mentalis_egeszseg_harmadik_resz

10 Minden Idők Legjobb Mentális Egészség Tippjei Közül (3/5)

Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy ezek a tippek sokat segíthetnek, de nem helyettesítik a terápiát vagy az orvosi ellátást. Ha aggódik a mentális egészsége miatt, egyszerűen nem érzi magát önmagának, vagy úgy gondolja, hogy további kezelésre szorul, fontolja meg, hogy felkeressen egy mentálhigiénés szakembert, ha még nem teszi.

Tevékenységek, amelyek javítják mentális egészségedet:


1. Határozza meg a kiváltó okokat. Ez akkor jön jól, amikor a kontrollálhatatlannak érzett düh leküzdésén dolgozik – bár más negatív érzelmek eligazodásában is hasznos. Írja le, mikor legutóbb így érezte magát, és nézze meg, hogy felbukkan-e valamilyen minta vagy összefüggés. Volt olyan nyelvi átfedés, ami felbosszantotta? Egy konkrét traumatikus viselkedés a múltból? A kiváltó okok ismerete segíthet elkerülni őket a jövőben, megértheti, miért érzi így magát (ami mindig megnyugtató), és kommunikálhatja másokkal, hogy miért érez vagy viselkedik úgy, ahogyan érez.

2. Ne küzdj a sírási késztetésed ellen – engedd ki magadból az egészet. Sajnos attól, hogy lebeszéled magad a sírásról, gyakran nem fogsz kevesebbet sírni – vagy nem fogod megoldani azt, ami eleve felzaklat. A sírás katartikus lehet, és bár a folytonos sírás minden bizonnyal egy nagyobb probléma jele lehet, ami szakmai figyelmet igényel, a sírási kényszer, amikor feldúlt vagy, normális és természetes fizikai reakció az érzelmeinkre. Sőt, a sírás önmagában is sokat segíthet a feldolgozásban.

3. Támaszkodjon egy öngondoskodási ellenőrzőlistára, amelyet válság idején használhat. Egy alapszintű öngondoskodási ellenőrzőlista vagy eszköztár mindig jó ötlet. Segíthet emlékezni arra, hogy a legfontosabb dolgokban (mint az evés és az alvás) gondoskodj magadról, amikor tényleg nem tudsz. Aztán készíts egyet egy olyan pillanatban, amikor nem vagy negatív spirálban, hogy akkor legyen nálad, amikor szükséged van rá.

4. Ülj be a kocsidba! Ha nincs autód, próbáld ki a fürdőszobádat vagy a szekrényedet. A házastársaktól, gyerekektől, lakótársaktól, munkatársaktól és a világ többi részétől távol eső zsebek megtalálása kulcsfontosságú lehet abban, hogy megadjuk magunknak a mentális elkülönülést, amire szükségünk van ahhoz, hogy valóban dekompresszálódjunk. Csak szánjon öt percet a csendben és lélegezzen. Néha az autója nagyobb áldás, mint gondolta.

5. Mártogasd az arcodat hideg vízbe. Ez a földelő technika sokat segíthet a hangulatod megváltoztatásában – és tudományosan is alátámasztják. A hőmérséklet segít ellensúlyozni a stresszre adott szimpatikus választ, és segít a testedet egy nyugodtabb helyre vinni.

6. Fészkeld be magad a takaró alá. A szakértők elmélete szerint a mély nyomás (mint amilyen az ölelés, a pólyázás vagy a súlyozott takaró) segíthet csökkenteni a szorongással járó fiziológiai izgalmat azáltal, hogy a vegetatív idegrendszerre (ANS) hat. Más szóval, megnyugtatja a fizikai szorongásos reakciót, ami viszont jelezheti az agynak, hogy itt az idő a pihenésre. Ráadásul ki ne szeretne meghitt és kényelmes lenni?

7. Kapcsolódj ki a világból, ha szükséged van rá. Az elmúlt két év rossz híreinek áradatával (helló, globális világjárvány) az állandó online lét minden bizonnyal fokozhatja a szorongás és a reménytelenség érzését. Fontos, hogy tájékozottak legyünk, de vannak olyan helyzetek, amikor a világvégéről való tájékozódás sokkal többet árt, mint használ. Az egész az egészséges egyensúly megtalálásán múlik. Ha le kell törölnie a Twittert a telefonjáról, vagy egy ideig távol kell maradnia a hírektől, az rendben van.

8. Ellenőrizze önmagát. Az egzisztenciális szorongás és más szorongó gondolatok vagy félelmek olyan dolgokat is elhitethetnek velünk, amelyek egyszerűen nem igazak. Amikor ezek a gondolatok felmerülnek, próbáljuk meg megkérdezni magunktól: “Milyen bizonyítékom van erre a gondolatra?”. Ez segíthet elkülöníteni a legrosszabb forgatókönyveket a reális helyzetektől, amelyek felett valószínűleg nagyobb az ön ellenőrzése.

9. Próbáljon meg nem túl sokáig fennmaradni este. Az éjszakai fennmaradást minden más ok nélkül, mint a munka és egyéb kötelezettségek elleni lázadás, bosszúból történő lefekvés-halogatásnak nevezik. Bár az ennek való engedés eleinte jó érzés lehet, nem tesz jót neked. Egy tipp, amit mindenki hasznosíthat: Aludj akkor, amikor tudsz aludni.

10. Ha nehezen vagy produktív, készíts “megcsinált listát” a teendők listája helyett. A teendők listái hasznosak, de amikor nem érezzük magunkat a legjobban, elrettentőek is lehetnek. Jutalmazd meg magad mindazért, amit a munkahelyeden, otthon vagy máshol az életben elértél, egy “megcsinált listával”, amelyben számon tartod mindazt, amit egy adott nap vagy hét alatt befejeztél. Így ahelyett, hogy lassan aprítaná a feladatok hegyét – vagy nem jutna el egyikhez sem, és szörnyen érezné magát -, elismerheti a kis teljesítéseket, amikor azok megtörténnek.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!