10 Elme Trükk, Hogy Megszerezd Amit Akarsz:

Néha olyan helyzetekbe kerülünk, ahol alig tudjuk kontrollálni a cselekedeteinket. Ebben az esetben nem érzelmi kitörésekre gondolunk, hanem inkább olyan helyzetekre, amikor valaki megpróbál behatolni az elménkbe, és ott megváltoztatni a dolgokat.

A pszichológiai befolyásolás hatékony trükkjeit ismertetjük, amelyek segítenek felismerni azokat a helyzeteket, amikor valaki manipulálni vagy becsapni próbál.


1. Szenzácionalizmus és sürgetés

A közösséghez tartozás iránti késztetés alapvető primitív szükséglet. A szállásfoglaló weboldalak nagyon gyakran használják ezt a trükköt. Amikor értesítik az embereket, leggyakrabban a következő kifejezéseket használják: Már csak egy szoba maradt; Ugyanezt a szobát most foglalták le; 2 ember nézi most ezt a hirdetést. A helyzetek 90%-ában ez egy trükk.

2. Tények és vélemények keveredése

Minden manipulátor fő feladata, hogy illuzórikus környezetbe helyezzen, hogy ne vegye észre a manipulációt, hanem a körülmények összességeként érzékelje. Például, ha ki kell rúgni valakit, először azt mutatja be, hogy az illető rossz munkaerő. Az elbocsátás természetesnek tűnne, ha a munkát rosszul végzi. Ne keveredj bele ebbe a dologba. Értékelje a munkateljesítményét oldalról.

3. Sztereotípiák aktiválása

Leó Tolsztoj mondta egyszer: “Minden boldog család egyforma, minden boldogtalan család a maga módján boldogtalan”. Amikor sztereotípiákat követünk, öntudatlanul kivetítjük azokat az életünkre. Ezt okozhatja az a primitív igény, hogy egységet érezzünk másokkal. Legközelebb, amikor úgy érzed, hogy olyan akarsz lenni, mint valaki más, emlékezz arra, honnan ered ez az igény.

4. Ne gondolkodj! Higgy!

A bábjátékos legfőbb feladata, hogy az esztelen hittétel erőltetésével megszüntesse az áldozat tudatosságát, és megfossza a logikus kérdések megfogalmazásának képességétől. Azt hiszi, hogy maga hozza meg a döntéseit, de ez csak illúzió. A manipulátor sikeresen elültethet bármilyen gondolatot az elmédben.

Hogy ezt elkerülje, csak álljon meg, és gondolja végig a következőket: “Mi történhet, ha nem érem el ezeket a célokat?”. Szomorú vagy, ha nem elégíted ki a saját igényeidet, de nem kell törődnöd a rád kényszerítettekkel.

5. Ajtó-az-arcba technika

Megrángathatod valakinek a bűntudatát és a szívesség érzését, hogy elérd, amit akarsz. Nagy valószínűséggel beleegyeznek egy második, ésszerűbb kérésbe, mint egy nagy kérésbe, amit először kértél. Ráadásul kötelességüknek és örömüknek érezhetik, ha segítenek neked.

Ebben az esetben meg kell értened, hogy ha valaki szívességet tesz neked, lehet, hogy elég egy köszönöm is. Nem kell minden jócselekedetet, amit érted tettek, meghálálnod.

6. Nem triviális szókincs

Amikor különleges szakkifejezéseket használunk, akkor szándékosan alacsonyabbra tesszük ellenfelünk szellemi státuszát. Az ellenfél súlyos kellemetlenséget érezhet saját hozzá nem értése miatt. Hogy teljesen megtörjük az önbizalmát, próbáljunk meg híres embereket idézni. Most már bármilyen irányba terelheti a beszélgetést.

7. Töredezettségi módszer

Ennek lényege, hogy elrejtesz néhány tényt az életedről, másokat pedig szándékosan kiteszel. A pozitív tények az élet minden területén gyakoribbak. Azonban egy konkrét, kontextusából kiragadott tény nem tükrözi a teljes helyzetet.

Például egy manikűrös véletlenül megsebez téged, amikor megmozdítottad a kezed. Rossz benyomással távozik a szalonról általában és az ott dolgozókról, de ez nem jelenti azt, hogy mindannyian rosszak.

8. Előzetes megállapodás

Néha nincs időnk mérlegelni az összes pro és kontra érvet, ezért beleegyezünk valami őrültségbe. Ne feledd, hogy minden helyzetben jogod van nemet mondani, vagy elkezdeni keresni a kompromisszumot. És itt kezdődnek a manipulációk: “Ember, megígérted, hogy segítesz!” vagy “Azt hittem, számíthatok rád!”. Ne szégyellj nemet mondani, és ne érezd magad bűnösnek emiatt.

9. A Göbbels-módszer

Bármilyen reklám jó példa erre. A film főszereplője nem akarna ennyire találkozni ezzel a lánnyal, ha nem látta volna már annyiszor az utazása előtt. Ne hagyd, hogy manipuláljanak, és gondold át a döntéseidet. Az olyan indokok, mint a “csak mert akarom” és a “nem tudom, hogy került a kosaramba” nem elég jók.

10. Nem produktív érvek

Kutatások szerint a helyzetek 60%-ában pozitív lesz a kimenetel, ha a “mert” szót használod. Nem számít, hogy mi következik e kulcsszó után, mert önmagában nagyon is értelmesen hangzik. Ezért hajlamosak vagyunk gyakrabban egyetérteni az ellenfelekkel.

Próbáljuk meg figyelmesen hallgatni az utána következő érveket, mert ez fontos.

Bónusz: Hogyan érheted el, amit igazán akarsz.

Most már mindent tudsz a mentális trükkökről és csapdákról, és arról, hogyan kerüld el őket. Bármi legyen is a jövőbeli célod, választhatsz a 2 közül: trükköket használsz, vagy magad eléred.

elme_trukk_pinterest

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!