10 Jel, Hogy A Házasságod Egy Életen Át Fog Tartani:

A házasság lehet gyönyörű, de időnként nehéz is. És mivel az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint a válások aránya eléri a 40-50%-ot, teljesen érthető, ha egy kicsit is aggódik amiatt, hogy Ön és a házastársa talán nem örökre vannak egymásnak rendelve. De ne féljen! Van néhány szakértő által alátámasztott jele annak, hogy a házasságod egy életen át fog tartani.

Fontos azonban megjegyezni, hogy még ha nem is veszi észre pontosan ezeket a jeleket, rengeteg más dolog is van, ami miatt a házassága hosszú távon működhet. És ha régebben a házastársad bizonyos dolgokat csinált, vagy egy bizonyos módon éreztél vele, amit most már nem, az sem jelenti azt, hogy vége.

 

 

A jó kommunikáció nagyon fontos, és csak az egyik jele annak, hogy a házasságod örökkévaló.


1. Mélységesen tisztelitek egymást és bíztok egymásban.

A tisztelet és a bizalom elengedhetetlen az egészséges, hosszú távú házassághoz. Ha van valaki, akiben megbízol és tiszteled, akkor szerintem tényleg olyan nagyra tartod azt a személyt. Idővel a bizalom megkophat a kapcsolat során elkövetett hibák miatt, amelyek miatt kétségbe vonhatja, hogy bízik-e a házastársában. Ha azt hiszed, hogy ez a személy nem áll mögötted, az nem lesz tartós.

2. Igazán jó barátságotok van.

Valószínűleg hallottad már, hogy a legjobb kapcsolatok barátságokból erednek, és bár lehet hosszú távú, egészséges házasságod akkor is, ha te és a házastársad nem barátokként kezdtétek, ez az alap segíthet. Ez nem azt jelenti, hogy önnek és a partnerének mindenben közösnek kell lennie, de fontos lehet, hogy ugyanúgy vagy legalábbis hasonlóan lássák az életet. Az emberek az évek múlásával változnak, ezért minél inkább összehangolódnak a korai időszakban, annál nagyobb a valószínűsége, hogy ezek a vonások idővel megmaradnak.

3. Kedvesek vagytok egymáshoz.

Kedvesnek lenni egymáshoz szinte magától értetődőnek tűnik, de valójában sok olyan pár van, akik egyenesen gonoszak egymással. Az, hogy a partner önzőséggel vádolja a másikat, sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. A kedvesség nagyon fontos tulajdonság.

4. Úgy érzed, hogy nyíltan tudtok kommunikálni.

A kommunikáció a boldog és egészséges kapcsolat kulcsa, mint azt talán te is tudod, de többről van szó, mint arról, hogy egyszerűen csak megbeszéled a dolgokat a partnereddel. Dr. Bukky Kolawole okleveles klinikai pszichológus szerint a kommunikációnak három kritikus aspektusa van. Az első az, hogy érezzük, hogy valóban nyíltan elmondhatjuk, kik vagyunk, mit akarunk, mik az igényeink és vágyaink, és hogy a partnerünk nyitott erre.

“A második rész szerintem az a komfortérzet, hogy képesek vagyunk kommunikálni” – mondja Dr. Bukky. “Az, hogy képes vagy bízni abban, hogy amikor megosztod és nyitott vagy, különösen, ha bajban vagy, akkor képes vagy egyértelmű jeleket küldeni.” Dr. Bukky szerint fontos, hogy a partnered reagáljon rád, amikor szükséged van rá. “A partnere tudja, hogyan jöjjön közel, hogyan jöjjön vigaszt nyújtani, tudja, hogyan legyen ott önnek alapvetően, hogy ön számíthasson rá.”

5. A partneredre úgy tekintesz, mint a legjobb barátodra.

Az, hogy a pasidra úgy tekintesz, mint a legjobb barátodra – akivel szívesen megosztod a pletykákat vagy a vicces megfigyeléseket -, Charles és Elizabeth Schmitz pszichoterapeuták, a Building a Love That Lasts című könyv szerzői szerint alapvető fontosságú. “A jó párok hajlamosak arra, hogy a partnerüket a legjobb barátjuknak tekintsék” – mondja Charles. “A bennfentes viccek és történetek részei annak, ami ezt a köteléket építi.” Ezért kulcsfontosságú, hogy megosszátok egymással a napotokról szóló vicces anekdotákat, még akkor is, ha azok olyan apróságok, mint amikor a munkatársad kiborul, mert valaki ellopta a diétás kóláját a közös hűtőszekrényből.

6. Nem tartod számon a pontokat.

Meglepő módon nem kell mindent középen elosztani ahhoz, hogy csodálatos pár legyetek, mondja Charles J. Orlando, párkapcsolati szakértő és a The Problem with Women… Is Men című könyv szerzője. “A pontszámok vezetése mindenkit nehezteltté tesz”. Igen, mindkettőtöknek meg kell húznia a maga részét a ház körül, de ez nem jelenti azt, hogy számolni kell a kicserélt pelenkákat vagy a lesikált serpenyőket. “Egy olyan kapcsolat, amelyben mindketten őszintén beszélhettek, ha túlterheltnek érzitek magatokat, és nem csak azért vágtok ki, mert valaki egyik este elfelejtette kivinni az újrahasznosítást, sokkal erősebb románchoz vezet.”

7. Még mindig meglepitek egymást.

Nyilvánvaló, hogy a nagyobb titkok nem oké egy hosszú távú kapcsolatban, de az apró dolgok megtartása – mint például az unokatestvéred esküvőjét megelőző szteptáncórák, vagy a nyaralási ötletek felhalmozása – erősítheti a köteléketeket, mondja Shauna Springer, Ph.D., a Marriage, for Equals című könyv szerzője. “A túlzott ismerkedés a romantika ellensége, ezért kritikus fontosságú, hogy továbbra is részt vegyetek valamilyen mértékű önálló fejlődésben”.

8. Nem félsz vitatkozni.

Az egészséges párok tudják, hogyan kell egymás bosszantani, és az, hogy képesek vagdalkozni, végső soron sokkal jobb, mint mindent magunkban tartani. Nem csak ez, hanem az is, hogy azok a párok, akik az évek során egyenletes szintű konfliktusokat élnek meg – szemben azzal, hogy eleinte sosem veszekednek, majd öt év múlva folyamatosan egymás torkának esnek -, egy 2011-es tanulmány szerint erősebbek. A trükk az, hogy nem szabad hagyni, hogy a harag elmérgesedjen, mondja Gilda Carle, Ph.D., párkapcsolati szakértő és a Ne fogadj a hercegre című könyv szerzője. “A harag egy teljesen egészséges érzelem. Nem baj, ha eluralkodik rajtunk, amíg mindketten tudtok bocsánatot kérni és gyorsan továbblépni”.

9. Hiszed, hogy ez tartós lesz.

Már az esküvői fogadalomban is benne van, hogy nem lesz minden sétagalopp, de ezt könnyű figyelmen kívül hagyni a nagy nap tüll és torta okozta fúgájában. Az ezt követő években a nehéz dolgok közös túlélése hatalmas jele annak, hogy megvan bennetek, ami ahhoz kell, hogy bármit túléljetek. Egy 2011-es tanulmány szerint azok a párok, akik hisznek abban, hogy a házasság örökké tart, bármi történjék is, tovább élnek, mint azok, akik nem hisznek teljesen a “míg a halál el nem választ” elvben. Igen, a dolgok nehezebbek lesznek, de a tudat, hogy mindketten 110%-ban elkötelezettek a kitartás mellett, alapvető fontosságú.

10. Egymás közelében ellazulhattok.

Kutatások szerint azok a párok, akik új vagy más dolgokat csinálnak együtt – még ha ez olyan egyszerű is, mint egy friss mulcsozási technika – boldogabbak, mint azok, akik beleesnek a régi rutinba. “A kapcsolat elején új helyekre mentek, mindkettőtökben van némi bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a másik hogyan érez, és mindez hozzájárul a pillangók érzéséhez” – mondja Dr. Scott Haltzman pszichiáter, a The Secrets of Surviving Infidelity című könyv szerzője. “De idővel ellazulnak egymás körül, és önelégültekké válhatnak”. Nem kell bungee jumpingolni, de ha szórakoztató dolgokat tartasz, például dalokat énekelsz az autóban vagy Just Dance-t játszol kardiózásként, az segíthet megakadályozni, hogy az apátia belopakodjon a kapcsolatotokba.

Ajánlott Cikk: Ez Az 5 Tényező Áll A Válások 90%-ának Hátterében

10 Jel, Hogy A Házasságod Egy Életen Át Fog Tartani

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!