10 Jel, Hogy Érzelmileg Manipulálnak Téged:

Azzal a szándékkal, hogy valamilyen előnyhöz jussanak vagy irányítsanak másokat a környezetükben, egyes emberek képesek érzelmileg manipulálni társaikat. Leggyakrabban tisztességtelen vagy kizsákmányoló stratégiákat alkalmaznak, amelyeket mindenáron igyekezz elkerülni, hogy ne keveredj bele a problémáikba. Persze ne feledd, hogy valamilyen módon mindannyian lehetünk némileg manipulatívak. Ha azonban ez olyasmi, amiről azt vesszük észre, hogy folyamatosan elkezdődik, akkor figyelmesnek kell lennünk, és óvatosan kell kezelnünk a dolgokat, hogy elkerüljük, hogy megbántsanak minket, és hogy ne bátorítsuk az ilyen típusú helyzeteket a környezetünkben.

Ezek a leggyakoribb technikák, amelyeket az érzelmi manipulátorok használnak:


1. Nem akarnak valamit csinálni, még akkor sem, ha azt mondják, hogy igen, majd kerülik a közvetlen konfrontációt.

A manipulatív személyiségű emberek általában pesszimisták és sértődékenyek, és konfliktusaikat rejtett haraggal fejezik ki olyan cselekedetekben, mint a halogatás, a makacsság és a tehetetlenség, ezért nem ritka, hogy ezt teszik. Képzelj el valakit a munkahelyeden, aki visszautasít egy kérést, de ahelyett, hogy egyszerűen nemet mondana, ez a személy közvetett módon teszi ezt, és elrejti a tényt, hogy ezt tette. Leggyakrabban azt is megpróbálják elkerülni, hogy foglalkozzanak a döntésük következményével. Ez az úgynevezett passzív-agresszív viselkedésnek minősülhet.

Amikor szembesülünk az ilyen helyzetekkel, ajánlatos a passzív-agresszív viselkedést tanúsító személyt rávezetni arra, hogy ő a felelős a hibáiért. Így nem fogják többé Önt hibáztatni, ha ez a helyzet. Ugyanakkor ez segít abban, hogy a saját igényeidet helyezd előtérbe, és ezzel elkerülheted, hogy beleesel a csapdájukba, amely arra irányul, hogy te viszed el a balhét. Mindenesetre lényeges, hogy kerüld a játszadozást olyan emberekkel, akikről kiderült, hogy manipulatív személyiségek. Soha ne dühből konfrontálódjon a helyzettel. Ehelyett gondoljon először az egészségére és a boldogságára.

2. Kínos helyzetbe hozzák a többi embert, hogy sebezhető állapotban forduljanak hozzájuk.

A manipuláció egyfajta szociális és érzelmi zaklatássá fejlődhet. Bizonyos esetekben például olyan formát ölthet, amit néha szellemi zaklatásnak neveznek. Ezekben a helyzetekben a manipulátor gyakran a téma szakértőjének szerepét veszi fel, míg az úgynevezett áldozat, mivel zavarban és alsóbbrendűnek érzi magát, úgy dönthet, hogy felkeresi a manipulátort, hogy valamilyen információhoz jusson, amely később hasznosnak bizonyulhat.

Ennek kezelésére a legjobb, ha nem bocsátkozunk hatalmi harcba. Ez a tanács természetesen a legtöbb esetben igaz, de különösen fontos, ha manipulátorokkal van dolgunk. Ne feledjük, hogy ha az agresszor tettei és szavai megszűnnek hatni ránk, a manipulátor egy ponton a végén szégyellni fogja magát a viselkedése miatt. Ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy újra és újra kiemeljen egy múltbéli hibát, amit ön vagy valaki más elkövetett, adjuk tudtára, hogy az nem fontos, és hogy már nem számít.

3. Elferdítik a tényeket, hogy az emberek kételkedjenek a saját érzékelésükben, ítélőképességükben vagy emlékezetükben.

Amikor valaki megváltoztatja egy esemény tényeit, és ezzel arra késztet egy másik személyt, hogy ne bízzon a saját emlékezetében, észlelésében, és megkérdőjelezze a saját ösztöneit, teljesen normális, hogy az áldozat bizonytalanságot és nagyfokú bizonytalanságot érez. Az ilyen típusú manipuláció miatt valakinek a bizalma és valóságérzéke sérül. Végső soron az áldozat akár össze is keverheti, hogy mi igaz és mi nem, ezért ez a technika különösen veszélyes, ezért fontos, hogy tisztában legyünk vele.

Az egyik jele annak, hogy ilyen típusú érzelmi manipuláció alatt állsz, pontosan az, amikor elkezdesz megkérdőjelezni mindent, amit teszel és gondolsz, anélkül, hogy valóban lenne okod kételkedni a dolgokban. Ebben a helyzetben ajánlott, hogy bízz az ítélőképességedben és az ösztöneidben, mutass bizalmat, és azonosítsd azokat az embereket, akikben megbízhatsz, hogy betekintést nyújtsanak a helyzetbe. Ne feledje, hogy bizonyos esetekben az ilyen típusú akciók kezeléséhez szakmai segítségre lehet szükség.

4. Nyomást gyakorolnak másokra, és kevés vagy egyáltalán nem hagynak időt a döntésre.

Az érzelmi manipuláció mindenféle helyen és helyzetben előfordulhat. Sőt, még akkor is belefuthatsz, ha valaki értékesítési és tárgyalási taktikaként használja, ahol a potenciális ügyfél törékenységét használják ki. Ezt gyakran azért teszik, hogy nyomást gyakoroljanak rájuk, hogy vásároljanak valamit, anélkül, hogy figyelembe vennék, hogy egyáltalán készen állnak-e arra, hogy tudatos döntést hozzanak a vásárlásukról.

Nyilvánvaló, hogy ezek a technikák nem olyan károsak, mint mondjuk az emberek teljes hitetlenségbe való manipulálása, ahogy azt korábban láttuk. Leggyakrabban hasznos megtanulni, hogy felismerjük, mikor kényszerítenek bennünket valamire, mert akkor könnyen tudunk cselekedni, például úgy, hogy eltávolodunk az illetőtől, megpróbálunk időt nyerni, és konzultálunk más lehetőségekkel, valamint második véleményt kérünk. A fontos döntésekhez időre van szükség, és azokat akkor kell meghozni, amikor nyugodtnak, higgadtnak és összeszedettnek érzed magad.

 

5. Túl erősen és túl gyorsan lépnek fel.

 

Egy másik gyakori taktika, amit az érzelmi manipulátorok alkalmaznak, mert nagyon hatékony, hogy megpróbálják elérni, hogy mások rendkívül különlegesnek érezzék magukat. Ezzel persze csak arra akarják kényszeríteni őket, hogy könnyedén megnyíljanak, és megosszák a titkaikat. Jó módja annak, hogy megmondd, ha ez történik veled, hogy nyitott fülekkel és szemekkel jársz, amikor valaki túlzott magabiztosságot mutat, mielőtt igazán megismernél. Ez egyértelmű jele lehet annak, hogy valójában azért kutakodik a személyes érzékenységek után, hogy később felhasználhassa azokat ellened.

 

6. Úgy viselkednek, mintha áldozatok lennének.

 

Mindig nagyon fontos szem előtt tartani, hogy az emberi kapcsolatokban a dolgok nem csak fekete-fehérek. Ez különösen igaz, ha például olyan helyzettel állsz szemben, ahol agresszióról van szó. Egyesek könnyen felvehetik és fel is fogják venni az áldozat szerepét, hogy hatalomra tegyenek szert. Ez történhet tudatosan vagy tudattalanul.

 

Azok az emberek, akik ezt teszik, gyakran passzív hozzáállást tanúsítanak. Hajlamosak elkerülni a közvetlen konfrontációt és a felelősségvállalást azzal, hogy másokat hibáztatnak minden rosszért, ami velük történik. Gyakran mondják, hogy pesszimizmusuk abból ered, hogy mások nyomást gyakorolnak rájuk. Bár ez valójában egyfajta manipuláció, de felmerülhet védekezési mechanizmusként is, hogy megbirkózzanak a félelem vagy szorongás konkrét tüneteivel.

 

Amikor egy személy ilyen típusú mintát mutat, ajánlott, hogy ne ítélkezzünk vagy kritizáljuk őt, és legyünk tisztelettudóak, hiszen lehet, hogy bonyolult problémákkal néz szembe, és még segítségre is szüksége lehet. Jobb, ha nyílt és őszinte beszélgetést folytatunk, hogy megértsük, mi történik, és elkerüljük, hogy demotiváljuk őket. Emellett az is segíthet, ha támogatjuk és irányítjuk őket abban, hogy megkérdőjelezzék a felelősségüket mindenben, ami velük történik, de mindenképpen jobb, ha szakemberhez irányítjuk őket.

 

7. Arra törekszenek, hogy az emberek sajnálatot érezzenek, amiért kifejezik az aggodalmaikat.

 

A manipulátorok, hogy megpróbálják irányítani vagy befolyásolni valakinek a döntéseit, elérhetik, hogy az illető bűntudatot érezzen, amiért kifejezte a gondolatait vagy aggodalmait. Ezenkívül agresszívan reagálhatnak, vagy megpróbálhatnak zavaros helyzetet teremteni, hogy vitát indítsanak, és befolyást szerezzenek az egész vitában.

 

Azokban a helyzetekben, amikor az önkifejezés egyben bátor cselekedet is, a szégyen nem lehet ürügy a másokkal való kommunikáció korlátozására. Éppen ellenkezőleg, többek között azért, hogy az érzéseinket és értékeinket érvényre juttassuk, hogy a manipulátorok ne zavarják össze Önt és barátait vagy családját olyan dolgokkal, amelyek nem fontosak vagy nem is valósak.

8. Úgy tűnik, hogy viccelnek, amikor valójában valami durvát vagy kegyetlen dolgot mondanak.

 

Hogy megpróbáljon kétségeket kelteni, az érzelmi manipulátor szarkazmussal borított kegyetlen megjegyzéseket használhat, vagy akár úgy is tehet, mintha csak viccelődne, amikor valójában valami kellemetlen vagy akár bántó dolgot mond. Amit szem előtt kell tartanod, ha ilyen helyzetbe kerülsz, hogy azok az emberek, akik ilyen megjegyzéseket tesznek, gyakran csak bizonytalanok és alacsony önbecsülésben szenvednek. A válaszodnak ilyenkor a tiszteletből kell kiindulnia, még akkor is, ha ez pillanatnyilag nehéznek tűnik. Nem bántó módon próbáld meg érvényesíteni a jogaidat, és próbáld megértetni velük, hogy ugyanúgy megérdemled a tiszteletet és a méltóságot, mint ők.

 

9. Bevetik a megvonásos módszert.

 

Néha az érzelmi manipulátor a néma bánásmódot erőforrásként vagy egyszerűen büntetésként használja, amikor valamit meg kell kapnia. Ráadásul megpróbálnak hatalmi egyensúlytalanságot teremteni. Gyakori módja annak, hogy az áldozataikat arra ösztönzik, hogy keressék a jóváhagyásukat és egy bizonyos fajta közelségüket azzal, hogy ennek éppen az ellenkezőjét teszik: rosszallják és eltávolodnak tőlük.

 

Akárcsak a többi technikát, a csendes bánásmódot is tiszta és hideg fejjel kell kezelni, hogy ne essünk bele a manipulátorok által felállított csapdába. Hiszen ez a technika amellett, hogy magában foglalja a hallgatás, érzelmi és fizikai elszigeteltséget is jelenthet, amely a rossz kommunikációkezelés mögé rejtőzik. Ezek a problémák maguktól aligha fognak megszűnni, ezért ebben az értelemben érdemes nyitottnak lenni az érzelmekről való beszélgetésre.

 

10. Kihasználják mások bizonytalanságát és erős érzéseit.

 

 

Azok az emberek, akik a legtöbb időt töltik velünk, azok ismerik meg legjobban a gyengeségeinket, ez logikus. Amire gyakran nem gondolunk, hogy ezt a tudást arra is felhasználhatják, hogy bántsanak vagy manipuláljanak minket, ha akarnak.

Kiemelhetik például a gyengeségeinket, hogy lehúzzanak minket. Megpróbálhatják ellenünk felhasználni az érzelmeinket is, és bűntudatot kelthetnek bennünk az adott pillanatban átélt érzelmeink miatt, különösen, ha azok nagyon erősek.

 

Ezekben az esetekben kifizetődő lehet, ha nem próbáljuk legyőzni őket, és így nem szállunk be abba a játékba, amelybe megpróbálnak belekeverni minket. Ehelyett talán jobb, ha tudatában vagyunk annak, hogy milyen válaszokat akarunk adni, és akár bocsánatot is kérünk, ha szükséges, ugyanakkor határokat szabunk. Ne feledjük, hogy az érzelmi egészség fontos, és a szakember felkeresése az egyik olyan megoldás, amely véget vethet az ilyen típusú viselkedésnek.

10 Jel, Hogy Érzelmileg Manipulálnak Téged

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!