minden Idők Legjobb Mentális Egészség Tippjei Közül (45)

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!