amit_tudni_kell_a_borfeltoltesrol

10 Dolog, Amit Tudnod Kell, Mielőtt Kipróbálnád A Bőrfeltöltést

A testünk természetesen változik a korral, és ezek a változások lehetnek új ráncok az arcunkon, vagy olyan arccsontok, amelyek már nem olyan magasak, mint régen. A bőrfeltöltő anyagok segíthetnek minimalizálni az öregedés ezen jeleit, ha elégedetlen velük.

Ezek a változások azonban teljesen normálisak, és akkor következnek be, amikor a bőrünket alátámasztó bőr alatti zsír egy részét elveszítjük. Idővel az arcunk közepén lévő bőr is lefelé tolódik, ami miatt az arcunk kissé megereszkedik. A töltőanyag segíthet a felhúzásban és a támasz hozzáadásában, valamint a ráncok enyhítésében.

A bőrfeltöltő anyagoknak több kategóriája létezik, és általában mindegyiket ugyanúgy alkalmazzák (erről hamarosan bővebben). Mielőtt bármilyen kozmetikai vagy orvosi beavatkozás mellett dönt, fontos, hogy megértse, mivel jár a folyamat. Érthető, hogy a világjárvány idején az orvosi rendelő felkeresése is aggályokat okozhat.

 

borfeltoltesrol_amit_tudni_kell

Az alábbiakban azonban olyan információkat talál, amelyeket a szakértők szerint tudnia kell a bőrfeltöltő anyagokról.

 

1. Mi is pontosan az a bőrfeltöltő anyag?


Először is, mindent a maga idejében: A bőrfeltöltők nem tévesztendők össze a Botoxszal, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal által jóváhagyott, a vonalak és ráncok kisimítására szolgáló injekciós gyógyszerekkel. Ez utóbbi “lefagyasztja” az izmokat a ráncok csökkentése érdekében, míg a bőrfeltöltő anyagok azok injekciós implantátumok, amelyek segítenek a bőr és a ráncok kisimításában. Ahogy a nevük is mutatja, ezeket tű segítségével fecskendezik be a bőr alá.

Ezen töltőanyagoknak négy kategóriája létezik. Mindegyiket az anyagtípusukról nevezték el, amelyből készülnek:

 

  • A hialuronsavat a szervezet természetes módon termeli, és már megtalálható a bőrben és a porcokban. A hialuronsavból készült töltőanyagok általában 6-12 hónapig tartanak.
  • A kalcium-hidroxilapatit egy olyan ásványi anyag, amely a csontjainkban található. Az ebből az anyagból készült töltőanyagok legfeljebb 18 hónapig tartanak.
  • A poli-L-tejsav egy biológiailag lebomló szintetikus anyag, amelyet orvosi termékek, például feloldható varratok készítéséhez is használnak. Ezek a töltőanyagok akár két évig is eltarthatnak.
  • A polimetil-metakrilát gyöngyök az egyetlen olyan töltőanyag, amely nem szívódik fel a szervezetben, vagyis az eredmény tartós. Ezeket csak a száj körül használják.


A hialuronsav, amelyet néhány bőrápoló termék gyakori összetevőjeként ismerhetsz, az egyik legnépszerűbb töltőanyagtípus. Mivel segít a bőrnek megtartani a nedvességet, a hialuronsav dúsabbá és hidratáltabbá teheti az arcot. Hidratálókrémekben is használják hidratálóként, de egyetlen krém sem képes helyreállítani az elvesztett térfogatot – erre csak az injekciós hialuronsav képes.

2. Honnan tudom, hogy melyik bőrfeltöltő anyagot próbáljam ki?


Egy jó orvos elmagyarázza az ideális kezelési tervet, de tudnia kell, hogy a legtermészetesebbnek tűnő eredményhez többféle töltőanyagra is szükség lehet. Az egyes kategóriákon belül számos különböző márkájú töltőanyag létezik, és a termékek különböznek a felhasználás módjában – például az arcok kitöltésében – és a hatóanyag koncentrációjában. Például a Restylane-nek, a hialuronsavas töltőanyag egyik márkájának öt különböző vonala van – és mindegyiket más-más okból használják.

3. Miért kapnak az emberek bőrfeltöltő anyagokat?

A bőrfeltöltő anyagokat a térfogat növelésére és a ráncok kisimítására használják. A bőrfeltöltő anyagok különösen népszerűek, mert a páciensek már azelőtt különbséget látnak a megjelenésükben, hogy elhagynák a rendelőt. Általában az emberek néhány nap múlva veszik észre a más nem sebészeti beavatkozások, például a botox által kívánt változásokat.

Egy dolgot meg kell jegyezni: a bőrfeltöltő anyagok nem rendelkeznek engedéllyel a testkontúr-eljárásokhoz. Más szóval nem használhatók a mellek vagy a fenék méretének növelésére.

4. Milyen óvintézkedéseket kell tennem, mielőtt töltőanyagot kapok?

Valószínűleg magától értetődő, de a biztonságnak kell a legfontosabbnak lennie, amikor bármilyen orvosi beavatkozást fontolgat. A szakvizsgával rendelkező bőrgyógyász vagy plasztikai sebész felkeresése az egyik módja annak, hogy megbizonyosodjon arról, hogy orvosa tapasztalt. Ez az extra tanúsítási lépés azt mutatja, hogy az orvos további képzést végzett az adott szakterületen. Annak ellenére, hogy a bőrfeltöltő anyagok orvosi gyógyfürdőkben is elérhetők, bármilyen injekciós kezeléssel csak engedéllyel rendelkező és képzett orvoshoz fordulhat. Az olyan problémák, mint a fertőzés, az elszíneződés és a csomók kockázata fennáll, ha az injekciókat helytelenül végzik.

Tekintettel arra, hogy ez egy kozmetikai eljárás, érthető módon elégedett szeretne lenni az eredménnyel. Az egyik módja annak, hogy olyan orvost találjon, akinek a munkája tetszik, az, hogy olyan barátoktól kérdezi meg az ajánlásaikat, akiknél már elvégezték ezt a beavatkozást. Az emberek kezdenek nyitottabbak lenni az injekciós kezeléssel kapcsolatban.

5. Mit kérdezzek az orvosomtól a konzultáció során?

Páciensként először mindig konzultációt kell kérned, és utána tényleg beszélj arról, hogy mi a célod, és hogyan tudnak ők segíteni neked. Lehet, hogy úgy gondolja, hogy csak bőrfeltöltést szeretne, de a szakértő javasolhat egy másik kezelést – vagy a kezelések kombinációját – az Ön konkrét bőrtípusa és céljai alapján. Az orvos például lézerterápiát javasolhat, ha sok a pigmentációd.

Kérjen az orvosi rendelőtől valódi páciensek előtte-utána fotóit. Minden kezelőnek más-más filozófiája, technikája és tapasztalati szintje van. Ne féljen megkérdezni az orvos képzéséről és képesítéséről az első konzultáció során.

Végül pedig Önnek és orvosának kommunikálnia kell a reális eredményekről és az elvárásairól – elvégre az Ön arcáról van szó.

6. Milyen lehetséges mellékhatásai lehetnek a töltőanyagoknak?

Még a nem sebészeti eljárásoknak is vannak kockázatai. A leggyakoribb mellékhatások közé tartozik a véraláfutás, bőrpír, fájdalom vagy duzzanat, amelyeknek két héten belül el kell múlniuk. Ritkábban előfordulhat, hogy az emberek bőr alatti dudorok emelkednek ki, amelyeket injekciókkal, gyógyszerekkel kell kezelni, vagy akár műtéti úton el kell távolítani.

Bár ez ritka, a töltőanyag véletlenül bejuthat egy érbe, és homályos látáshoz vagy végleges vaksághoz vezethet. Hívja orvosát vagy a sürgősségi osztályt, ha a bőre elkékül, és erős fájdalmai vannak – ez két lehetséges jele annak, hogy a töltőanyag a véráramba került. Ismétlem, ez az oka annak, hogy olyan tapasztalt orvoshoz szeretne fordulni, aki jártas az eljárás elvégzésében.

7. Kinek kell kerülnie a bőrfeltöltő anyagokat?

Nincs olyan kutatás, amely azt mutatná, hogy a dermális töltőanyagok biztonságosak terhes vagy szoptató emberek számára, ezért érdemes visszatartania, ha gyermeket vár vagy nemrég szült. És itt van még egy dolog, amit figyelembe kell venni: Kerülje a töltőanyag beadását közvetlenül fogtisztítás vagy más fogászati kezelés előtt. Ezek az eljárások az arc nyomását és nyújtását igénylik, ami potenciálisan eltolhatja a töltőanyagokat. A konzultáció során kikérheti kezelőorvosa véleményét arról, hogy mikor biztonságos bármilyen jövőbeli fogászati beavatkozást elvégeztetni.

8. Mennyibe kerülnek a bőrfeltöltő anyagok?

Ha az ár túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg az is. Ha olcsó töltőanyagra vonatkozó ajánlatot lát, legyen szkeptikus. Óvatosnak kell lenni, ugyanis léteznek hamisított és hígított töltőanyagok. Kérje, hogy lássa a dobozt, és keresse rajta a biztonsági pecsétet. Ezeknek a töltőanyagoknak az ára a szükséges termék mennyiségétől függően változik. Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága szerint 2019-ben a hialuronsavas töltőanyagok átlagos ára fecskendőnként 652 dollár volt. Becsléseik szerint a legtöbb páciensnek egynél több fecskendőre van szüksége a kívánt eredmény eléréséhez.

9. Tartósak-e a bőrfeltöltő anyagok?

Ha elégedetlen vagy a töltőanyag kinézetével, ne ess pánikba – a legtöbb esetben módosítható. A bőrgyógyász az egyensúly érdekében további töltőanyagot fecskendezhet be, vagy típustól függően teljesen feloldhatja azt. A hialuronsavas töltőanyagokban az a csodálatos, hogy van egy enzim, amelyet be lehet injektálni a területre, hogy feloldja a terméket.

Szakszerűen befecskendezve azonban a töltőanyagnak természetesnek kell tűnnie. A változások, amelyeket el tudunk végezni, olyan finomak, hogy senki sem veszi észre.

10. Mennyi ideig tartanak az eredmények?

Mivel a töltőanyagok többsége nem maradandó, Önnek folyamatosan vissza kell térnie az orvoshoz, ha a beavatkozást követően tetszenek az eredmények. Körülbelül hat hónap elteltével a teste természetes módon lebontja a hialuronsav-feltöltőanyagokat. Így évente egyszer vagy kétszer kell felújíttatnia magát, hogy megőrizze a kinézetét. Ez azonban jó hír, ha csak egyszer-kétszer szeretné kipróbálni a töltőanyagokat, mivel a hatások hosszú távú kockázatok nélkül elhalványulnak.

Új Cikkek:

Szerkesztői Válogatásunk

Olvasnál még valami érdekeset? Szerkesztőségünk ezeket a cikkeket találta a leghasznosabbnak, legérdekesebbnek és a leginkább magával ragadónak ebben a hónapban!