10 Jel, Ami Segít Felismerni A Mérgező Párkapcsolatokat:

Ha azonnal beleszeretsz anélkül, hogy igazán ismernél valakit, ha nem tudsz nem gondolni valakire, ha a hangulatod teljes mértékben attól függ, hogy a szerelmed ma felhívott-e, akkor hajlamos vagy az egészségtelen érzelmi függőségre. Ez általában olyan emberek jellemzője, akiknek nincs elég szeretetük önmaguk számára, és szükségét érzik, hogy kívülről keressék azt. Ez a mérgező kapcsolatok ördögi körévé válik, de szerencsére van kiút belőle.

Az érzelmileg függő emberek piedesztálra emelik a partnerüket, és az egész életüket köréjük építik. Vagy megpróbálják teljesen irányítani a partnerüket, vagy az áldozat szerepét játsszák, miközben valójában a saját szenvedésükből merítenek örömet.

Darlene Lancer pszichoterapeuta azt írja, hogy az igazi szerelem és az érzelmi függőség különböző dolgok, és nagyon fontos megtanulni, hogyan lehet őket megkülönböztetni egymástól.

Összegyűjtöttük azokat a riasztó jeleket, amelyek az egészségtelen ragaszkodás kezdetére utalnak. Ne hagyd, hogy a mérgező kapcsolatok csapdájába ess.


1. Azonnal azt hiszed, hogy megtaláltad életed szerelmét.

Vannak emberek, akik nagyon szerelmesek, és az első randi után olyan érzésekkel rohannak haza, hogy “Ez az a tökéletes ember, akire egész életemben vártam!”. Sajnos gyakran kiderül, hogy ez nem így van. Miután találkoztál valakivel, akitől pillangókat kapsz, várj egy kis időt, amíg lehiggadsz, hogy meglásd, hogyan érzed magad.

Ha ilyen helyzetben találod magad, tarts néhány naponta szünetet, hogy egyedül legyél, és csinálj valamit, ami eltereli a figyelmedet arról, hogy ne erre a személyre gondolj.

2. Túlságosan idealizálod a partneredet.

A kapcsolat elején fontos, hogy többet hallgass, mint beszélsz, és a kulcs az, hogy figyelmesen hallgass. Ha valaki lazán azt mondja, hogy “Nem vagyok a legkönnyebb ember…”, akkor nagy valószínűséggel valami olyan dologra figyelmeztet, amit ő tud magáról, amivel te még nem vagy tisztában. Ha valamit még a legközönségesebb módon is megemlít, ne hagyd figyelmen kívül.

Nem kell önzetlenül megnyugtatni az embereket, hogy: “Ez mind hülyeség! Majd megoldjuk!” Amikor valaki ilyen “figyelmeztetésekkel” dobálózik, az valójában azt jelenti, hogy nem hiszi, hogy te vagy a megfelelő számára, és nem akarja, hogy a közelében legyél, vagy hogy készen áll arra, hogy a kapcsolatot csak az ő feltételei szerint folytassa. Ezek nem olyan dolgok, amiket egy szerelmes ember érezne vagy mondana, így ha azon kapod magad, hogy egyre gyakrabban hallasz ilyen mondatokat, akkor lehet, hogy vagy foglalkoznod kell a kérdéssel, vagy el kell gondolkodnod azon, hogy szükséged van-e egy ilyen kapcsolatra.

3. Elhanyagolod a barátaidat, hogy a partnered kedvében járj.

Ne hanyagold el a barátaidat, amikor belemész egy kapcsolatba. Amikor először kezdünk el találkozgatni valakivel, természetes, hogy erre az egy személyre koncentrálunk, és mindent meg akarunk osztani a barátainkkal. De ne feledd, hogy a barátaid veled akarnak időt tölteni, és nem feltétlenül akarnak egész idő alatt arról a személyről szóló történeteket hallgatni, akivel randizol.

A barátaidnak is lehetnek bizonyos érzéseik azzal a személlyel kapcsolatban, akivel találkozgatsz, és ezek az érzések különböznek a tieidtől, mivel az ő gondolataikat nem homályosítják el az érzelmek. Ezért jobb, ha korán bemutatja a partnerét a barátainak. Talán ők észrevesznek valamit, amit te nem, és megakadályozzák, hogy belemerülj egy mérgező kapcsolatba. Ha a partnered nem akar megismerkedni a barátaiddal, rokonaiddal, az figyelmeztető jel arra, hogy nem érzi komolyan a kapcsolatot.

4. Elfelejtkezik a hobbijáról.

Ne feledkezz meg a kedvenc tevékenységeidről és a hobbijaidról. Egy új embernek érdekesebbé kell tennie az életedet, és hozzá kell adnia az életedhez.

Egy lelkes és aktív ember, akit sokféle dolog érdekel, nagyon vonzó partner. Ne a kedvesed legyen az univerzumod középpontja. Fontos megértened, hogy igazságtalan a partnereddel szemben, ha teljesen tőle függ a boldogságod, a jólléted és az általános hangulatod.

5. Szemet hunysz a riasztó jelek felett.

Figyelj oda az érzéseidre, kétségeidre és gyanúidra. Ha a partnered viselkedésével kapcsolatban valami nyugtalanító számodra, ne habozz, hogy azonnal foglalkozz a kérdéssel. Ne reménykedjen abban, hogy a partnere magától megváltozik. Elég, ha egyszer elmondja valakinek, aki értékeli önt, hogy az illető elkezdjen erőfeszítéseket tenni a helyzet javítására.

Ne érezze szükségét annak, hogy a partnere önnel szembeni cselekedeteit a gyermekkori traumáival, a munkahelyi helyzetével vagy a családjában tapasztalt problémákkal indokolja. Nincs szükség arra, hogy a partnered megmentője legyél. Ha állandóan az áldozat szerepét találod magadban a kapcsolatodban, akkor ki kell találnod, hogy miért.

6. Fenntartás nélkül megbízol a partnered véleményében.

Ha hirtelen azon kapod magad, hogy olyasmit teszel, amit korábban soha nem tettél volna meg, csak azért, mert a partnered nyomást gyakorolt rád, akkor ez rossz jel. Ha a saját meggyőződésedet a partneredével helyettesíted, az azt jelenti, hogy elveszíted önmagad egy jelentős részét, és nem vagy hű ahhoz, aki vagy. Nem baj, ha kiigazítod a hiedelmeidet, ha valóban így érzel, de nem jó jel, ha azon kapod magad, hogy vakon beleegyezel mindenbe, amibe a partnered azt akarja, hogy beleegyezz.

Azt kockáztatod, hogy a partnered árnyékává válsz, és ez nem csak egy sor egészségügyi problémához vezet, hanem azt is eredményezi, hogy a partnered elveszíti az érdeklődését irántad.

7. Hihetetlenül féltékeny vagy minden apróság miatt.

A múltban szerzett szerencsétlen élmények, a félelem vagy a magány nem befolyásolhatja a jelenedet. A féltékenységed okai valóban léteznek, vagy csak a képzeletedben léteznek? Lehetséges, hogy a túlzott féltékenységi érzések miatt nem valaki más miatt, hanem miattad kockáztathatod a partnered elvesztését. Senki sem bírja elviselni az állandó bizalmatlanságot, és senki sem akarja, hogy a szeretetéről kelljen biztosítania téged.

A féltékenység kérdésének van egy másik oldala is: lehet, hogy tényleges oka van a féltékenységnek, de ahelyett, hogy a vágyott “Sajnálom. Nem gondoltam, hogy ez fájni fog neked. Nem fog még egyszer előfordulni…”, folyton ugyanazt a mondatot hallod zaklatott hangnemben: “Ez nem jelent semmit”. Ha azon kapod magad, hogy ezt elutasítod, és meggyőzöd magadat és másokat is arról, hogy a kapcsolatod erős és egészséges, de téged félelmek és kétségek gyötörnek, akkor lehet, hogy át kell gondolnod a kapcsolatod néhány aspektusát.

8. Nem bírod elviselni, ha a partnered nincs a közeledben.

Elég gyakori, hogy minden idődet a partnereddel szeretnéd tölteni. Fontos azonban tudomásul venni, hogy a külön töltött idő is értékes. Ne feledd, hogy vannak dolgok, amiket egyedül is megtehetsz (és néha meg is kell tenned). Hagyj egy kis egészséges teret magad és a partnered között, ha nem akarod úgy érezni, hogy fojtogatjátok egymást.

Próbálj meg nem olyan negatív gondolatokra koncentrálni, mint például: “Mi van, ha valaki mással van?!”. Mert nagyon is lehetséges, hogy a partnered elfoglalt. Lehet, hogy egy barátjával vagy valakivel a munkahelyéről lóg, de ezt nem szabad sem titkolnia, sem engedélyt kérnie. Az aggodalmad nem fogja jobbra fordítani a helyzetet, és biztosan csak rontani fog rajta. Ne töltse ki minden szabadidejét a partnerére vonatkozó gondolatokkal. Koncentrálj a saját feladataidra és azokra a dolgokra, amelyek boldoggá tesznek, és ez azt fogja eredményezni, hogy a partnered jobban fog érdeklődni irántad.

9. Igazolja a partnere szörnyű viselkedését.

Amikor szerelmesek vagyunk, hajlamosak vagyunk kicsit vakok lenni mindenre, ami nem tökéletes a partnerünkkel kapcsolatban. De érdemes odafigyelni az apró dolgokra a partnered viselkedésében veled és másokkal szemben, mert amit rózsaszínű szemüvegen keresztül talán nem veszel észre, az valójában rendkívül fontos lehet a későbbiekben a kapcsolatban.

Ha a partnered az első randin kedvesen és figyelmesen viselkedik veled, de aztán hirtelen elkezd kiabálni a pincérrel, amiért összekeverte az ételeket, akkor ez figyelmeztető jel. Amikor a kapcsolat mézeshetek szakasza elmúlik, lehet, hogy végül neked kell végighallgatnod a partnered sértegetéseit, amikor 10 helyett 20 percig tart elkészülni.

10. Nem tudod csak úgy azt mondani, hogy “nem”.

Tudsz nemet mondani a partnerednek? Nem kell mindig mindent elfogadnod, amit a partnered felajánl. Ne habozzon visszautasítani olyan meghívásokat, amelyek nem érdeklik, olyan eseményeket, amelyek nem illenek az időbeosztásába, vagy olyan kéréseket, amelyeket nem tart megfelelőnek. Nincs ok arra, hogy beleegyezzen valamibe, amit nem szeretne, csak azért, mert nem akarja megbántani a partnerét, vagy mert úgy gondolja, hogy a partnere nem fogja megérteni, miért érez bizonyos módon. Ne veszítsd el magad azért, hogy a másik ember kedvében járj, mert a végén úgysem fogja értékelni.

10 Jel, Ami Segít Felismerni A Mérgező Párkapcsolatokat

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!