10 Fűszer, Amelyeknek Hihetetlen Zsírégető Hatásuk Van:

Nem titok, hogy a fogyásban központi szerepet játszik, hogy mit teszünk a tányérunkra. De az, hogy mit tartasz a fűszeres szekrényedben, ugyanilyen fontos lehet. Számos gyógynövény és fűszer bizonyítottan küzd a sóvárgás ellen, és fokozza a zsírégetést és a fogyást.

 

Íme 10 csodálatos gyógynövény, amely segíthet a fogyásban.

 

1. Görögszéna

 

A görögszéna egy gyakori háztartási fűszer, amely a Trigonella foenum-graecumból, a hüvelyesek családjába tartozó növényből származik. Számos tanulmány megállapította, hogy a görögszéna segíthet az étvágy szabályozásában és a táplálékfelvétel csökkentésében, így támogatva a fogyást. Egy 18 emberen végzett vizsgálat kimutatta, hogy a napi 8 gramm görögszéna rosttal való kiegészítés a kontrollcsoporttal összehasonlítva növelte a teltségérzetet, és csökkentette az éhségérzetet és az ételbevitelt. Egy másik kis tanulmány szerint a görögszénamag-kivonat szedése 17%-kal csökkentette a napi zsírbevitelt a placebóhoz képest. Ez a nap folyamán elfogyasztott kalóriák alacsonyabb számát eredményezte.

 

2. Cayenne bors

 

A Cayenne-bors a chilipaprika egyik fajtája, amelyet gyakran használnak profi szakácsok is, hogy csípős ízadagot vigyenek számos ételbe. Kapszaicin nevű vegyületet tartalmaz, amely a cayenne-bors jellegzetes csípősségét adja, és számos egészségügyi előnnyel jár. Egyes kutatások szerint a kapszaicin enyhén fokozhatja az anyagcserét, növelve a nap folyamán elégetett kalóriák számát. A kapszaicin csökkentheti az éhségérzetet is, ami elősegítheti a fogyást. Egy kis tanulmány szerint a kapszaicin kapszula szedése növelte a teltségérzetet és csökkentette a teljes kalóriabevitelt. Egy másik, 30 emberen végzett vizsgálat kimutatta, hogy a kapszaicint tartalmazó étkezés csökkentette a ghrelin, az éhségérzet serkentéséért felelős hormon szintjét.

 

3. Gyömbér

 

A gyömbér a virágzó gyömbér növény, a Zingiber officinale rizómájából készült fűszer. A népi gyógyászatban gyakran használják a legkülönbözőbb betegségek természetes gyógymódjaként, egyes kutatások szerint a gyömbér segíthet a fogyásban is. Egy 14 humán tanulmányt vizsgáló áttekintés kimutatta, hogy a gyömbérrel való kiegészítés jelentősen csökkentette mind a testsúlyt, mind a hasi zsírt. Egy másik, 27 humán, állatkísérletes és kémcsöves vizsgálatot vizsgáló áttekintés szintén arra a következtetésre jutott, hogy a gyömbér az anyagcsere és a zsírégetés fokozása révén segíthet a súlycsökkentésben, miközben egyidejűleg csökkenti a zsírfelszívódást és az étvágyat.

 

4. Oregánó

 

Az oregánó egy évelő gyógynövény, amely ugyanabba a növénycsaládba tartozik, mint a menta, a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring és a zsálya. Karvacrolt tartalmaz, egy erős vegyületet, amely segíthet a fogyás fokozásában. Egy magas zsírtartalmú étrenden tartott egereken végzett vizsgálat során, amely vagy tartalmazott karvacrolt, vagy nem, azt találták, hogy azok, akik karvacrolt kaptak, jelentősen kevesebb testsúlyt és testzsírt szedtek fel, mint a kontrollcsoport. Azt is megállapították, hogy a karvakrol-kiegészítők közvetlenül befolyásolnak néhány olyan specifikus gént és fehérjét, amelyek a zsírszintézist szabályozzák a szervezetben. Az oregánó és a karvalakrol fogyásra gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások azonban még mindig nagyon korlátozottak. Különösen hiányoznak az embereken alapuló vizsgálatok.

 

5. Ginzeng

 

A ginzeng egy olyan egészségfejlesztő tulajdonságokkal rendelkező növény, amelyet a hagyományos kínai orvoslásban gyakran alkalmaznak fontos alapanyagként. Több különböző típusba sorolható, beleértve a koreai, a kínai és az amerikai fajtát, amelyek mindegyike ugyanahhoz a ginzeng növény nemzetséghez tartozik. Számos tanulmány szerint ez az erőteljes növény segítheti a fogyást.

 

Egy tanulmány szerint a koreai ginseng napi kétszeri, nyolc héten át történő szedése a testsúly számszerűsíthető csökkenését, valamint a bél mikrobióta összetételének változását eredményezte. Hasonlóképpen, egy állatkísérlet kimutatta, hogy a ginseng a zsírképződés megváltoztatásával és a bélrendszeri zsírfelszívódás késleltetésével küzdött az elhízás ellen. Azonban több magas színvonalú, nagyszabású vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy a ginsengnek az emberekben a fogyásra gyakorolt hatását megvizsgálják.

 

6. Caralluma Fimbriata

 

A Caralluma Fimbriata egy olyan gyógynövény, amely gyakran szerepel számos fogyókúrás tablettában, mint összetevő. Úgy gondolják, hogy a szerotonin szintjének növelésével működik, amely neurotranszmitter közvetlenül befolyásolja az étvágyat. Egy 12 hetes, 33 emberen végzett vizsgálat megállapította, hogy a Caralluma Fimbriatát szedő résztvevőknél jelentősen nagyobb mértékben csökkent a hasi zsír és a testsúly, mint a placebót szedőknél. Egy másik kis vizsgálat azt mutatta, hogy két hónapon keresztül napi 1 gramm Caralluma Fimbriata fogyasztása a kontrollcsoporttal összehasonlítva a testsúly és az éhségérzet csökkenéséhez vezetett.

 

7. Kurkuma

 

A kurkuma egy olyan fűszer, amelyet ízéért, élénk színéért és erős gyógyhatásaiért tisztelnek. A legtöbb egészségügyi előnyét a kurkumin jelenlétének tulajdonítják, egy olyan vegyi anyagnak, amelyet széles körben vizsgáltak a gyulladástól a fogyásig mindenre gyakorolt hatása miatt. Egy 44 túlsúlyos emberen végzett vizsgálat kimutatta, hogy a kurkumin napi kétszeri szedése egy hónapon keresztül hatékonyan fokozta a zsírégetést, csökkentette a hasi zsírt és akár 5%-kal növelte a fogyást. Hasonlóképpen, egy állatkísérlet megállapította, hogy az egerek 12 héten át kurkuminnal való kiegészítése a zsírszintézis blokkolásával csökkentette a testsúlyt és a testzsírt.

Ne feledje azonban, hogy ezek a vizsgálatok koncentrált mennyiségű kurkumint használtak, sokkal nagyobb mennyiséget, mint ami egy tipikus kurkuma adagban jelen van. További kutatásokra van szükség annak vizsgálatára, hogy maga a kurkuma hogyan hathat a fogyásra.

 

8. Fekete bors

 

A fekete bors egy gyakori háztartási fűszer, amely az Indiában őshonos virágos szőlő, a Piper nigrum szárított terméséből származik. Egy piperin nevű erős vegyületet tartalmaz, amely a csípős ízt és a potenciális súlycsökkentő hatást is biztosítja. Egy tanulmány szerint a piperin pótlása segített csökkenteni a testsúlyt a magas zsírtartalmú diétán lévő patkányoknál, még a táplálékbevitel változatlanul hagyása mellett is. Egy kémcsöves vizsgálat azt is kimutatta, hogy a piperin hatékonyan gátolta a zsírsejtképződést. Sajnos a jelenlegi kutatások még mindig a kémcsöves és állatkísérletekre korlátozódnak. További vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy a piperin és a fekete bors hogyan befolyásolhatja a fogyást az embereknél.

 

9. Gymnema Sylvestre

 

A Gymnema sylvestre egy olyan gyógynövény, amelyet gyakran használnak természetes gyógyszerként a vércukorszint csökkentésére. Egyes kutatások azonban azt mutatják, hogy a fogyni vágyók számára is előnyös lehet. Egy gymnemic sav nevű vegyületet tartalmaz, amely segíthet csökkenteni az ételek érzékelt édességét, hogy elhárítsa a cukor utáni sóvárgást. Valójában egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a Gymnema sylvestre szedése a kontrollcsoporttal összehasonlítva csökkentette az étvágyat és az ételfelvételt is. Egy háromhetes állatkísérlet azt is megállapította, hogy e gyógynövény fogyasztása segített a testsúly megtartásában a magas zsírtartalmú diétán lévő patkányoknál.

 

10. Fahéj

A fahéj a Cinnamomum nemzetségbe tartozó fák belső kérgéből készült aromás fűszer. Antioxidánsokban gazdag, és számos egészségügyi előnnyel jár. Egyes tanulmányok még azt is megállapították, hogy a fahéj fokozhatja a fogyást. Különösen hatékony a vércukorszint stabilizálásában, ami segíthet az étvágy és az éhség csökkentésében. Tanulmányok azt mutatják, hogy a fahéjban található egy bizonyos vegyület utánozhatja az inzulin hatását, segítve a cukor szállítását a véráramból a sejtekbe, hogy azok üzemanyagként használhassák fel. A fahéj csökkentheti bizonyos emésztőenzimek szintjét is, hogy lassítsa a szénhidrátok lebontását. Bár ezek a hatások potenciálisan csökkenthetik az étvágyat és fogyáshoz vezethetnek, több kutatásra van szükség a fahéj súlyra gyakorolt közvetlen hatásainak vizsgálatához.

10 Fűszer, Amelyeknek Hihetetlen Zsírégető Hatásuk Van(1)

Új Cikkek: