10 Hiba, Amivel Elidegeníted Magadtól Az Embereket:

Észrevetted már, hogy a jó embereket gyakran nem tisztelik? Segítenek másokon, türelmesek, nem haragszanak, de valamiért mégis állandóan feldúltnak és magányosnak érzik magukat.

A pszichológusok szerint ennek oka az ilyen emberek viselkedésének hibáiban keresendő.


Felesleges önfeláldozás

Elnyomja a saját igényeit a béke kedvéért, de a világ egyszerűen nem veszi észre. És amikor az emberek megbántanak téged, kellemetlenül érzed magad a vétkes fél előtt. Ez a hozzáállás elkerülhetetlenül azt jelenti, hogy az emberek újra és újra felbosszantanak téged.

Ne félj elmondani a világnak, ami nem tetszik. Lehet, hogy az embereknek nem kerül semmibe, ha félúton találkoznak veled. Másrészt a felesleges önfeláldozásodat senki sem fogja észrevenni.

Az önbecsülés hiánya

Úgy tűnik, nem érzed, ha az emberek beléd botlanak, vagy szemet hunysz ezek felett a kis kellemetlen pillanatok felett. De aki természeténél fogva bunkó, az ezért nem fog szeretni vagy tisztelni téged. Akkor miért viseled el?

Ha valaki úgy viselkedik, hogy az azt sugallja, nem törődik veled, az azt jelenti, hogy tényleg nem törődik veled. Ne keress kifogásokat a bunkó embereknek. Tiszteld magad.

 

Mások jóváhagyásától való függés

Azok az emberek, akiknek kórosan szükségük van mások jóváhagyására, tudat alatt olyan jeleket adnak ki, hogy valami nincs rendben velük. És azokat az embereket, akikről mások azt gondolják, hogy valami baj van velük, általában szinte mindenki elkerüli.

Ne várjon többé dicséretet. Nincs szükséged arra, hogy azt mondják neked, hogy jó ember vagy ahhoz, hogy valóban az legyél. És ne félj a kritikától. Az emberek gyakorlatilag mindenért, amit teszel, különböző időpontokban kritizálni fognak, valamilyen okból kifolyólag. A magadról alkotott véleményed mindig a legfontosabbnak kell lennie.

A problémák forrását csak önmagadban keresed.

Automatikusan elhiszed, hogy az embereknek igazuk van, kivéve, ha saját magadról van szó. Magadra hárítod a felelősséget azért, ami körülötted történik. Ezt senki sem fogja megköszönni neked. De az, hogy kihasználnak téged, és még nehezebbé teszik az életedet, másoknak talán könnyebb ilyen körülmények között.

Hálátlan feladat megkeresni azokat, akik rosszat tesznek. Ha kínzod magad, az nem hoz neked sem szeretetet, sem szánalmat mások részéről. Jobb, ha arra összpontosítod az erőfeszítéseidet, hogy megoldást találj a problémára.

Dicsekvés

Az erényeid hangsúlyozása és a tiszteletért való könyörgés a függő kapcsolat alapja. Ha megpróbálod meggyőzni a környezeted, hogy jó ember vagy, a végén csak elutasítást kapsz. Még akkor is, ha valóban jó ember vagy.

Csak úgy tudod megmutatni, hogy érsz valamit, ha őszintén hiszel magadban. Ha tudod a saját értékedet, nem kell ezt senkinek sem bizonyítanod.

Félelem az elutasítástól

Nem akarsz senkit sem felbosszantani, még akkor sem, ha ennek az az ára, hogy boldogtalanná válsz. Úgy teszel, mintha minden rendben lenne, hogy mások ne aggódjanak amiatt, hogy nem vagy elégedett. Az eredmény pedig az, hogy nagyon gyakran nem vagy elégedett.

Ne félj nemet mondani. Még a világ legkedvesebb emberei is megpróbálhatnak kihasználni téged, ha hagyod nekik. Csak akkor segíts másoknak, ha te is segíteni akarsz nekik.

Süketnek lenni a saját érdekeidre

Megszoktad, hogy mások igényeihez igazodj, és nehezen érted meg, hogy valójában mik a saját vágyaid. Nem te magad döntesz arról, hogy mit teszel, ehelyett mások kívánságait veszed a sajátodnak. Ez a döntésképtelenséggel és a tehetetlenség ízével rokon, és messze nem a kedvesség igazi definíciója.

Tanulj meg hallgatni a saját vágyaidra, és ne félj attól, hogy megbántasz másokat. Jó eséllyel a félelmeidnek nincs valóságalapjuk, és mindig lehet kompromisszumot találni.

Nem szabsz határt annak, hogy mi az ami elfogadható

Megbocsátasz másoknak, mert könnyebb ezt megtenni, mint kiállni magadért. Amikor mások tiszteletlenséget tanúsítanak irántad, a fejedben találsz egy mentséget számukra.

Meg kell határoznod, hogy mit tekintesz az elfogadható viselkedés határainak. Aztán ne hagyd, hogy mások átlépjék ezeket a határokat veled szemben. Azokat az embereket, akik mindent megengednek, nem tisztelik.

A magánytól való félelem

Szektává változtatod a kapcsolatodat, feláldozod magad. Ráadásul úgy érzed, hogy ez neked kényelmes. Lehet, hogy ezért vonzódnak hozzád a zsarnokok, nárcisztikusok és egoisták: mert hagyod, hogy kihasználjanak.

Nem kell választanod a kapcsolatod és a saját önértékelési érzéseid között. Ha ezt a választást meg kell hoznod, akkor valami elromlott. Légy bátor, és ne félj a változástól. Gondolj az egyedüllétre inkább szabadságként, mint magányosságként, és akkor nem leszel sokáig egyedül.

Hinni abban, hogy a tiszteletet ki kell érdemelni

Nem érzed jól magad, ha valakivel egyenrangú a kapcsolatod, mert szilárd meggyőződésed, hogy a tiszteletet ki kell érdemelni. Úgy érzed, hogy egy ember csak akkor értékes, ha valamit visszaad.

Nem kell “megvenned” a szeretetet vagy a tiszteletet. Tanulj meg egyszerűen szeretni és feltétel nélkül szeretve lenni, olyan könnyen, mint a légzés.

10 Hiba, Amivel Elidegeníted Magadtól Az Embereket

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!