helyzeti_kapcsolat

10 Jel, Hogy Egy “Szituációs Kapcsolatban” Vagy — És Hogyan Kezeld A Dolgot:

A szituációs kapcsolat egy olyan romantikus megállapodás, amely a DTR [“a kapcsolat meghatározása”] beszélgetés előtt/helyett létezik.
 

Egy ilyen dinamika lehet átmeneti, például miután már elmentél valakivel néhány randira, de még túl korai lenne a kapcsolati státuszról beszélni, vagy lehet a kapcsolat definíciója, például ha egy városban vagy egy rövid távú kiküldetésen, és elkezdesz valakivel lazán találkozgatni.

 

A címkék segíthetnek értelmet teremteni és meghatározni a kapcsolatokkal kapcsolatos elvárásokat. A szituációs kapcsolatokat úgy lehet definiálni, mint olyan romantikus kapcsolatot, amelyből hiányzik az elköteleződés és a hozzá kapcsolódó normák és elvárások.

 

Tekintettel arra, hogy mindezeket a címkéket (ironikus módon) az egyébként címkék nélküli kapcsolatok meghatározására használják, íme, a szakértők szerint miért váltak általánossá a szituációs kapcsolatok:

Az online társkereső alkalmazások létrehozták a választásnak ezt a paradoxonát. Annyi lehetőségünk van, hogy nehéz elköteleződni az előttünk álló személy mellett, mert amikor kimegy a mosdóba, csak egy swipe-ot kell húznunk.

 

Néha a meghatározatlan kapcsolatok teljesen rendben vannak. Lehet szórakoztató, szexuálisan kielégítő, sőt felszabadító. Ráadásul egy szituációs kapcsolat időt ad arra, hogy megismerj valakit anélkül, hogy úgy éreznéd, hogy nyomást gyakorolnál a döntésre.

 

A probléma az, hogy a legtöbbször legalább az egyik partnernél megjelennek az érzések. Van egy tényleges fiziológiai reakció, ami akkor történik, amikor intim kapcsolatba kerülsz valakivel. Pontosabban az oxitocin nevű kötődési hormon szabadul fel, amikor szexelsz, ölelkezel, vagy akár csak megölelsz, és ezt nem tudod felülírni. Átkozott biológia.

 

Ha egyszer az érzelmek felgyülemlenek, a szituációs kapcsolat teljesen elszállhat. Elkezdesz elutasítottnak érezni magadat, mert az illető nem akar téged teljes mértékben.

 

Szóval itt van, hogyan állapíthatod meg, hogy valóban ezen az úton vagy-e – és hogyan húzódj félre, mielőtt összeomlasz és elégsz.

 

A szituációs kapcsolatok előnyei és hátrányai

Vizsgáljuk meg a szituációs kapcsolatok előnyeit és hátrányait, mielőtt mélyen belemerülnénk abba, hogy a te “hajód” megfelel-e a célnak.

 

Előnyök

  • Lehetőség az önfejlesztésre: Az egyének megpróbálhatják felfedezni a randizást és a kapcsolatokat általában, és meg akarják tanulni, hogyan kell romantikusan interakcióba lépni.
  • Az egyéneknek szabadságuk van arra, hogy egy másik személytől függetlenül hozzanak döntéseket és fedezzék fel szenvedélyeiket: Egy szituációs kapcsolatban szabadabb lehetsz, hogy prioritást adj az életednek, anélkül, hogy feltétlenül szükséged lenne arra, hogy bejelentkezz, vagy hogy a dolgokat a jelentős másikkal futtasd, ahogyan egy határozottabb kapcsolatban tennéd.
  • Mivel nem hozol döntést arról, hogy a szituációs partnereiddel építesz egy életet, a döntéseid egyedül a tiéd, néhány kivételtől eltekintve az olyan döntésekkel kapcsolatban, amelyek veszélyeztethetik valaki más egészségét.
  • A szituációs kapcsolat lehetővé teszi az intimitást elköteleződés nélkül: Az a késztetés, hogy közel érezzük magunkat másokhoz és megtapasztaljuk az intimitást másokkal, nagyon is emberi szükséglet, és bizonyos esetekben mindkét fél számára sokkal egészségesebb, ha ezt a szükségletet anélkül elégítik ki, hogy úgy éreznék, hogy olyan kötelezettségeket kell vállalniuk, amelyek nincsenek összhangban az igényeikkel vagy vágyaikkal
  • A szituációs kapcsolatok kényelmesek lehetnek az emberek életének bizonyos fejezeteiben: Előfordulhat, hogy az egyének az adott pillanatban nem képesek elkötelezett kapcsolatra. Ez lehet azért, mert tudja, hogy hamarosan elköltözik, egy nehéz szakítás után gyógyulóban van, vagy számtalan más okból.
helyzeti_kapcsolat

Hátrányok

  • A szituációs kapcsolatban élő egyének nem kapnak következetes és stabil támogatást: Bár általában van legalább egy másik személy az életünkben, akire rábízhatjuk magunkat, vagy akihez nehéz időkben fordulhatunk, sokan ösztönösen úgy érezzük, hogy ezt a fajta támogatást a romantikus kapcsolatainkból szeretnénk megkapni. Egy olyan szituációs kapcsolatban, amely eleve nagyon meghatározatlan és nincsenek egyértelmű elvárások, nehéz lehet úgy érezni, hogy van hely arra, hogy megosszuk életünknek azokat a kihívásokkal teli részeit, vagy hogy olyan típusú támogatást kérjünk, amire szükségünk van.
  • Érzelmileg sebezhetővé teszed magad: Egy szituációs kapcsolatban kihívást jelentő érzelmeket élhetsz át, ha a szituációs kapcsolat nincs összhangban az értékeiddel, vagy az igényeiddel és szükségleteiddel. Egy meghatározatlan helyzetkapcsolatban lenni arra késztethet egyeseket, hogy kételkedjenek és kételkedjenek önmagukban, és ez a bizonytalanság az élet más területeire is kiterjedhet.
  • Minden olyan kétértelműnek tűnik: A szituációs kapcsolatok azért lehetnek frusztrálóak, mert nem egyértelmű, hogy mik a normák a kapcsolatban. Ezért az egyének időnként képtelenek meghatározni a leendő partner érdeklődésének vagy vágyainak szintjét. A nem elkötelezett kapcsolatok nagy fokú szorongást és bizonytalanságot okozhatnak a bennük élők számára.
  • Vödörszámra lehetnek konfliktusok: Gyakran előfordul, hogy a helyzetkapcsolatban lévő személyek között is ellentmondásosak a nézetek – mind a kapcsolat, mind a másik személy tekintetében. Ez rengeteg konfliktushoz, nehezteléshez és szorongáshoz vezethet mindkét egyén számára, de elsősorban annak az egyénnek, aki nem örül annak, hogy a szituációs kapcsolat nem fejlődött. Attól függően, hogy az egyének milyen tapasztalatokkal és belső meggyőződésekkel rendelkeznek a kapcsolatokról, előfordulhat, hogy sokkal tovább maradnak a szituációs kapcsolatban, mint amire egyébként számítottak vagy amire vágytak.

 

Most, hogy már minden részletet megismertél, ismerkedj meg azokkal a jelekkel, amelyek arra utalnak, hogy egy szituációs kapcsolatban vagy:


1. Nincs természetes fejlődés vagy növekedés.

Ha úgy érzed, hogy megrekedtél, és hogy nem éritek el mérföldköveket a kapcsolatotokban (első találkozás egymás barátaival, kisebb évfordulók megünneplése, új közös tevékenységek stb.), akkor valószínűleg itt az ideje, hogy a valóságban ellenőrizd a kapcsolatodat – vagy, ööö, annak hiányát.

A szituációs kapcsolat egyik kardinális jele, hogy a kapcsolat elszigetelt, és az illető nem integrálódik más társas kapcsolatokba (pl. barátok és család), hozzátéve, hogy a szituációs kapcsolat hossza is kulcsfontosságú annak megítélésében, hogy van-e esélye arra, hogy valami többé virágozzon. A hosszabb szituációs kapcsolatok gyakran nem túl ígéretesek, mert gyakran azt jelzik, hogy legalább az egyik fél nem akarja a kapcsolatot más, elkötelezettebb állapotba vinni.

2. Valaki más is érintett.

Itt egy árulkodó árulkodó jel: “Ha felfedezed, hogy a társad romantikus/szexuális kapcsolatban áll egy vagy több másik emberrel, akkor lehet, hogy szituációs kapcsolatban vagy. Még egy olyan párkapcsolaton belül is, amely aktívan gyakorolja az etikus nem-monogámiát, ideális esetben világos és meghatározott határok vannak érvényben, hogy minden fél tájékozott maradjon, és bele tudjon egyezni a kapcsolat határaiba.

Ismétlem, a szituációs kapcsolatok esetében a kommunikáció nem éppen az erőssége, így ezeket az információkat közös barátoktól, a közösségi médiából, vagy – ejha! – véletlen találkozásokból tudhatod meg a városban.

3. Csak rövidtávú vagy utolsó perces terveket szövögetsz.

A párkapcsolatban élő emberek hetekre, hónapokra, néha évekre előre terveznek. A szituációs kapcsolatokban élő emberek inkább óránkénti és napi időbeosztásban működhetnek.

Akkor vagy szituációs kapcsolatban, ha nem hívnak meg a családdal való találkozásra, és nem magától értetődő, hogy hétvégén vagy ünnepnapon találkoztok. Ha csak az utolsó pillanatban kapsz meghívókat, akkor fogadd meg a célzást: nem a veled való randizás az elsődleges prioritásuk.

4. Nincs következetesség.

A normál kapcsolatok egyik fő vonzereje, hogy számíthatsz arra, hogy rendszeresen láthatod és beszélhetsz az illetővel. A szituációs kapcsolatokból ez hiányzik.

Nem kérik, hogy hetente háromszor lógj velük. Vagy, még ha az egyik héten meg is teszik, ne várd, hogy ez a következőn is így lesz.

5. Mindig ugyanazzal a kifogással állnak elő.

“A munka miatt most elfoglalt vagyok”. “El kell mennem az edzőterembe.” “Utazom.” Ismerősen hangzik?

Egy szituációs kapcsolatban ezek kifogások. Egy kapcsolatban a B tervhez vezetnek: “Ünnepeljünk, ha csütörtökön vége a prezentációmnak.” “Akarsz futni menni?” “Majd felhívlak útközben.”

Ha kapcsolatban élsz, időt szakítasz a partneredre, függetlenül attól, hogy milyen más életesemények történnek. De egy szituációs kapcsolatban, nincs késztetés a problémamegoldásra. (Mivel az, tudod, erőfeszítést igényelne.)

6. Többnyire jelentéktelen beszélgetéseket folytatsz.

 

Persze, tudod, hol lakik és dolgozik az illető, és talán néhány általános adatot, például, hogy hol nőtt fel, vagy hogy szeret-e kutyát vagy macskát. De legyünk őszinték: sokkal szívesebben beszélsz mocskos dolgokról, mint a félelmeidről, a bizonytalanságodról vagy a korábbi kapcsolataid tanulságairól.

 

Bizalom nélkül nincs sebezhetőség, sebezhetőség nélkül pedig nincs érzelmi közelség. És a zéró érzelmi közelség az, amiről a szituációs kapcsolatok szólnak.

 

7. Nem beszéltek a jövőről.

Ugyanígy a szituációs kapcsolatokban a beszélgetések nagyjából csak a jelenről szólnak (“Mit szeretnél nézni?” “Pizza vagy thai?”). A logika itt elég egyszerű: Ha nem a hosszútávra tervezel, miért beszélnél róla?

 

Ha még nem beszélgettetek a jövőről és arról, hogy mit szeretnétek, az lehet a jele annak, hogy egy szituációs kapcsolatban vagytok.

 

8. Azt mondják neked, hogy nem akarnak komolyra fordulni.
A legegyszerűbb módja annak, hogy tudd, szituációs kapcsolatban vagy: Az illető azt mondja neked, hogy te is benne vagy.

 

9. Megmutatják neked, hogy nem akarják komolyan venni.

Ha kétségeid vannak: Nyílj meg. Az emberek a tetteikkel mutatják meg, mit gondolnak rólad.

 

Ha nem hívnak, akkor egyszerűen nem érdekled őket. Néhány dolog sosem változik.

 

10. Gyakran szorongsz.

Csak azért, mert a szituációs kapcsolatok elvárásoktól mentesek (Le akarod mondani a terveket? Nincs kedved levest vinni, ha betegek? Nem kell!), nem jelenti azt, hogy stresszmentesek.

 

Tudod, hogy egy szituációs kapcsolatban vagy, ha szorongsz, mert bizonytalanság, kétértelműség és ambivalencia van benne

10_jel_helyzeti_kapcsolat

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!