mentalis_egeszseg_masodik_resz

10 Minden Idők Legjobb Mentális Egészség Tippjei Közül (2/5)

Tudjuk, hogy sok ilyen tippet könnyebb mondani, mint megtenni, különösen akkor, ha depresszióval, szorongással, magányossággal vagy más problémával is küzdesz. Természetesen nem kell mindezeket a dolgokat egyszerre megtennie. Hasonlóan: nincs kényszer, hogy bármelyik dolgot meg kell tenned, különösen akkor nem, ha nem találsz valamit hasznosnak. Az öngondoskodási tanácsok ijesztőnek és nyomasztónak tűnhetnek, és az utolsó dolog, amit tenni akarunk, hogy ezt az érzést fokozzuk.

mentalis_egeszseg_ismet

Tevékenységek, amelyek javítják mentális egészségedet:

1. Használd ki a “rossz napod tervét”. Amikor épp egy rossz napod van, nehéz lehet hátralépni és tisztán gondolkodni. Egy rossz nap terv segíthet eligazodni abban, amit érez – még ha ez azt is jelenti, hogy fel kell szívni a rossz napot, de úgy, hogy ezt egy kicsit biztonságosabban, kényelmesebben tedd, és remélhetőleg egy jobb következő naphoz vezet.

2. Fürödj meg! Lehet, hogy tényleg segít… egy kicsit. Ez egy általános relaxációs tanács – és nem fog minden problémát megoldani, de egy kicsit tényleg segíthet. A pihenésre szükség van, és ha nehezen veszed rá magad, hogy lelassíts, egy nyugtató, ülő tevékenység, mint például egy fürdő, kiváló öngondoskodás, amit beírhatsz a naptáradba. Erről a tippről bővebben itt olvashatsz.

3. Kapcsolja ki a közösségi média értesítéseit. Ez egy remek tipp mindenkinek, aki egészségesebbé és pozitívabbá szeretné tenni a közösségi médiával való kapcsolatát. Természetes, hogy a kommentekben, kedvelésekben és válaszokban találunk megerősítést – de nem ezek lehetnek az egyetlen mérőszámok, amelyek alapján jól érezzük magunkat. Az értesítések kikapcsolása segíthet abban, hogy az alkalmazásokkal sokkal figyelmesebben lépj kapcsolatba – akkor nézd meg őket, amikor kedved van hozzá, és nem azért, mert mások ítéletére vágysz.

4. Készíts egy listát azokról a nehéz vagy bizonytalan időszakokról, amelyeken már túljutottál. Ha ezt olvasod, akkor a rossz napjaid 100 százalékát már túlélted. Túlélni nem mindig könnyű – általában nem is az -, de ha emlékeztetjük magunkat erre, az további rugalmasságra ösztönözhet. Ráadásul, ha ezen már túljutottál, ki mondta, hogy lehetetlen, hogy ezen is túljutsz? Írja le tehát a legnehezebb időket, amelyekre vissza tud emlékezni. Talán most is hasznát vehetnéd ugyanennek a rugalmasságnak.

5. Alkoss egy dolgot, amit irányítani tudsz, és tedd meg azt a dolgot. Ha olyasmit teszel, amit te irányíthatsz, az segíthet, amikor a bizonytalanság feltüzel a szorongásodban. De néha ez nem elég – ezért hozz létre valamit, amit irányítani tudsz, például egy bizonyos projektet vagy tevékenységet, ami csak azért létezik, hogy segítsen neked arra koncentrálni, amihez hatalmad van. Egy új otthoni projekt éppúgy számít, mint egy új takaró kötése, a napi elkötelezettség a hajad megcsinálására, a gyöngyök szín szerinti szétválasztása stb.

6. Olvass el egy mentális egészséggel kapcsolatos könyvet, ami segíthet átvészelni az érzéseidet. Sokunk számára a negatív érzelmek átélésének legijesztőbb része az, hogy rájövünk, nem tudjuk, honnan jönnek, és nem tudjuk, hogyan “javítsuk” meg őket. A mentális egészséggel kapcsolatos könyvek és munkafüzetek kiváló, költségvetés-barát módszerek arra, hogy új megküzdési készségeket és mentális egészségügyi gyakorlatokat sajátítson el, amelyek átsegítik ezeken az érzéseken. Olyanok, mint az önmegértés tankönyvei, ha úgy tetszik.

7. Tereld el a figyelmedet egy ingyenes telefonos játékkal. Íme egy másik figyelemelterelő ötlet, amit kipróbálhatsz. Van valami olyan megnyugtató abban, amikor a telefonom képernyőjének értelmetlen, ismétlődő terápiájára zónázok, amikor szorongó hurokban ragadok.

8. Írd le az összes negatív gondolatodat. Ez a tipp újra és újra előkerül. A gyakorlat akkor hasznos, ha a szorongást kezeled és a mindfulness meditáció gyakorlását végzed; az érzelemszabályozáshoz és az öngondoskodáshoz is remekül használható. Használata segíthet azonosítani a mintákat, nagyobb távolságot vagy perspektívát találni attól, amit érzel, és még sok minden mást.

9. Fogalmazd át a megbánásodat úgy, hogy tanulságként írod le őket. A megbánás felzaklató lehet, de hasznos is lehet, mert tanulságokat adhat nekünk arról, hogyan éljünk, hogyan cselekedjünk és hogyan lépjünk előre. Ha belefulladsz abba, hogy mit tehettél volna, vagy mit kellett volna mondanod, fontold meg, hogy felsorolod, mit tanultál, és hogyan változtál helyette. Vagy ha csak azt látod, hogy a baleseted miatt most milyen szar az életed, akkor használd a jelen pillanatot a lecke megtalálására.

10. Készíts egy új lejátszási listát, hogy feldobja a hangulatodat és segítsen a gondolkodásban. A zene a legjobb – és tele van érzelmekkel. Egy lejátszási lista elkészítése kiváló módja annak, hogy elgondolkodj azon, hogyan érzed magad, ugyanakkor remek tevékenységként is megállja a helyét, hogy potenciálisan elterelje a figyelmedet az érzéseid intenzitásáról. Ha szeretnéd, visszahallgathatod, és remélhetőleg egy kicsit jobban megérted magad.

Ajánlott Cikk: 10 Minden Idők Legjobb Mentális Egészség Tippjei Közül (1/5)

 

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!