10 Kamu Mítosz A Futásról, Aminek Valószínűleg Te Is Bedőlsz:

Hivatalos adatok szerint mintegy 621 millió ember fut hobbiból vagy sportból a nyugati világban, és több mint 11 milliárd dollárt költenek futófelszerelésekre. Ez az információ nagyon biztató, és azt mutatja, hogy az emberek mennyire törődnek a fizikai aktivitásukkal.

 

Néhányan közülük biztosan futnak maratonokat és más versenyeket a városukban, és talán mindenféle felkészülést is végeznek ezekre az eseményekre. Annyi mítosz kering odakint, hogy szerettük volna tisztázni a dolgokat, és segíteni, hogy a lehető legjobban tájékozódjál a témában.

 

10 mítosz amit tudnod kell a futásról:

 

1. A futás nem a legjobb mód a fogyásra.

 

A futás valóban az egyik legjobb módja annak, hogy erősítsd a szívedet, javítsd a hangulatodat és az alvásminőségedet, de a közhiedelem ellenére, nem ez a legjobb testmozgás, ha a fő célod a fogyás. Ez a tevékenység ugyanis hamis képet ad az embereknek a közben elégetett kalóriák számáról. Így az emberek gyakran sokkal több kalóriát fogyasztanak utána, és a végén visszahíznak mindent, amit elégettek.

 

Ha az egyetlen célod az, hogy leadj néhány kilót, akkor nagy intenzitású edzésre kell koncentrálnod. A kerékpározás, az erőnléti edzés és az alacsony intenzitású intervallumokkal végzett kardió nagyon hasznos lehet. Ezek ugyanis változtatják a tempót, és arra késztetik a szervezetet, hogy több kalóriát égessen el, miközben alacsony intenzitásról magas intenzitásra vált.

 

2. A gyorsabb futástól nem leszel jobb futó.

 

Egyesek azt gondolják, hogy minden egyes futásnál folyamatosan növelni kell a tempót, hogy nagyobb sebességgel tudj futni. Ez azonban nem is állhatna távolabb az igazságtól, és veszélyes is, hiszen sérülésekhez vezethet. Ha gyorsabban futsz, mint amennyire képes vagy, akkor a testedet túlságosan megterheli a magas szint fenntartása.

 

A legjobb, ha néhány kilométeren keresztül növeled a sebességedet, majd egy kicsit visszaveszel belőle. Ez segít növelni az állóképességedet a versenyek során – ha ez a te hobbid, és szeretnéd javítani az idődet.

 

3. A cipő cseréje 300 kilométerenként nem kötelező.

 

Attól függően, hogy kit kérdezel, azt mondhatják, hogy 300-600 kilométerenként cseréld le a cipődet. Egy tanulmány azonban kimutatta, hogy a jó minőségű cipők még több mint 600 mérföld megtétele után is teljesen működőképesek lehetnek.

 

Ez tehát azt jelenti, hogy a cipő típusa és márkája nagy szerepet játszik abban, hogy milyen gyakran kell új párat vásárolnod. Emellett ez méret kérdése is lehet, hiszen a nagyobb emberek sokkal gyorsabban elhasználhatják a cipőjüket, mint a kisebbek.

 

Hasznos lehet, ha a terepviszonyok alapján többféle futócipővel rendelkezel. Például a futópadon futás sokkal másabb, mint az utcán futás.

 

4. A futás nem teszi tönkre a térdeidet.

 

Az igazság az, hogy a térdeknek jót tesz a futás, és hosszú távon még erősebbek is lesznek. Sok tudós elmondja, hogy azoknak az embereknek, akik életük nagy részében futnak, általában erősebbek a térdeik, mint azoknak, akik soha nem gyakorolták ezt a tevékenységet.

 

Nem csak ez, de egy tanulmány kimutatta, hogy a maratonfutóknál feleannyira volt gyakori a térdízületi gyulladás előfordulása, mint a gyaloglóknál.

 

De nem kell aggódnia a térdeid miatt, hiszen minél többet futsz, annál erősebbek lesznek, mivel alkalmazkodnak a testmozgáshoz. És mivel a térdeink futás közben nem hajlanak vagy csavarodnak el túlságosan, ez egy meglehetősen biztonságos gyakorlatnak tekinthető. Ne feledd, hogy a futás közbeni fájdalmat okozó sérülések nagyobb részét az izmok kiegyensúlyozatlansága okozza – ez nem térdprobléma.

 

5. A versenyek során gyorsan kell futni.

 

Egy versenyt lefutni önmagában is nagyszerű dolog, és a személyes büszkeség pillanata, amikor célba érsz. De nagyon sokan vannak, akiknek az a fix ideájuk, hogy minél gyorsabban kell futniuk ahhoz, hogy jó idővel érjenek célba. Ez veszélyes lehet számukra, hiszen sokkal hamarabb elfáradhatnak, és a végén még meg is sérülhetnek.

 

A legjobb módszer az, ha lassan növeled a tempódat, és futás közben egyenletes tempót tartasz egészen a végéig, amikor már gyorsíthatsz. A cél nem az kell, hogy legyen, hogy mindenkit lehagyj magad körül, hanem az, hogy a személyes legjobbadra törekedj.

 

6. Nem kell előtte nyújtani.

 

Van egy erős elképzelés, hogy a futás előtti nyújtás megelőzheti a sérüléseket, de ennek nincs tudományos bizonyítéka. Nincs olyan tanulmány sem, amely azt mutatná be, hogy a nyújtás javítja a teljesítményedet. Amit tudunk, az az, hogy a dinamikus nyújtások hasznosak akár vasárnap reggeli futás előtt, akár maraton előtt. Ezek a nyújtások közé tartoznak a magas térdugrások, az oldalsó láblendítések, a guggolások és a sétáló fekvőtámaszok.

 

7. A sétaszünetek még mindig futásnak számítanak.

 

Az igazság az, hogy a futás közbeni kis sétaszünetek tartása segít az ízületeidnek pihenni és feltöltődni. Nem csak ez, de az állóképességedet is fejlesztheted, ha kisebb futásokat vagy sprinteket végzel, majd gyaloglási szünetet tartasz. Azok számára, akik haladóbb szinten futnak, a hosszú séták megtétele tökéletes ötlet a regenerációs napokra.

 

Azok, akik nem nagyon ismerik a futás egész koncepcióját, kezdhetik sétával, és lassan növelhetik a sebességüket. Előbb-utóbb a futás természetes lesz számukra.

 

8. A súlyodnak semmi köze a futáshoz.

 

Bár a könnyebb emberek gyakran gyorsabbak lehetnek, ez nem jelenti azt, hogy a nehezebb emberek nem tudnak hatékonyan futni. A súly önmagában nem lehet x-faktor, hiszen még a nagyon vékony egyének is lehetnek lassúak az izomtömeg hiánya miatt. Éppen ezért a nehezebb emberek, akiknek jó százalékban van izomtömegük, gyorsabbak lehetnek, mint a vékonyabbak.

 

Emellett a testzsír százalékos aránya is hatalmas szerepet játszik az általános teljesítményedben, és csak azért, mert a súlyod magasabb, még nem jelenti azt, hogy az mind zsírból van.

 

9. Nem is olyan nehéz futócipőt venni.

 

Kezdjük azzal, hogy nincsenek “legjobb” cipők a piacon, hiszen minden azon múlik, hogy ki-ki hogyan érzi magát egy pár cipő viselése közben. Az egyik embernek tökéletes cipő lehet, hogy kényelmetlen egy másiknak. Ezután áttérünk a különböző márkákra, és azt látjuk, hogy egyesek ragaszkodnak egy bizonyos márkához, és soha nem váltanak. Bár ez rendben van, érdemes lehet kísérletezni más márkákkal, és megnézni, hogy a lábad hogyan érzi magát.

 

A lényeg az, hogy ne hallgass arra, amit bárki más mond, hanem próbáld ki a különböző modelleket, és nézd meg, hogyan passzolnak számodra. Kerüld el, hogy csak azért vásárolj valamit, mert a márka csodálatos, és mindenki azt a cipőt választja.

 

10. A futóknak igenis szükségük van erőnléti edzésre.

 

Ha javítani akarsz a teljesítményeden és az állóképességeden, akkor mindenképpen kezdj el erőnléti edzéseket végezni a lábadon és a felsőtesteden. Ezzel segítesz magadnak megelőzni a sérüléseket, és javítod az izmaid teljesítményét. Emellett kezelsz minden olyan izom egyensúlyhiányt, amely sérülésekhez vezethet, és megnehezítheti a futást.

 

Az ilyen típusú edzéshez hasznos felszerelés lehet az olimpiai súlyzó, az erőállvány, a súlyzók, és a homokzsákok. Ami a felsőtestedet illeti, ha elég erőd van, az segít megtartani a jó futóhelyzetet, amikor elkezdesz fáradni.

10 Kamu Mítosz A Futásról, Aminek Valószínűleg Te Is Bedőlsz

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!