10 Gyakori Étel, Ami Meggátol Téged A Fogyásban:

Egyes élelmiszerek elsőre ártalmatlannak tűnnek. Úgy tűnik, hogy nem jelentenek semmilyen veszélyt, azonban a legtöbbször csendben szívbetegségeket, koleszterinproblémákat és még sok mást is okozhatnak. Összeállítottunk egy listát olyan élelmiszerekről, amelyekről nem is hinnéd, hogy nagyon komoly negatív hatással vannak a szervezetedre.

 

Ezeket az élelmiszereket kell elkerülnöd, ha még valaha is szeretnél egy dekát is fogyni.

 

1. Tészta

 

A tésztafélék nagyon magas szénhidráttartalmúak. A szénhidrátok önmagukban nem problémásak, de ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, akkor számos problémát okozhatnak. Egy 117.366 emberen végzett tanulmány például kimutatta, hogy a magas szénhidrátbevitel növelheti a szívbetegségek kockázatát. A vércukorszintet is megemelheti, ezért van az, hogy kiegyensúlyozott mennyiségű szénhidrátra van szükségünk, különösen, ha fogyni szeretnénk.

 

2. Állati fehérje

 

Természetesen az állati fehérje mindenki étrendjének része. A tojás, a tej, a hús és így tovább, minden ember számára létfontosságú. Azonban ha valamiből túl sok van, az mindig rossz jel. A túl sok állati fehérje komoly problémákat okozhat.

 

Az állati fehérje nagy mennyiségű foszfort tartalmaz, ami vese- és csontszövődményekhez vezethet. Ez elég nagy terhet róhat a vesénkre, tekintve, hogy a húsok sokkal nehezebbek, mint mondjuk a zöldségek vagy a gyümölcsök. A vesénknek sokáig tart a szűrés, és így túlterheljük őket, ezért jobb, ha kerüljük a túl sok ilyen étel fogyasztását.

 

3. Diétás üdítők

 

Bár a diétás üdítőkről azt gondolják, hogy segítenek csökkenteni a cukorbevitelt, valójában a cukrot csak mesterséges édesítőszerekkel, például aszpartámmal, ciklamáttal és szacharinnal helyettesítették. Ezen összetevők miatt a diétás üdítőket különböző betegségekkel hozták összefüggésbe: 2-es típusú cukorbetegséggel, magas vérnyomással és szívbetegségekkel. Így mondanunk sem kell, hogy rajta van azon élelmiszerek listáján, amelyeket ki kell iktatnunk az étrendünkből.

 

4. Bizonyos halak

 

Kiderült, hogy a csemegehalban megnövekedett a higany mennyisége. Minden hal tartalmaz valamilyen mennyiségű higanyt, azonban az olyan halak, mint a cápák, a kardhalak és a cseréphalak több higanyt tartalmaznak, mint az átlagos halak, mivel tovább élnek, így több higanyt halmoznak fel. A higany felhalmozódása idővel magas vérnyomást, magasabb rossz koleszterinszintet és a szívroham kockázatának növekedését okozhatja.

 

5. Rizs

 

A rizs az egyik legkíméletesebb ételnek tűnik, de ne hagyd magad becsapni. Számos problémát okozhat, mint például: alacsony “jó” HDL-koleszterinszintet, magas trigliceridszintet és magas vérnyomást. Ez nem jelenti azt, hogy a rizs máris a sátán eledele. A kiegyensúlyozott mennyiségű rizs fogyasztása ártalmatlan lehet, azonban nagy mennyiségben fogyasztva egyike azoknak az élelmiszereknek, amelyek rettentő negatív hatást gyakorolnak a szervezetünkre.

 

6. Instant tészta

 

Az instant tészták jellemzően magas nátriumtartalmúak. Egyetlen adag tészta akár 861 mg nátriumot is tartalmazhat átlagosan. Ráadásul a magas nátriumbevitel különböző problémákat okozhat a sóérzékenyeknél. Ezeknél az embereknél a magas vérnyomás kockázata meglehetősen magas. Az is bizonyított, hogy a nátriumbevitel csökkentése 30%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri problémák esélyét, ezért érdemes felvenni őket a fogyókúra során kerülendő élelmiszerek listájára.

 

7. Mikrohullámú sütőben elkészíthető ételek

 

Egyes fagyasztott ételek kiváló tápanyagforrások, mivel képesek biztosítani nekünk szükséges tápanyagokat. Azonban rengeteg olyan is van, ami nem tartozik ebbe a kategóriába, és ezek meglehetősen rossz hatással vannak a fogyásra. A fagyasztott és mikrózható ételek általában nagy mennyiségű nátriumot és cukrot tartalmaznak, valamint más vegyszereket és tartósítószereket, amelyek “frissen” tartják őket.

 

Egy másik tényező, ami miatt érdemes távol tartanod magad ezektől az ételektől, azok a műanyag plombák, amelyekben érkeznek. Ezek műanyag adalékanyagokat vagy ftalátokat tartalmaznak, amelyek bekerülhetnek az ételbe. Ezeket az élelmiszereket érdemes elhagyni a fogyás érdekében.

 

8. A legtöbb gyümölcslé

 

Ha fogyni szeretnél, érdemes távol maradnod a gyümölcslevektől. Természetesen itt most nem a kézzel facsart gyümölcslevekről van szó. Bár sok bolti gyümölcslé egészségesnek tűnhet, azonban döntő többségükben különféle vegyszereket, és rengeteg cukrot tartalmaznak. Nevezhetnénk őket “rossz gyümölcsöknek” a fogyás szempontjából, mert ugyanannyi, ha nem több cukrot tartalmaznak, mint egyes üdítők. Mivel ezek a gyümölcslevek nem tartalmaznak rostot, ezért sokkal jobb, ha egyszerűen feldarabolunk egy narancsot, ahelyett, hogy narancslevet vásárolnánk, ami nem biztos, hogy tartalmazza azokat a tápanyagokat, amik miatt azt megvesszük.

 

9. Fehér liszt alapú gabonapehely

 

Ha már a kerülendő élelmiszereknél tartunk, kiderült, hogy a gabonapelyhek is rejtett problémát jelentenek. Bár úgy tűnik, hogy a gabonapehely remek módja a reggeli indításnak, azonban rengeteg finomított gabonát és cukrot tartalmaz. A túl sok cukor a szervezetben olyan problémákat okozhat, mint a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és a májproblémák. Emellett kevés rostot tartalmaznak, márpedig emberként rostra van szükségünk ahhoz, hogy jóllakottnak érezzük magunkat étkezés után.

 

10. Fagyasztott joghurt

 

Bár a joghurtot az egyik legegészségesebb opcióként kezelik, ha reggeli ételről vagy uzsonnáról van szó, kiderült, hogy nem minden joghurtfajta biztosítja ugyanazokat az előnyöket, mint a natúr joghurt. A fagyasztott joghurt azon élelmiszerek közé tartozik, amelyek nagyon károsak a szervezetünkre.

 

A fagyasztott joghurtot gyakran hasonlítják a fagylalthoz, mivel sok cukrot tartalmaz. Sajnos nem csak ez az egy probléma van vele, ugyanis a fagyasztott joghurthoz gyakran adnak feltétet, például gumicukrot, sütit stb., ami tovább növeli a cukortartalmát. Kétségtelen, hogy ez az egyik olyan étel, amit kerülni kell, ha fogyni szeretnél.

10 Gyakori Étel, Ami Meggátol Téged A Fogyásban

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!